Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Akční
  • Krimi
  • Komedie
  • Thriller

Oblíbené filmy (10)

Americký gangster

Americký gangster (2007)

Je to asi skutečně tak. Ridley Scott čím je starší, tím je lepší. Točí ještě silnější příběhy než dřív, stejně vizuálně brilantní jak dřív a herci v nich hrají fantasticky - lépe než kdy předtím. Dalo by se čekat, že se ve svém věku bude už filmem jen a jen bavit a točit nenáročné oddychovky (Dobrý ročník), ale není tomu tak. Scott jde tvrdě po úspěchu, filmem je stále nadšen jako dřív. A díky tomuto duchu dokázal natočit tak strhující a intenzivní dílo, jakým je Americký gangster. Herecky fantastické (Washington famózní), vizuálně brilantní (kamerové nájezdy, střih) a po stránce výpravy a komplexního zobrazení 70. let amerického velkoměsta v podstatě nepřekonatelné. Není to lepší film než Mafiáni (pomalejší tempo), ale v současné době sraček ve stoce je to čistá, kulervoucí a hrdá náplast na kinematografii komerčního Hollywoodu._______________Po druhé a třetí projekci jedna z nejlepších gangsterek vůbec. Lepší, kompaktnější a s větším srdcem než Mafiáni. Brolin je borec a Washington rovněž.

Rivalové

Rivalové (2013)

Neuvěřitelně odladěný, hutný, sveřepý a nepopsatelně inspirativní film.

Statečné srdce

Statečné srdce (1995)

Jeden z mých nejoblíbenějších filmů vůbec. Užasný Gibson (jak za kamerou, tak před ní), nejlepší bitvy, autentická středověká atmosféra, dokonalá hudba a nádherná Catherine McCormack.

Titanic

Titanic (1997)

Vidět Titanic znovu po tolika letech, v remastrované verzi 4K a 3D je skutecně senzuální zážitek. O to víc když si při sledování tohoto 25 starého opusu uvědomíte, že lepší film letos bude v kinech těžko k vidění. ____ Titanic rezonuje ještě intenzivněji, když před jeho projekcí jdou trailery na Quantumanie, paralelní vesmíry, digifesty všeho druhu. Zkrátka recykláty, při kterých buď práská hlava a nebo ušní bubínky. Jakmile se ale po 20ti minutách trailerového pekla rozehraje ta stará známá tklivá melodie a naběhne černobílé „staré“ intro se siluetou lodi, je ruka v rukávě. Za 20 vteřin vyprodukuje Cameron na dvou střihách víc emocí, než všechny ty budoucí superkomiksovky dohromady. Titanic je oslava a pocta moderní filmařině. Etalon kinematografie. Ohromí svou dechberoucí křehkostí, starosvětskou moudrostí, paletou ikonických scén i kolosální epikou. Vrchol světového filmu a po zásluze jeden z nejlepších kousků všech dob. Jeden z mála, který přestal stárnout.

Království nebeské

Království nebeské (2005)

Další historický snímek, který je nutno vidět minimálně dvakrát, aby člověk pochopil dějový a výrazový přesah, kterým tento kousek disponuje (podobně je na tom Alexandr). Ne každý divák je totiž na poprvé sto smířit se s faktem, že Království není konceptem klasický historák se vším všudy, ale že vyjadřuje prostřednictvím historických událostí, bitev, lásky a postav něco víc, než jenom to co se odehrává na plátně. Zde je to ještě markantnější než u Alexandra. Království je óda za světový mír a najití smyslu života. Strhujícím způsobem odvyprávěná, zahraná a natočená (director's cut). Scott se pochlapil a natočil chytrý film, který ne každý prokoukne.

Batman začíná

Batman začíná (2005)

Toto není jentak ledajaký komiks, ale filozificky dokonale zmáklá hitovka s myšlenkovým přesahem, který válcuje vše, co jsme doteď v komiksu mohli vidět. Myšlenkově vizionářské, formálně vyrovnané, celkově naprosto pohlcující film o tom, jak člověk může najít sám sebe.

Terminátor 2: Den zúčtování

Terminátor 2: Den zúčtování (1991)

Hluboká myšlenka, nejlepší akce, nejsympatičtější Arnold, James Cameron v nejlepší formě. T2 je kult, který těžko bude někdy v rámci žánru překonán.

Blade Runner

Blade Runner (1982)

Scott nám ukazuje svůj temný futuristický svět, kde není kladného hrdiny, kde není světla, slunce. Ukazuje temnou, drsnou a nelítostnou budoucnost v naprosto úchvatném audiovizuálním provedení, za pomoci fantastických herců, éterické, až hypnotické hudby Vangelise a vynikajícího scénáře, kde je v každém slovu cítit něco "víc".