Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Akční
  • Krimi
  • Komedie
  • Thriller

Recenze (2 909)

plakát

Svět podle Putina (2017) (seriál) 

Hodnotný dokument, který umožňuje na americko-ruské, potažmo na některé světové problémy nahlédnout z druhé strany, než na kterou jsme zvyklí. Putin se jeví jako svěží, rafinovaný, chytrý politik, který má přesně srovnané co a jak a zároveň se nebojí odpovídat na některé dobře mířené a palčivé otázky Stonea - samozřejmě otázkou zůstává, zda odpovídal upřímně, či nikoliv. Oliver relativně dobře po celou dobu balancoval na hranici toho co bylo v rámci dialogu ještě únosné a co už mohlo být příliš. Podle všeho z toho vydoloval maximum.

plakát

Rozhněvaný muž (2021) 

Zdá se, že Ritchie kolem padesátky na krku konečně filmařsky dospívá a natočil relativně umírněnou, zemitou a přímočarou heist/inside job gangsterku, která je nohama na zemi, pořád dost cool a pochopitelně bez absence typického ostrého humoru. Statham bez kopanců - to už je sám o sobě div, který ale překvapivě dobře funguje a i akce celkově je ucházející. Sice to občas vypadá, jako kdyby Michael Mann remakoval Heat s jointem v hubě, popíjejíc irskou whiskey, ale OK, když se to nebere příliš vážně a s přihlédnutím k tomu, že je to vlastně velmi slušně natočené béčko bez větších ambicí, je to v pohodě.

plakát

Mezi námi děvčaty (2003) 

Rozpustilá komedie, která je výhradně o hlavním hereckém tandemu a jejich společných scénách plných vtipných momentů i zřejmých improvizací. Predevším Jamie Lee Curtis ostatní vyloženě válcuje a její výkon bych se nebál nazvat legendární. Hodnotit jakýsi příběh moc nemá smysl - je zde přesně to, co je potřeba, aby nebyla nouze o třeskuté momenty a vtipné gagy.

plakát

Tom Clancy: Bez výčitek (2021) 

Překvapivě nesourodý akčňák. Místy velmi ambiciózně koncipované akční scény se skvělými triky a kaskadéry sráži do kolen ukrutně klišovitý scénář, který by měl tvořit reálné postavy a jejich motivace v reálném světe, avšak namísto toho vypráví báchorku o pseudo-špiónech a nevěrohodných záporacích. Takže ačkoliv to na konci všechno jakž takž dává smysl, těžko někdo bude mít chuť vidět tenhle až na skvělé momentky veskrze stísněný, potemnělý a příliš přímočarý akčňák, kde velitel komanda musí být černé pleti a žena, aby to bylo všechno korektní, vícekrát něž jednou.

plakát

Palmer (2021) 

Dospívání po redneckovsku. Sice bez DiCapria, za to s fantasticky hrajícím Timberlakem, u kterého platí "the older the better", podobně jako u některých jeho herecky slavnějších kolegů. Je to místy trochu nasládlejší a není to prověřený starší ročník, ale díky bohu za každý takovýhle film, pojednávající o složitostech běžného života běžných lidí z venkova. Stále dostatečně syrový a zatraceně soustředěný aby uspokojil i středně náročného diváka, který má něco nakoukáno.

plakát

Chicagský tribunál (2020) 

Soudní sitcom. Závažné téma, které je však zoufale sterilní, pomalé, užvaněné a bez drajvu zpracované. Jak tohle může být v USA tak oceňovaná pecka, která se má stát instantní klasikou je mimo mé chápání. Chápu mramorizování legendárního procesu, který je pro USA tak citlivé téma, ovšem z filmového hlediska je to na usnutí po 30ti minutách.

plakát

Střípky (2021) 

Další z temných, pomalých detektivek ve stylu Seven, či Tajemné řeky, která je atmosferická, důmyslně poskládaná a svými výrazovými prostředky těžko čitelná, jdoucí proti diváckým očekáváním. Tenzní kriminálka s fantasticky hrajícím Letem a prapodivnou dvojkou Denzel a Malek. Pro Washingtona to není příliš dobře trefená role, ale i tak si ostudu neudělal. Není to na opakovačku, ale tvůrčí úroveň je solidní.

plakát

Falcon a Winter Soldier (2021) (seriál) 

Jako rozšíření Marveláckého universa OK. Nazval bych to takovým add-onem, který neurazí, nabízí nějaké nové funkce a vychytávky, ale že by to plně nadchlo, nedej bože se to tvářilo jako plnohodnotný film - to zase ne, ačkoliv to své světlé momenty samozřejmě má. Akce je na seriál OK, triky ucházející (až na pár drobností) a pořád je tam cítit ten drajv a dynamika, na které jsme byli u Marvelu zvyklí. O příběhu se nemá moc cenu rozepisovat. Nějakou hlavní zápletku to mít musí, takže daleko zajímavější je větši počet hlavních postav a jejich konfrontací v různých situacích. Pokračování asi snesu, ale není potřeba.

plakát

Falcon a Winter Soldier - Jeden svět, jedno lidstvo (2021) (epizoda) 

Namísto temné čtyřky a rodinné pětky je tu ultra "by the book" politická agitka za práva černých tak do očí bijící, až je to místy trochu otravné. Především ve chvíli, kdy má černý (!) Captain Amerika proslov. Akce OK, potěšíl návrat jednoho ze záporáků, na kterého se možná trochu pozapomnělo a Sebastian Stan, který je prostě charizmatický tahoun a zatímco jeho postava v Avengers nedostala až tolik prostoru, tady měl prostoru akorát.

plakát

Falcon a Winter Soldier - Pravda (2021) (epizoda) 

A bohužel nastolenou laťku se nepodařilo udržet. V prvních minutách ještě možná, ale následně to vypadá, jako 30ti minutové video family reunion. Kdyby celá série skončila tady, vůbec by mě to nepřekvapilo.