Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Horor
  • Drama
  • Akční
  • Sci-Fi
  • Krimi

Recenze (340)

plakát

Temný případ (2014) (seriál) 

Musím se přiznat, že tohle mě kurevsky dostalo. Je to asi jako byste smíchali dohromady atmosféru filmů SEVEN, 8MM a dejme tomu třeba seriálu HANNIBAL, přidali dávku pěkně zasmrádlého, nažloutlého odpadu z popelníku z nějakého levného pajzlu a chrstli to divákovi přímo do ksichtu. Opravdu si nevzpomínám, kdy naposledy jsem viděl tak depresivní záležitost. Pizzolatto spolu s Fukunagou stvořili zvláštní verzi mýtu Cthulhu (tohle přirovnání je hodně volné a jednoduché a zdaleka nevystihuje komplexnost děje), odehrávajícího se ve státě Louisiana. Poměrně velkou výtku jsem měl zpočátku k celému rozuzlení, kdy jsem stejně jako většina očekával rozsáhlé vysvětlení, ale pokud dává divák během všech osmi dílů pozor, je, myslím si, schopný poskládat většinu skládačky sám a zodpovědět velké procento otázek. Doufám, že to u nás brzy vyjde na Blu-Ray, protože na tohle se musím podívat ještě minimálně jednou a něco mi říká, že dojde i na vícero projekcí. Prostě bomba. Možná nejlepší série za poslední léta.

plakát

Barbar Conan (2011) 

Pro mě se jedná o velké překvapení. Jakožto fanatický fanoušek původního Conana jsem čekal pořádnou sračku, ale kupodivu se mi film docela zamlouval a to samé platí i pro Jasona Momoy. Ještě to ale bude chtít minimálně jednu projekci... EDIT (12.11.2011) Právě jsem se dodíval na Blu Ray. Nemůžu si pomoct, ale tento film je hodně kvalitní.

plakát

Heydrich - konečné řešení (2011) (seriál) 

Co se týče náplně dokumentu, tak je to vcelku ucházející, ale kdo proboha vybral za průvodce Tomáše Töpfera????? Ten jeho dementní, přiblblý obličej, když předčítá z protektorátního tisku, na mě působí dojmem, jakoby se snad v jeho očích jednalo o nějakou zábavnou etapu našich dějin. Překvapivě, když podává divákovi informace mimo záběr kamery, tak to funguje bez problému. Abych se ještě vrátil k obsahu, tak bych namísto 43. dílů zvolil dejme tomu deset delších a omezil bych údaje o českém odboji a parašutistech (které jsou už všeobecně známé) a naopak bych přidal informace o samotném životě v Protektorátu, kolaboraci, činnosti Háchy, atd. (jsou tam, ale v malé míře a hned se od nich spěchá pryč).

plakát

Total Detox (2011) 

Nějak si nevzpomínám, kdy jsem se naposledy takhle dobře bavil. Roman Vojkůvka si u mě po kvalitním NEUSÍNEJ! vysloužil další plusové body a určitě prověřím i NĚKDO TAM DOLE MĚ MÁ RÁD. Státní fond pro podporu a rozvoj české kinematografie by měl namísto pumpování miliónů do megasraček typu BATHORY podpořit, byť třeba i pouhými pár tisíci korun, podobné projekty, jako je tento.

plakát

Varšavská bitva 1920 (2011) 

Proč jenom my nedokážeme natočit takový film? Myslím si, že námětů se v naší historii najde víc než dost a možná i režiséry na to máme, chce to jenom investovat nějaké peníze. Poláci se evidentně investic do podobných projektů nebojí a Jerzy Hoffman je prostě jistota. Ten chlap snad nedokáže natočit špatný historický flák. Bitva o Varšavu sice v mnohém připomíná ruské válečné velkofilmy, ale to mně osobně vůbec nevadí a nemám problém ani s vyobrazením Poláku jakožto zachránců světa před šířením bolševismu. Koneckonců kdo ví, jakým směrem by se ubírala historie, kdyby Poláci tu bitvu prosrali a tím pádem by v roce 1920 na hranicích s Německem vznikl stát pod přímým vlivem Lenina a jeho bolševické nákazy.

