Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Komedie
  • Akční
  • Dokumentární
  • Krimi

Oblíbené seriály (10)

Carnivale

Carnivale (2003)

Opravdová lahůdka! Přestože si moc nepotrpím ani na mysteriózní témata, ani na cirkusové prostředí, Carnivale si mě opravdu získal. Ze začátku jsem byl trochu zmaten, ale jak byly postupné odkrývány nové souvislosti, pohlcoval mě tento strhující seriál s propracovanou a komplikovanou symbolikou, která nutí k hlubokému přemýšlení, každým dílem víc a víc. Zvláště ve druhé sérii dostává děj opravdu spád, přičemž však stále zůstává i opravdu hutná a ojedinělá atmosféra. Herecké výkony (hlavně Clancy Brown!!), skvělá hudba Jeffa Beala, úchvatná kamera a celková vizuální vytříbenost.. prostě všechno je ideálně sladěno v dokonale fungující, bohužel ne zcela dokončený celek. Je tu totiž vidět, že Daniel Knauf od začátku věděl, co píše, co chce vytvořit a jakou to má mít podobu. Je věčná škoda, že mu nebylo přáno dílo dotáhnout, protože jak se dá z náznaků, kam vše mělo směřovat, vytušit, finále by bylo opravdu velké. I tak je to ale pro mne jednoznačně nejlepší seriál, co jsem viděl. Nečekejte však seriál, ke kterému sednete s tím, že se mrknete na pár dílů. Carnivale má smysl jedině jako celek a jedině se zřetelem k němu je možné ho sledovat a něco z něj mít. Pak si totiž teprve můžete užít skvěle pojatou problematizaci dobra a zla, kterou nabízí. -- "Before the Beginning, after the great celestial war that rocked the very foundation of Heaven and Hell, God and Satan established an uneasy truce. Never again would they face each other in direct confrontation. So God created the Earth, inhabiting it with the crafty ape he called Man. And henceforth, to each generation was born a creature of Light and a creature of Darkness, and they would gather to them men of ilk nature and thus, by proxy, carry on the war between Good and Evil."

Odpočívej v pokoji

Odpočívej v pokoji (2001)

Sotva napíšu něco, co zde nebo jinde již o tomto seriálu nezaznělo, přesto mi to nedá, abych se tu - třebas i jenom pro sebe - nevypsal. Činím tak vlastně několik měsíců poté, co jsem všech pět řad dokoukal, a to proto, že seriál stále nemůžu vypudit z hlavy, ani se vrhnout na jiný. Six Feet Under perfektně reflektuje to, jaký vztah ke smrti (potažmu životu) si naše společnost vypěstovala. O smrti se nemluví, dělá se, že tu není, je vytlačována do ústraní; kdo o ní častěji mluví, je považován za podivína. O to více jsme pak paralyzováni, když skutečně vstoupí do našeho života. A ona tak, dříve nebo později (častěji dříve, než jsme ochotni si připustit), učiní. SFU ale zároveň není jen o ní. Je i o životě, protože je zřejmé, že nemůže být jedno bez druhého. Smrt bez života je podobný nemysl, jako život bez smrti. A z plochy, na kterou jsou postavy v SFU rozprostřeny, je to dostatečně patrné. Jejich propracovanost, plastičnost, 'nečernobílost' je takřka dechberoucí. Divák se tak s nimi dokáže sžít, najít si v nich to své a prožívat s nimi jejich trápení i radosti. A. Ball se nebojí o všem vkusně, ačkoliv někdy dost břitce ironicky žertovat, což celé látce jedině prospívá. A způsob, jakým dokázal celé dílo uzavřít, opradu nemá v seriálové tvorbě obdoby. Zkrátka a dobře: pro mě jeden z nejlepších seriálů, u něhož jsem toužil vidět každý další díl, ale zároveň mě znepokojovalo, když jsem viděl, jak mi ubývají. A chybět mi začal hned potom, co jsem se na něj dodíval. "Why do people have to die? -- To make life important. None of us know how long we've got. Which is why we have to make each day matter."

