Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Komedie
  • Drama
  • Pohádka
  • Akční
  • Rodinný

Recenze (54)

plakát

Král ulice (1935) 

V tom filmu se sice někdy až moc zbytečně dlouho zpívá, ale Karel Hašler to měl prostě rád. Děj byl sice prostý, ale na druhou stranu zajímavý. Čekal jsem hlavně na to, co vlastně ten Hašler v Londýně prováděl. Film, u kterýho jsem se moc nenudil, ale ani nebyl napnutej. Takovej průměr. Pěkná postava Járy Kohouta a hlavně pěkná Sylva Langová. 50%.

plakát

Paní Kačka zasahuje... (1939) 

Pro mě veliký zklamání. Betty Kysílkovou jsem v každým filmu, kde se objevila, rád viděl (viz. Muži v offsidu, Funebrák, U pokladny stál). Byla výborným doplňkem různých komedií a na její hlavní roli jsem se těšil. Ale jak je vidět tak někteří herci jsou vynikající v určitých partiích a rolích, který jim prostě seděj, ale tady se to moc nepovedlo. I když začátek byl slibnej. Film celkem o ničem, takovej tuctovej z protektoráního období, ale na druhou stranu zas moc neurazil. Ono je to těžké, když si herci chtěj zahrát např. něco neobvyklýho (komediant charakterní roli nebo naopak) a pak je to o to větší zklamání. Např. další herec epizodních rolí, kterýmu se musím furt tlemit je malý stařík Alois Dvorský. Ale je možný, že i on by v titulní roli třeba zklamal. Hold někomu toho moc prostoru na plátně nesedí, což se bohužel potvrdilo i zde.

plakát

Romaneto (1980) 

Velmi podobné filmu Záchvěv strachu s R. Brzobohatým. Tady to není tak napínavé, ale atmosféra filmu je vystižena o něco lépe. Vskutku propracované. Preiss v jedné ze svých mála filmogafických rolí opět nezklamal. Navíc tu je ještě druhá dějová linka s až mysteriózním tématem. Opravdu zajímavý film. V normalizačním období vznikaly filmy, které agitovaly (Tobě hrana zvonit), obhajovaly režim (Oddechový čas), podřídily se tehdejšímu kánonu lidového filmu (Já už budu hodný dědečku) anebo se z normalizační linie nějak vymykaly (jako právě tento film). Škoda, že Soukup na takové filmy pak už rezignoval.

plakát

Divoké pivo (1995) 

Ten film je opravdu ubohost. Tehdejší aktuální "humor" dneska už nikomu nic neřekne. Pamatuji se, že tento film vysílala TV Nova při svém 5. výročí vysílání, a od té doby jsem to už neviděl. Asi věděli proč to nedávat. Tu jednu hvězdičku dávám za herecké obsazení: naposled se tady totiž ukázal "nesmrtelný" Jára Kohout, V. Krška, jedna z posledních rolí i pro K. Augustu a J. Sováka. Sovák a Poloczek vzpomínali, že za tento film nedostali ani korunu. A Hrubešová byla opravdu svůdná.

plakát

Mikoláš Aleš (1951) 

Očekával jsem nudný životopisný film, ale zas tak hrozné to nebylo. Hoger je prostě pan herec, a tahle role mu docela sedla. Velmi mnoho herců v jednom filmu, až jsem si ani nevšiml např. T. Pištěka nebo M. Kopeckého. Horníček si tu zahrál první výraznější roli, když agitoval za M. Aleše, teda vlastně Alše jak nás učili ve škole. Tahle scéna je asi nejnaivnější z celého filmu, tohle by si nikdo (natož všichni) nedovolil, šlo přece o živobytí, ačkoli dělnickou otázku v 2. polovině 19. století musíme vzít v potaz, byla nedílnou součástí společenské a ekonomické situace. Ve filmu je občas možné zpozorovat záblesk stalinismu, ale je to na snesitelné úrovni. Hlavně odlehčenost filmu v podobě např. prdele J. Vojty anebo různých taškařic umělců vůči hnijící rakousko-uherské monarchii (jak známo Franc Josef byl všem už k smíchu) udělaly z tohoto snímku docela pěkné pokoukání.

plakát

Lov na mamuta (1964) 

Výborné herecké obsazení hlavních rolí, ale jinak nuda a šeď (ačkoli je film barevný - až moc). Občas nějaký vtip padne, jinak děj je opravdu o ničem, úplný nesmysl. Nechápu proč tu roli "vynálezce" nehrál radši přímo J. Tříska, bylo by to zajímavější. Nejvíc mě na tomto filmu zaujalo to, když se Milda Kopecký dozví, že zemře až v roce 2013! Bylo by to dobré oživení pro smutnou českou veselohru 21. století. :-(

plakát

Zlaté ptáče (1932) odpad!

Naprosto nezvládnutý film. Nechtěná parodie. Smál jsem se od začátku do konce (kromě dialogu o nezaměstnanosti). Strašný dialogy, strašný scénář i herecké výkony. A hlavně ten spratek byl k nas..naštvání. Tohle se opravdu nepovedlo. Inu v každé době vznikají dobré (v dnešní době to moc neplatí) i špatné filmy.

plakát

Příběh dušičkový (1964) (TV film) 

Nechápu, jak někdo může hodnotit tenhle skvost čs. televize jako nějaký brak. Možná Hermann nepatřil k absolutní intelektuální špičce naší literární tvorby, ale zfilmování jeho povídky patří k tomu nejlepšímu co u nás najdete. Vynikající herecké výkony a jemný inteligentní humor. Naprosto geniální. Ať si někdo srovná ty sráče, co jsou dneska v TV s tímhle a je to hned vidět. Víc k tomu není potřeba říkat, Jéééžišmarjááá!

plakát

Jakou barvu má láska (1973) odpad!

Pozor, pozor! U tohoto filmu nelze než jen varovat před takřka 90 minutami naprosté nudy a nezajímavého děje i hereckých výkonů. Jedinou výjimkou je zde Libíček, který ale nemá co pořádně rozehrát...a ke konci snad výstup J. Dvořáka, který také potěšil, ale to je tak asi vše co si z tohohle filmu budu pamatovat.

plakát

Záchvěv strachu (1984) 

Tak tohle je opravdu velký klenot českého filmu 80. let, který mi absolutně zůstal neznámý a naprosto mě dostal. Vynikající Brzobohatý, Němec a Besser! Skvělý námět, výborný scénář, napínavý příběh, překvapivý děj. No prostě nádhera. Narozdíl třeba od Příběhu lásky a cti O. Vávry (u kterýho je vidět, že Vávra už na všechno kašlal) nebo podobných filmů z druhé půle 19. století je tohle naprosto pečlivě propracovanej filmeček. Někteří se tu diví, že tohle natočil autor Poldů a Dagmary a já nevím čeho ještě, ale já si vzpomínám na jeden pořad v TV, kde Soukup mluvil o tom, že začínal jako režisér umělecky seriózních a ambiciózních snímků. Ale když viděl, že ten film skoro nikdo neviděl, tak si řek že natočí něco, co bude zajímat široký publikum a pustil se do Kamarádů do deště atd. atd. Pro opravdové fajnšmekry velikánská škoda, ale aspoň že tu zbylo po něm tohle. Pro mě překvapivý a skvělý zážitek. 90%.