plakát

Valdemarův odkaz (2010) 

Mně pomalé tempo vůbec nevadilo a celý film mi přišel víc než hodný odkazu mistra Lovecrafta. Škoda, že se celý film neodehrává v 19. století, ale asi nemůžu chtít všechno. Nerad bych maloval čerta na zeď, ale vůbec bych nebyl překvapený, kdyby byl tento otvírák nakonec lepší než pokračování. Alespoň co se atmosféry týče. I když poslední záběr upoutávky na dvojku na konci filmu mě přiměl těšit se na LA HERENCIA VALDEMAR II: LA SOMBRA PROHIBIDA jako malé děcko.

plakát

Čtvrtý druh (2009) 

Mě to teda dostalo a je mi úplně jedno, jestli je na tom filmu pravdivých jenom pět procent.

plakát

Kniha krve (2009) 

Úvodní povídka z prvního dílu Knih Krve "Mrtví mají své dálnice (orig. The Book of Blood)" natažená na téměr sto minut. Pokud by mi někdo dopředu řekl, že to bude fungovat, asi bych se jenom nevěřicně zašklebil, ale Johnu Harrisonovi se povedlo, nechci říct nemožné, spíš hodně nepravděpodobné. Funguje to. Přitom celý film se relativně táhne, avšak ke konci se to všechno pohne správným směrem a vytáhne veskrze průměrnou filmovou projekci kvalitativně do hodně vysokých výšek. Po dobře zmáknutém THE MIDNIGHT MEAT TRAIN máme štěstí na další kvalitní Barkerovu adaptaci a tou je Harrisonova BOOK OF BLOOD.

plakát

Romský král (2009) 

Cigánský starosta, který má dvacet dětí a neumí je ani vyjmenovat (a samozřejmě, že je ze své výplaty všechny uživí). Problém s neplacením nájmů řeší tak, že neplatičům sebere část podpory, která jde z kapes daňových poplatníků Slovenska. Je tohle řešení? Co mají říkat pracující lidé na to, že cigáni, kteří celý život nepracují a zvládají leda tak dělat děti a cpát prachy do automatů, dostanou byt zadarmo a ještě jim náklady s ním spojené potom dále hradí stát? Náboženský fanatik a "bývalý" kriminálník z Ostravy se chlubí tím, že dal cigánským flákačům, zlodějům a neplatičům řád. Prý už v sedm vstávají a zpívají písně oslavující Ježíše Krista. Naučil je snad, aby vstanuli už v pět, aby mohli být v šest v práci a tam si udřít své zadky až na kost? Naučil je snad základní náboženské moudro "Kdo nepracuje, ať nejí!"? Nikoliv. Dokument se snaží vypadat tak, že je vše na dobré cestě, ale opak je pravdou. Za patnáct let se problém o dost zhoršil a jednoznačně se ukazuje, že bude třeba opravdu radikálních kroků k řešení tohoto megaproblému. PS. Tímto se nechci dotknout těch cigánů, kteří vedou slušný život a dokázali se navzdory takzvanému rasismu prosadit. Vím, že i takoví existují, ale je jich strašně málo.

plakát

V srdci bouře: Churchill ve válce (2009) (TV film) 

Poměrně slušné válečné drama, ale danému tématu by spíše slušelo delší zpracovaní. Představoval bych si tak minimálně tři díly, každý po sto minutách. Skvělý byl výběr a namaskování herců, kteří se skutečným postavám hodně podobají, čímž film diváka daleko víc vtáhne do děje. Režie se zde lehce otřela i o pár kontrovérzních témat, jako třeba když, v zájmu zvýšení efektivity britských nočních náletů, dává Churchill Harrisovi zelenou k bombardování německých civilistů.