The Wire - Špína Baltimoru

The Wire - Špína Baltimoru (2002)

Poprvé jsem tento seriál ohodnotil asi ve třech čtvrtinách první řady. Dal jsem mu tři hvězdičky. Po dlouhé době, co mi první sezóna ležela na disku, jsem se na ní začal koukat. První dojem: celkem nezajímavý, nudný počin z žánru kriminálek, který patří mezi mé dost neoblíbené, s povrchními postavami, které vedou prvoplánově vulgární rozhovory. Nyní už vím, že jsem nemohl být dál od pravdy! Když teď o seriálu přemýšlím zpětně, poté, co jsem (asi před měsícem) dokoukal všech pět řad, stále více seznávám, jak dokonale promyšlené a mnohovrstevnaté dílo to je, a s konečnou platností dávám po čtyřhvězdičkové fázi absolutní hodnocení. The Wire dokáže s velkou autenticitou popsat a zachytit velké i menší společenské procesy a struktury i pozici jedinců v nich a to, jak je tento nelítostný proud strhává s sebou. Postupem času mě začaly osudy jednotlivých postav opravdu zajímat a fascinovat; mnoho z nich funguje jako dokonalá alegorie pro spoustu lidí v dnešní společnosti a přesně dokáže vystihnout jejich charaktery a pocity. A je jedno, na které straně zákona se pohybují, protože ty jsou si obě podobné jak vejce vejci. Dobré a špatné se mísí, hranice se mažou. Dokonalé zrcadlo dnešnímu světu. "The world is on its ass."

Byli jednou dva písaři

Byli jednou dva písaři (1972)

Jednoznačně jeden z nejlepších našich seriálů plný úžasného laskavého humoru a postavený na dvou skvělých hercích. Moc se mi líbí, jak a jakým jazykem jsou dialogy napsané/zimprovizované. Ač je to vzhledem k době skoro neuvěřitelné, z obrazovky dýchá úžasná pohoda. Snad není jiný seriál, který by tak dokázal zvednout náladu a u kterého by si člověk tak krásně odpočinul. O to cennější, když si člověk uvědomí, co za hrůzy vzniká dnes.. brr, raději na to nemyslet a jít se s panem Bouvardem a Pécuchetem oddávat vědám :-)

Simpsonovi

Simpsonovi (1989)

Skvělá satira na americkou (potažmo západní) společnost, kterou trochu sráží nevyrovnaná kvalita epizod, která je ale stále minimální s přihlédnutím k době trvání.

Treme

Treme (2010)

Na seriál skutečně nááádherně natočená atmosférická podívaná s fantastickými hereckými výkony a takřka nadpozemskou muzikou. Postavy jsou dobře napsané, ale musim říct, že mě ne vždy dokázaly jejich příběhy úplně zaujmout (jako tomu bylo třeba v Simonově The Wire).. Mnohem víc jsem si na seriálu užíval to, jak odráží skutečnost, že hudba je naprosto nedílnou součástí kultury v NO, a to ve všech jejích různých podobách/obměnách a bohatých vrstvách. Mám také dojem, že je zde snaha o skutečnou autenticitu, protože řada herců hraje sebe sama a jsou v NO skutečnými legendami (např. Kermit). No a pak je tu samozřejmě ústřední motiv toho, jak toto vše bylo ovlivněno přírodní katastrofou; jaký dopad měla na mezilidské vztahy; jaký na hudební scénu; jak k ní přistupují političtí reprezentanti a státní moc; a hlavně jak to všechno prožívají jednotliví obyvatelé, kteří tvoří najedné straně opravdu pestrou mozaiku, na druhé vlastně jednu velkou rodinu.. V tom všem je seriál naprostou špičkou. Navíc se mi hodně zamlouvalo pomalejší tempo. I tak se mi ale nějak nechtělo dát pátou hvězdu, ačkoliv chybělo opravdu jen málo - a druhá sérka mě v tom jen utvrdila. Nicméně o tom, že je to parádní seriál, který rozhodně stojí za vidění, není naprosto žádných pochyb! Každý díl je výlet do NO, jehož krása vás nutí ho podnikat s každým dílem znovu. A kdoví, možná i donutí podniknout jej jednoho dne i doopravdy.