Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Komedie
  • Drama
  • Dokumentární
  • Akční
  • Krátkometrážní

Recenze (810)

plakát

Hlasy z ostrova svobody (2001) (TV film) 

Vzácný a důležitý pohled do uzavřené země, který ale časem zvětral jako pivo, naštěstí. Přesto velké díky za tento odvážný počin. Historii je dobré si připomínat.

plakát

Minulé životy (2023) 

Něžné, nenásilné, (ne)romantické. Debut režisérky Song se vskutku povedl, neždímá z nás emoce, netlačí, jenom pomalu posouvá hlavní postavu Noru po moři života. Suveréně, klidně, bez zaškobrtnutí a s elegancí. Žádný patos, radost se dívat a nechat se unášet spolu s ní. Film Minulé životy zároveň připomínají Ztraceno v překladu a trilogii Před úsvitem/Před soumrakem/Před půlnocí. A zároveň je všechny překonává.

plakát

Sklonit se k zemi (2020) 

Ukládání uhlíku do půdy je veledůležité téma, o kterém se ale příliš nemluví. Jsem rád, že tento film vzniklu, ale slušelo by mu více příkladů z praxe na místo kritiky současného průmyslového velkokolchoznictví.

plakát

Černí Češi (2022) 

Velmi povedený dokument natočený na dvou kontinentech, který vypráví o málo známém příběhu z konce 80. let. Příběhu leč málo známém, tak o to víc zajímavém. Téma zpět odsunutých dětí, které už v ČSSR získaly nový domov a do země jejich původu se jim zpět ani trochu nechtělo, je silné a chytne za srdce. Celý film je pak kromě dojemnosti i vtipný a scény, kdy jeden z hlavních hrdinů nyní žijících v plechovém příbytku v Namibii rozpovídá za neustálého hulení brka o tom, jak ho po psychické stránce zachránily bílé holky a zejména jejich bílá pr*el a bílá p*ča, tak vás to rozseká. Skoro tak jako, když se jiný černý sokol přizná, že své dítě pojmenuje Zeman a jiný se mu za to hlasitě vysměje. No nádhera. Téma by určitě zasloužilo minisérii.

plakát

Bullet Train (2022) 

Masakróní nářez, který baví. Beruška v podání Brada Pitta jednoznačně přinesla štěstí, ale film není jen o něm. Mix postav a jejich propojení, kterému nerozumí nikdo z nich, je tím hlavním. Nerozumí tomu ani divák, ale tomu to nevadí, ten se baví od začátku do konce. Scénář je totiž velmi velmi propracovaný a velmi velmi chytrý. Přivádí na scénu postavy, které jste již odepsali, k tomu přidejte jedovatého hada, dědu s katanou v čaganu, uspávací prášek, dvě skryté bomby, upjatého průvodčího (který ovšem nedostal tolik prostoru, kolik mohl), nadupané flashbacky, zpomalený čas, skvělý soundtrack, Mandarinku, ostrého záporáka, smrt bratrů jak od Shakespeara, Lokomotivu Toma...   Bez slabých míst, naplno až do silného finále a s obrovskou mírou nadsázky. Takhle má vypadat akční komedie.

plakát

Čtvrtá hvězda (2014) (seriál) 

Granát mezi komediálními seriály, který exploduje každou scénou. Skvělá chemie mezi herci/postavami a velmi vtipné dialogy si zaslouží rovnou pět hvězd.

plakát

Dobré ráno, Brno! (2023) (seriál) 

Se svéráznou poetikou a tichou suchou úderností je DRB svěžím závanem v tuzemské seriálové scéně. Skvěle obsazeno, atmosféra, břitký humor. Velmi svérázný seriál, který mi akcentem na lokálnost lehce připomněl Ligu mužské moudrosti avšak v artovějším kabátě.

plakát

Ahoj, robote (2019) 

Po stránce řemeslné nevyniká, ale to nebyla intence pro vznik tohoto filmu. Jde především o střípek do skládačky problematiky AI a soužití s touto technologií. Film lze klidně kategorizovat jako "psychologický". A v důležitosti tématu, které nás velmi pomalu začne či začíná prostupovat mu odpustíte i povrchnost. Době poplatný, avšak důležitý film.

plakát

Nebe (2021) 

Velmi smutné a ve výsledku depresivní. Pokud máte srdce, tak si připravte kapesník. Etzler natočil velmi důležitý dokument, který nemá v našich podmínkách obdoby a ani v celosvětovém měřítku vlastně nemá srovnání. I přes zvláštní formu filmu, která mi nebyla blízká, ho musím ocenit pro jeho originalitu a sociální angažovanost.

plakát

Zapomenutí (1950) 

Silné sociální drama, které na poselství neztrácí nic ani po vícenež sedmdesáti letech. Díky rozevírání nůžek ve společnosti je možná ještě aktuálnější. Jaibo je pěkný prevít, který se vám bude hnusit ještě po skončení filmu.

Ovládací panel
13 bodů