Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Akční
  • Krimi
  • Komedie
  • Thriller

Recenze (2 906)

plakát

Koruna - Aberfan (2019) (epizoda) 

Konečně díl třetí série, kde to mají tvůrci znovu pevně ve svých rukou a seriál nemá tendenci se odchylovat od svého jádra. Důlní neštěstí podáno vcelku minimalisticky, chladně, neokázale, přesto však se silnou výpovědní hodnotou. Svým místy temným retro-dokumentaristickým stylem to občas připomíná některé pasáže z Černobylu. Za pozornost stojí i zvláštní vztah Královny a Prime Ministra.

plakát

Koruna - Margaretologie (2019) (epizoda) 

O něco lepší předchozího dílu, primárně díky uhrančivému Clancy Brownovi v roli prezidenta Johnsona. Hlavní představitelky se ale bohužel herecky stále marně snaží napojit na své předešlé "mladé" sokyně. Především pak hlavní představitelka Elizabeth.

plakát

Koruna - Olding (2019) (epizoda) 

První díl třetí série se nedá charakterizovat nijak jinak, než-li čistým šokem. Celé to působí jako jakýsi "klub odložených lidí". Prapodivných existencí, hozených mimo realitu současného světa. Pryč jsou ukázkové dialogy, střet odlišných filozofií, ideologií a zajímavé náhledy na fungování společnosti ve 20. století. Tahle epizoda vypichuje nudné žvatlaní, absolutní ztrátu elegance, neviné křehkosti, vnitřní síly a srdce původní Elizabeth v podání Claire Foy. Chci věřit, že trojka chytne druhý dech, jinak je to prudký sešup dolů.

plakát

Koruna - Série 2 (2017) (série) 

Dvojka potvrzuje fakt, že úspěch jedničky nebyla náhoda. Mistrně pokračuje ve vybroušené kombinaci historické přesnosti, dobové okázalosti a sem tam trochu zdravé improvizace. Jedinečný lektvar na úspěch doplňují i znovu famózní herci defacto ve všech hlavních i vedlejších rolích. Tvůrcům se zároveň podařilo nešlápnout vedle se snahou dvojku udělat v něčem větší, velkolepější, či snad mainstreamovější. Recept z prvního dílu pracuje s velmi podobnými ingrediencemi. Tedy operuje s tím co chutná a snaží se na maximum eliminovat to, co nechutná a to se daří na 90 procent.

plakát

Koruna - Záhadný muž (2017) (epizoda) 

Usmíření, pochopení, záchrana manželství. Zdrcující KO úder královny v nejlepší možný moment. A aby toho nebylo málo, rezignující prime minister. Poslední díl druhé série nemá takovou konverzační dynamiku a rychlý střih scén jako některé předešlé epizody, ale emocionální impact má značný.

plakát

Koruna - Paterfamilias (2017) (epizoda) 

Vzpomínkový díl. Phillip, Charles a jejich křehké pouto otce a syna. Flashbacky z dospívání Phillipa jako paralela k aktuálnímu dění ze světa Charlese. Pozitivní vzpomínání na těžkosti během studia vs aktuální teror a šikana. Jedinečná atmosféra odloučené školy ve Skotské divočině jako nejlepší způsob najít sám sebe. Nápadně to svojí pochmurnou atmosférou a stylem vedení dramaturgie připomíná první polovinu z Batman Begins. Chybí snad jen plnokrevník Hans Zimmer a velkolepé akční scény moderního světa fikce. Charles Begins.

plakát

Koruna - Drahá Jacqueline (2017) (epizoda) 

Mistrovské politické pnutí, tahání za nitky a střet dvou odlišných ideologií a kultur vrcholných představitelů jedné z nejstarších zemí světa versus té nejmocnější. Skvěle vyobrazený vliv žen a jejich schopností strhnout dav i jednotlivce. Sice mám určité výhrady k tomu, jakým stylem byl podaný a hlavně zahraný JFK, ale to je sekundární věc.

plakát

Koruna - Matrimonium (2017) (epizoda) 

Zásadní události kolem Margaret. Anabáze jejího vztahového komplexu, nenaplněné lásky a limitů aristokratického světa, ke kterému je chtě nechtě přikovaná. Se všemi pozitivy které hojně a ráda využívá a negativy kterými opovrhuje a snaží se před nimi utéct. Opět strhující Vanessa Kirby a neméně zajímavý Matthew Good, který ty mysterious elegány a uhrančivě zajímavé osobnosti umí brilantně, stačí vzpomenout na Watchmeny. Díl který posbírá během své hodinové stopáže více emocí a tenze, než kdejaký průměrný celovečerák druhé jakosti. Nadále prvotřídní zábava, tentokrát i s naprostou absencí ryzí politiky.

plakát

Princezna ze mlejna (1994) 

Novodobá česká pohádkova klasika. Troška, který se držel na uzdě, vynikající Blanarovičová, k nepoznání namakeupovaná a tradiční storytelling "našich" pohádek. Na rozdíl od mnoha jiných "klasik" se na Princeznu ze mlejna dá podívat se špetkou sebezapření i po x letech, ale pouze v sentimentální náladě na vánoční svátky.

plakát

Koruna - Vergangenheit (2017) (epizoda) 

Z hlediska politické rekonstrukce významné události brilantně natočené. Umeřené, s důrazem na faktickou přesnost. Filmařsky to trochu ztrácí dynamiku a efekt zábavy, ale vykombinovat oba tyto klíčové prvky se podařilo pořád více než zdatně. Další top kvalitní epizoda.

Ovládací panel
148. nej uživatel Česko
147 bodů