Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Komedie
  • Animovaný
  • Akční
  • Dokumentární

Recenze (118)

plakát

Kladivo na čarodějnice (1969) 

Jsem ráda, že pana Vávru napadlo tento film natočit. Ze začátku přišel tento nápad, když p. Vávra sledoval p.Slánského, jak se obviňuje z věcí, které neudělal a vyžaduje trest smrti, kterému se nakonec dostalo (což jím hluboce otřáslo)-- poté si vzpomněl na knihu p. Václava Kaplického, který literárně ztvárnil tuto skutečnou událost konce 17.století na Severní Moravě a v Slezku (patřilo Německu), která měla podobný příběh. Název Kladivo na čarodejnice je dle knihy, kterou sepsali dva němečtí mniši v 15.století (žena= nepřítel lidstva). Tamější archivář z Šumperku František Spurný přeložil pro pana Vávru 180 ze 240ti listů ze soudních procesů (-brkem psané staroněmčinou) --z čehož vznikl scénář a poté film. Natáčelo se to opravdu na místě činu na zámku v Locinách, což působilo o to víc věrohodně a autenticky. Nikdo tehdy bohužel nebyl osvobozen, ikdyž jeden kněz vydržel všechna ta muka a nepřiznal se, tak Boblig z Edelstadtu vítězoslavně prohlásil, že by to nikdo nevydržel- A TOTO JEN DŮKAZ toho, že je posedlý ďáblem. Je to odporné, čeho jsou lidé schopní. Tento snímek mi bude ještě dlouho vryt do paměti.

plakát

Sociální síť (2010) 

Facebook- jeden velký fenomén 21.století. David Fincher opět ukázal, že je velmi talentovaný režisér tím, jakým způsobem se toho ujal. Herecké výkony Jesseho a Andrewho jako nejlepších přátel, byli zcela dokonalé!!! David sám ze začátku tvrdil, že film není tolik o Facebooku jako spíš o přátelství a zradě...Scenárista Aaron Sorkin, který v rámci americké kampaně propagoval Social Network jako film natočený podle skutečnosti- NENÍ viz: http://www.youtube.com/watch?v=1qfcWSZAHvM. Podívala jsem se na dvouhodinové Making of the movie, kde se k tomu vyjadřoval: režisér, editoři, producent (Kevin Spacey), štáb, herci a další. David si dal záležet na každém slovu, které herci vyřkli. Dialogy byli maximálně zatížené.- První scénka se natáčela 99krát a vše museli odříkávat strašně rychle.- Poslední scénku režíroval A.Sorkin (David Fincher odjel domů). - Ve filmu vidíme sice dvojčata, ale nejedná se o dvojčata- jeden z nich musel po celou dobu nosit na obličeji bílé fleky- aby ho pak počítačově "přetvořili". - Střihači prozradili, že některé věty z některých scén byli natolik sestřihány, že se zbyly jen slova z různých záběrů ("cutů") a ty pak skládaly! - Justin Timberlake měl originál sako s nápisem: Giorgio Armani for Sean Parker. - Jeden z mála filmů na kterém si dali hodně záležet na detailech, škoda, že nakonec to vyznělo tak, že jediný důvod založení facebooku byl, aby Zuckenberg mohl balit holky. Nejdojemnější věta: "I was your only friend. You had one friend" Bravo! 5 hvězdiček avšak pro mě jedno velké mínus! Nedrželi se fakt!

plakát

Půlnoc v Paříži (2011) 

Kouzelný film a rozhodně neobyčejný film!! Nemohla jsem uvěřit, že všechny tyto známé osobnosti se znali navzájem. Taky je chci vidět! Taky je chci poznat, co bych dala za to, strávit jednu noc tímto způsobem. Měla bych jen jednu výtku: ten konec bylo už trochu moc, pokud víte, co myslím. Nejlepší joke: "Muž zamilovaný do ženy z jiného období.- Vidím to na fotce.- Vidím to ve filmu.- Já vidím nepřekonatelnou překážku- Já vidím nosorožce"

plakát

Lawrence z Arábie (1962) 

Na obalu stálo " A miracle of a film " Spielberg- tehdy jsem si řekla no uvidíme jaký to zázrak bude...A Spielberg měl nakonec pravdu! Pro mě jeden z nejdokonalejších filmů všech dob! Nádherná průprava, stará hudba, kostýmy, samozdřejmě režie a úžasní herci- Peter O´Toole, Anthony Quinn a Omar Sharif byli briliantní. Překrásné scénérie pouště a vše kolem mě doslova uchvátilo. Celý film vyzařoval silnou příjemnou atmosféru, kterou jsem nikdy předtím necítila. Dobytí Aqaby byl ohromný kus práce a myslím, že není ztrátou času, kdyby jste se podívali na to, jak se tento zázrak natáčel. Jedna z scén, na kterou nikdy nezapomenu, jak Arabové navlíkli Al-Lawrence do svých tradičních šatů a pak se šel projet na velbloudovi a strašně se mu líbilo to šatstvo a začal hrát "Hru se stíny", když uviděl poprvé Anthonyho Quinna...

