Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Komedie
  • Drama
  • Akční
  • Dokumentární
  • Dobrodružný

Zajímavosti k filmům (34)

Želvy Ninja

Želvy Ninja (1987) (seriál)

Členové klanu Foot byli v původním komiksu lidmi a Trhač nebyl antagonistou celého příběhu. Leonardo ho probodl hned v 1. čísle.

Černý korzár

Černý korzár (1976)

Křestní jméno Černého korzára Emilio je personifikací spisovatele Emilia Salgariho, autora románové předlohy.

Pohrdání

Pohrdání (1963)

Jde o sedmý finančně nejúspěšnější film roku 1963 na francouzském trhu. Pro Brigitte Bardot šlo o veliké zklamání, pro Godarda naopak o největší obchodní úspěch.

Pohrdání

Pohrdání (1963)

Natáčení bylo často přerušováno kvůli pronásledování paparazziů, kteří se zoufale snažili vyfotit Brigitte Bardotovou, jednu z největších hvězd své doby.

Pohrdání

Pohrdání (1963)

V době, kdy se točil tento film, byl Fritz Lang starý již 73 let. V tuto dobu již nerežíroval vlastní filmy, protože byl téměř slepý. Posledním jeho filmem byl Die 1000 Augen des Dr. Mabuse (1960).

Pohrdání

Pohrdání (1963)

Jedná se o první a zároveň poslední Godardův film, který vytvářel s americkou finanční podporou.

Pohrdání

Pohrdání (1963)

Jean-Luc Godard byl velmi přezíravý k původnímu materiálu Alberta Moravii. O románu "Il Disprezzo" mluvil jako o "hezkém vulgárním čtení pro cesty vlakem."

Pohrdání

Pohrdání (1963)

Série dialogů v bytě mezi Paulem (Michele Piccoli) a Camille (Brigitte Bardot) trvá celých 34 minut.

Pohrdání

Pohrdání (1963)

Producent Joseph E. Levine trval na tom, aby nahé scény s Brigitte Bardot zahajovaly film. Domníval se, že je to jediná cesta, jak prodat film, který nenáviděl.

Policajt drábem

Policajt drábem (1973)

"Pamatuji si, jak jsme natáčeli jednu scénu s Budem Spencerem a čekali jsme, až nám dá režisér Steno pokyn. Byli jsme poblíž jedné banky a okolo jeli policajti. Jeden na nás namířil pistoli, protože si myslel, že tam stojíme a chystáme se banku vyloupit. Já jsem měl uniformu strážmistra a muselo to vypadat podezřele. Asi bylo zábavné vidět všechny s rukama nahoře, včetně velkého a statného Buda Spencera. Potom jsme všechno vysvětlili skutečné policii a pokračovalo se v natáčení," vzpomíná Enzo Cannavale.

Řím - Vzestup a pád impéria

Řím - Vzestup a pád impéria (2008) (seriál)

Ve druhém díle, zabývajícím se Spartakovým povstáním, zmiňuje doprovodný komentář slavné Colosseum. V této souvislosti jde o matoucí údaj, protože Colosseum se začalo stavět až v 70. letech našeho letopočtu za císaře Vespasiana, což je dávno po Spartakovi. Jeho stavba trvala přes osm let a byla dokončena za císaře Tita.

Nedotýkej se bílé ženy

Nedotýkej se bílé ženy (1974)

Film nikdy nebyl ve Spojených státech kvůli politickému kontextu oficiálně vysílán. Cenzurou byl považován za extrémní a radikální útok na stěžejní postavy a události historie USA.

Megalodon

Megalodon (2002)

Název žraloka Megalodon je odvozen od skutečné paryby, která žila ve světových oceánech před cca 1,6 až 16 miliony let. Byl největší svého druhu a dosahoval délky 12 až 18 m. Lovil velryby a velké ploutvonožce, podle jiných teorií spíš hlavonožce ve velkých hloubkách. Údaje jsou prokázané z fosilních nálezů.

Terminátor 2: Den zúčtování

Terminátor 2: Den zúčtování (1991)

Štáb se dostal do problémů při natáčení závěrečné části ve slévárně. Podnik, kde se mělo filmovat, byl prodán čínské společnosti, která zastavila provoz. Filmaři oslovili všechny možné slévárny v USA, aby našli náhradu. Nakonec se podařilo domluvit, že čínský partner nechá filmaře práci dokončit. Tvůrci poté pomocí jisker, plamenů, kouře nebo roztavené oceli vytvořili dojem skutečné fungující slévárny. Efekt byl tak dokonalý, že na natáčení začali chodit bývalí dělníci, kteří nabyli dojmu, že slévárna je zase v provozu.

Terminátor 2: Den zúčtování

Terminátor 2: Den zúčtování (1991)

Ve scéně, kdy T-1000 (Robert Patrick) skočí na motorce z okna Cyberdyn a „proteče“ do helikoptéry, měl původně pilota zabít. Místo toho mu jen řekne: „Vypadni!“ a pilot sám vyskočí. Je to odkaz na první díl, kde tuto repliku pronese Terminátor (Arnold Schwarzenegger) k řidiči kamionu.

Terminátor 2: Den zúčtování

Terminátor 2: Den zúčtování (1991)

Příchod Terminátora (Arnold Schwarzenegger) na scénu se točil ve spolupráci s dopravním oddělením a uměleckým týmem Fantasy II. Scéna byla natáčena ve dvou částech, které byly poté spojeny dohromady (poletující papíry a elektřina), a práce na každé z nich trvala asi 12 hodin. Efektu roztaveného železa bylo dosaženo natřením vysoce reflexivní látkou a nasvětlením.

Terminátor 2: Den zúčtování

Terminátor 2: Den zúčtování (1991)

Brad Fiedel o ústřední melodii filmu pronesl: „U Terminátora jsem se rozhodl udělat organický zvuk. Použil jsem housle snížené o 3 oktávy. Hudba sloužila jen k podtržení atmosféry děje. Jedním z hlavních motivů Terminátora byl zvuk, který jsem vytvořil tak, že jsem do pánve řádně bacil kladivem. Nikdo mi nevěřil, že ten zvuk nedělal orchestr.“

Reklama