Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Komedie
  • Drama
  • Akční
  • Krimi
  • Animovaný

Recenze (13)

plakát

Brácha za všechny peníze (1978) 

Není to už tak dobré jako Můj brácha má prima bráchu. Vyrostený "Prcek" není tak sympatický a scénář taky není nic moc. Navíc už to není tak romanticky naivní, je to vlastně takové dospělejší. A to vše tomu ubírá. Nicméně výstupy Josefa Bláhy a hlavně Vladímíra Menšíka (například opravování řetízku v koupelně) opět nemají chybu. Scéna, kdy Menšík přijde na návštěvu a Bláha hraje žárlivého manžela, je má oblíbená! Bohužel ti dva nejsou hlavními představitely. (70/100) (19.11.06)

plakát

Pětka s hvězdičkou (1985) 

Ačkoliv zde nehraje ani moje manželka ani nikdo od nás, musím říct, že je to velmi povedená komedie. Když se člověk odprostí od předsudku, že je to jen film pro děti, bude se dobře bavit. Samozřejmě je v tom jistá dávka sentimentu -- vzpomínky na léta na základní škole v rodné vesnici -- ale jsou zde mnohé situace, které jsou vtipné svou komikou a absurditou. Např. první školní den nemá chybu spolu s řečnícím ředitelem. Postavičky ze školy a v vesnice jsou velice trefně vystihnuté, speciálně pak arogantní učitelka hudební výchovy jezdící na babetě nebo klebetnice paní školníková. A pětice kamarádů je sympatičtější než jiná, známější pětice. "To máte z toho, že nechodíte do kostela!" (95/100) (08.11.06)

plakát

Můj brácha má prima bráchu (1975) 

Příjemná komedie, na kterou se vždy rád podívám. Jednak se mi líbí ta romantická naivita (někdy také bývám romanticky naivní) a jednak si nenechám ujít Josefa Bláhu a Vladimíra Menšíka v rolích otců. Jsou tam jen málo, ale jejich výstupy nemají chybu! Scéna, kdy se poprvé setkají při námluvách Zuzany a tapetování je velice vtipná. Ale jinak, "to bude ta gramatika" (Bláha : ) A ještě: "jenomže takovejch si ty nevšímáš, vám se hold líbí takoví ti hejkalové -- lokýnky, sametový šatičky, fiží, šalali lalali, kakadů, rené, já a rudolf..." (Menšík : ) (85/100) (07.11.06)

plakát

Oscar (1991) 

Výborná komedie, u které jsem se ani jednou nenudil. Děj má spád a švih. Líbí se mi tento druh komedie, kdy dochází mnohými záměnami k nejednomu nedorozumění a vtipné situaci. Tato zápletka je zde skvěle propracováná a člověk se příjemně baví. Jen škoda toho dabingu. Originál musí být lepší. A některé situace napovídají, že se mnohé vtipy při překladu ztratili (nemluvě o tom, že každá postava jistě měla svůj akcent, což se v dabingu uplně ztratilo). A jako lingvista musím ocenit i pár lingvistických vtipů, i když v překladu to zase nebylo ono ("She seems to have such nicely-rounded diphthongs. -- That's what got her into this jam."). (85/100) (01/07/06)

plakát

Bídníci (1998) 

Nechápu, proč si někteří scénaristé/režiséři stále myslí, že je potřeba upravit původní příběh (jakéhokoliv románu, ne jen Bídníků). Proč musely být takové změny oproti originálu? A nemohl jsem se zbavit dojmu, že scénář byl upraven tak, aby na scéně mohla být co nejdéle Fantima (Uma Thurman). Dvě hvězdičky jen za Claire Danes, a to jen, že se mi líbí (avšak ke konci, kdy se koněčně objevila na scéně, jsem už neměl chuť tuto adaptaci sledovat). Celkově si myslím, že je to špatná adaptace. Ano, herecké výkony mohou být skvělé, ale film nejsou jen herecké výkony. (25/100) (25/06/06)

plakát

Mezi námi děvčaty (2003) 

Tento film byl pro mě překvapení, a to hned dvakrát. Poprvé když jsem ho viděl. Přišel jsem k němu náhodou a ještě k tomu skoro až půlce. Okamžitě mě zaujal. Už jsem nevěřil, že Hollywood dovede udělat zábavnou komedii. Navíc je tento film dynamický (což je dáno i soundtrackem), takže se vůbec nenudíte, a ve filmu není prakticky žádné hluché místo. Příběh je sice jednoduchý, předvídatelný a nedalo by se říct, že přímo originální, ale to vůbec nevadí. Způsob, jak je tato myšlenka zpracována a zahrána hlavními představitelky, je naprosto skvělý a osvěžující. No, a druhé překvapení bylo, když jsem zjistil, že mé pocity sdílí i ostatní uživatelé ČSFD. (100/100) (22/06/06)

plakát

Účastníci zájezdu (2006) 

