Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Akční
  • Krimi
  • Komedie
  • Thriller

Recenze (2 909)

plakát

Falcon a Winter Soldier - Celý svět se dívá (2021) (epizoda) 

Jednoznačně zatím nejlepší díl a po dramaturgické stránce jakoby úplně jiný film, než jsme měli doposud možnost sledovat. Temnější, depresivnější, nejednoznačnější. Z obyčejné plošinovky kde se skáče, létá a kope jednou tady v tom městě a potom zase v jiném, se posouváme o leve výš, do plnohodnotného chlapáckého dramatu o volbách a daných následcích. Doufám, že takto nastavená laťka se udrží až do konce.

plakát

Falcon a Winter Soldier - Power Broker (2021) (epizoda) 

Madripoor vypadá tak trochu jako nepovedená vykrádačka Blade Runnera, Riga je pro změnu Praha a panďuláci pouze skáčou z místa na místo bez nějakého většího náboje. Naštěstí tu Emily VanCamp ve svém cameu na pár metrech čtverečních nakope více zadků, než Falcon za dvě epizody. Pochopitelně ani Bruhl neurazí.

plakát

Falcon a Winter Soldier - Muž s hvězdou na hrudi (2021) (epizoda) 

Proč působí Falcon a Winter Soldier jako dvojce znuděných detektivů z maloměsta těžko říci, ale akce na silnici je solidní a nová postava Cpt. Ameriky může mít velmi zajímavý potenciál. Zprvu totiž vypadá jako parodie, jenomže zdání klame a velmi rychle nabíra na "síle". Bude zajímavé sledovat budouci konfrontaci, která je v rukou scénáristů zřejmě nevyhnutelná.

plakát

Falcon a Winter Soldier - Nový řád světa (2021) (epizoda) 

Solidní jaw-dropping úvodní akční scéna, jinak ale v subtilnějších momentech překvapivě vlažné, bez chemie a patiny, kterou měli "velké" filmy.

plakát

Rytíři spravedlnosti (2020) 

Hybrid, která má skoro všechno. To by nebylo až tak neobvyklé, ale krajně nestandartní je fakt, jak mrštně a sofistikovaně dokážou tvůrci kombinovat jednotlivé aspekty filmu dohromady a jaký celek z toho dokázali vytvořit. Trochu chlapské drama plné podivínů, trochu John Wick, občas jen černá komedie s typicky severským, humpoláckým humorem a chrochtavými herci.

plakát

Mortal Kombat (2021) 

Pár dobrých záběrů, které se primárně týkají akčních scén, výborné fatality, které přímo ctí herní předlohu a famózní triky. Pak už to jde jenom dolů. Z postav je zajímavý vlastně je duel Sub Zero vs Scorpion, sem tam na diváka mrkne Kano s nějakou tou hláškou a Sonya s kopancem, zbytek nestojí za řeč. Legendární Liu Kang a lord Raiden z původního filmu jsou tady akorát tak pro srandu králíkům a Mortal Kombat bez turnaje jako takového - to je tuplovaná divočina. Zkrátit, přestříhat, pak možná.

plakát

Otec (2020) 

Filmařsky neskutečně svěží sonda do problematiky stáří a pomalého odcházení jak fyzického, tak primárně psychického. Zcela unikátně otočená a do detailu rozebraná z perspektivy pacienta, nikoliv lidí kolem něj. Nedočkáme se tedy žádných kýčovitě uslzených scén, ani jiných podobných dolování emocí. Zeller na to jde sofistikovaně, místy až detektivním způsobem a fenomenálně hrající Anthony Hopkins nedá divákovi šanci vydechnout. V rámci žánru netradiční atyp, který stojí za to vidět, i když jednoduché pokoukání to není.

plakát

Chlapec v pruhovaném pyžamu (2008) 

Absurdita záminky největšího válečného konfliktu v dějinách lidstva očima malého chlapce. Místy válečná satira, občas nahořklá komedie, sem tam jen citlivá a lehce kýčovitá klučičí odyssea. Žádných vyloženě šokujících záběrů se nedočkáme, tvůrci jdou trochu jiným směrem a díky krátké stopáži vše rychle a plynule odsýpá. Rozhodně jeden z důležitých filmů o druhé světové.

plakát

Straight Outta Compton (2015) 

Dravá, živelná a autentická biografie, která shrnuje vše podstatné kolem NWA od jejich začátků progresivního hip hopu, až po rozpad kapely a vcelku důkladně mapuje jednak osobní životy hvězd a zároveň problematiku rasové nesnášenlivosti a diskriminace dané doby. To vše v syrové exhibici kameramana Libatiquea a famózně nastříhaných hudebních čísel. V neposlední řadě se povedl i vynikající casting.

plakát

Nadějná mladá žena (2020) 

Svěží mix neokoukané romantické vztahovky a zároveň s trochou nadhledu drama se sociálním podtextem. Film otevírá a řeší dnes vcelku ožehavá témata jako neduhy sociálních sítí, sexuální násilí a v neposlední řadě věčnou studnici nápadů v podobě škatulkování a klientelismu. Občas to vypadá tak trochu jako Basic Instinct bez explicitního násilí, Jerryho Goldsmithe a sekáčku na led, za to však sem tam roztomile nerdovské či, chladnokrevně vypočítavé a rafinované. Mulligan v nejlepší roli za několik let a díky bohu za to, že závěr není pokažený a zbytečně přepáleny. Jediné, co vyloženě bije do očí jsou občasné momenty, kde mohou postavy udělat 100 různých věci, ale udělají zrovna tu, co parádně zapadá do příběhu tak, aby mohl děj pokračovat.