plakát

Gran Torino (2008) 

Skvělý film se skvělým hercem a zároveň režisérem! Obsazení neznamých herců (Ahney a Bee) byl pro mě taky potěšující. Nikdy jsem si nepomyslela, že Clint Eastwood by na mě mohl tolik zapůsobit...:)) To jeho "grrr" a další jeho hlášky byly skvěle zakomponované. Ačkoliv se zdá, že je to zdlouhavé, podle mě každá rekvizitka měla svůj účel.

plakát

Dokonalý trik (2006) 

Film podle novela Christphera Priesta (1995). Myslím si, že nejde zcela vysvětlit, proč je to tak dokonalé. Byla jsem uchvácená kostýmy, skvělou stylizací viktoriánské doby a zakomponování Nikoly Tesly. Nolanovi se povedlo natočit film o rivalitě, který je taky shodou okolností o kouzelnících a zároveň vysvětluje pojmy "příslib" "zvrat" a "vrchol- PRESTIGE". Cílem Nolana je v nás divácích odcházet od filmu s různými myšlenky. A nejednou se mu to podařilo. Souhlasím s Christianem Balem, že si nevystačíte s jedním zkouknutím filmu.

plakát

Biutiful (2010) 

,, Tati jak se píše slovo beatiful?" ,, Tak jak slyšíš B-I-U-T-I-F-U-L. " Psychologické, dojemné, o nemoci, smrti, hádkách, láska, odpuštění... O tom jaký prostě život je. Řekla bych, že je tam vidět "západnější" pohled na věc... to je také možná důvod, proč mě to tolik zaujalo. Javier Bardem předvedl skvělý herecký výkon (zvlášť po filmu Eat,pray,love), který mi až tolik zase nesedl.

plakát

Pan Nikdo (2009) 

"Remember..." Jared Leto mě opět nadchnul. Myslím, že bez těch jeho pronikavých modrých očí by to nebylo ono..:D Musím podotknout, že to nebyly jen herecké výkony, kterými jsem byla příjemně zaskočena. Nápad, filosofické otázky (které jsem si též jednou položila), správná rychlost průběhu filmu...krásné. Opravdu velmi povedený snímek o průběhu lidského rozhodování, vnímání a myšlení.

plakát

Byl jednou jeden film: Přelet nad kukaččím hnízdem (2011) (TV film) 

Vše začíná zasláním jedné knížky od Kirka Douglase Milošovi Formanovi, která nebyla doručena. O deset let později ji též posílá nezávisle na Kirkovi Michael Douglas a Saul, kteří byli producenti filmu. Informace, které jsou velmi zajímavé! :)) Hlavním cílem Miloše Forman bylo snažil se dát do rolí neznámé tváře. Překvapilo mě, že se Party scénka natáčela 3-4 dny. Pak mě zklamala neúčast Jacka Nicholsona v dokumentu, ale jinak skvělá práce! Nebo zajímavé bylo vidět, jak se natáčela poslední scénka a pečlivě vybírali slova, které měl použít Chief před zabitím McMurphyho,,Lets go ". Bylo rozhodně obdivuhodné, že herci museli po celou dobu žít na místě, kde se to natáčelo a prožívat si to samé. Sestřička, která byla od nich odloučena a byla tím "ďáblem" po celou dobu strašně žárlila na ostatní, co si mohli užívat a dělat všechny ty skopičiny..:D Zajímavé !

plakát

Přelet nad kukaččím hnízdem (1975) 

Dokonale sehraný bláznivý příběh doprovázený velmi zajímavou hudbou, která ve mně budila ještě zajímavější pocit. Po celou dobu se mi zdálo, že to co se mi míhalo na obrazovce nebyl nějak sestříhaný film, ale jednoduše neorganizovaný spontánní záběr. Moc se mi to líbilo, kombinace těch herců je skvělá. Krásná sestřička jako ztělesnění ďábla je dokonalý nápad. Myslím, že nemusím říkat, že náčelník byla skvělá volba! Scénka, kdy SPOILER Chief konečně promluví je úžasná, zasmála jsem se jak nikdy předtím :D a překvapení McMurphyho bylo též vynikající herecký výkon..:D Všimněte si obsazení Schiavelliho, protože se objevuje dále ve filmech od pana Formana: Amadeus, Muž na Měsíci. I přestože je film ze začátku velmi depresivní, zasmála jsem se nesčetně krát..:D Scénka, kdy blázny představuje jako doktory, a vůbec celý ten výlet lodí i autobusem (předtím), byla velmi vyvedená věc. Také si všimněte, že v posledních fázi filmu, kdy hrajou pacienti karty, řikají slovo HOVNO a to přímo 2krát !!:D