Na české filmy do kina nechodím (nemyslím si, že jejich kvalita odpovídá technické kvalitě moderních kin), ale na Účastníky jsem šel, protože mě Vieweghův román zaujal a je asi jediný, který bych si znovu přečetl (možná ještě Názory na vraždu). Taky mě lákal Bohumil Klepl, kterého mám rád. Od filmu jsem ale moc nečekal, viděl jsem jiné zfilmované Vieweghy a na Román pro ženy jsem se nevydržel dívat déle než čtvrt hodiny. Účastníci mě mile překvapili. Moje hodnocení není možná zcela úměrné kvalitě filmu, ale hodnotím podle toho, jak jsem se v kině bavil: výborně! Pamela byla dokonale tupá, Karel a Karel kouzelní a výkon Anny Polívkové (Jolana) nepřehlédnutelný. Podle toho, jak na mě film v kině působil, musím říct, že je to nejzábavnější český film posledních let. (80/100) (30.04.06)

plakát

Hoffman (1970) 

Jestli je jedno slovo, které mě napadne v souvislosti s tímto filmem, tak je to „příjemné“. Celý film je příjemný, milý a něžný. Pokud bych měl použít fráze, tak pohladí po duši. Přišel jsem k němu náhodou asi ve třetině a hned mě zaujal. Nejprve krásou slečny Smithové (Sinéad Cusack) a nezvyklou rolí Petera Sellerse a posléze dějem. Zápletka je originální, i když po chvíli je konec předvídatelný (a to jak v rámci filmu a i kdyby se to odehrálo ve skutečnosti – v běžném životě by si slečna Smithová nejspíš vzala Toma, dívky se asi většinou provdávají za Tomy). Ale o předvídatelnost tu nejde. Jde o vztah mezi na první pohled sebevědomým Hoffmanem a stydlivou a roztomile umíněnou slečnou Smithovou, a o to, jak jsou jejich role zahrané. Je to příklad, jak se dá udělat jednoduše (děj se vlastně odehrává z velké části v jednom bytě) veselý, příjemný a inteligentní film, se kterým se dnešní tzv. romantické komedie nedají srovnat. Ty jsou ale pro široké masy, což tento film není. „Normální“ člověk má vůbec sníženou citlivost ke kráse. Jak je patrné, je to jeden z mých nejoblíbenějších filmů a jsem rád, že jsem jednou náhodou zapnul televizi. Což samo o sobě je děsivé. Děsivé je to, že existuje tolik krásných věci jako tento film, o kterých se moc neví a ke kterým člověk jako já přijde úplně náhodou. Naštěstí nás ale takové věci mohou vždy nečekaně příjemné překvapit a potěšit. (100/100) (23.03.06)

plakát

O Maryšce a vlčím hrádku (1979) 

Jeden z klenotů československé animované tvorby. Měli jsme samozřejmě mnoho mistrů animovaného filmu, ale ne všechna díla jsou výjimečná. Mohou být třeba umělecky výjimečná a originální, ale nemusí být krásná a příjemná. Tento film je. Líbil se mi jako dítěti, líbí se mi to i teď, i když je to vlastně pohádka. Loutky jsou pěkné, především Maryška. Co je ale nezapomenutelné na tomto filmu je atmosféra vyvolaná díky střihu, hlasu vypravěče, hudby a hlavně režie. Vlčice je vlastně statická, vůbec se nehýbe, ale scény s jejíma očima podkreslené světlem a sugestivním hlasem vyprávěče jsou přímo děsivé a tvoří vrchol celého filmu. A přitom je to jen zlatá socha vlčice. Tady jde vidět umění animátorů. Co nelze také opomenou, je hudba, která je taky krásná. Ačkoliv ne moc známý krátký film, v rámci žánru skvost. Samozřejmě z mého pohledu. (100/100) (23.03.06)

plakát

Podezření (2000) 

Přiznám se, že jsem si nahrál tento film, abych se ne něj podíval, jen proto, že v něm hraje Monica Belluci. Monica je prostě (nesnesitelně) krásná, s tím nic nenadělám. : ) Od filmu samotného jsem toho moc nečekal, ani ze začátku moc zajímavý nebyl (kromě oblékající se Monicy), ale postupně začal být film zajímavý a začal se mi to líbit. Samozřejmě jsem čekal nějaký nečekaný konec, ale nakonec jsem takový konec nečekal. Tím se mě celého získal. Film rozhodně stojí za podívání. (85/100) (23.03.06)