Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Krátkometrážní
  • Komedie
  • Drama
  • Horor
  • Akční

Oblíbené filmy (10)

Cruella

Cruella (2021)

Emma Stone a její strhující výkon jako Cruella ---- Emma Stone, která je mojí vrstevnicí (mladší zhruba o měsíc a půl), je pro mě osobně v současnosti nejlepší herečkou na světě. Jistě, mám spoustu dalších oblíbených hereček, které se všechny nemohou nikdy vejít do TOP10 na ČSFD.cz. Ale Emma svoji přední pozici nikdy neztratí. Samozřejmě jsem nemohl odolat otevření velkých kin a vidět Emmu a její strhující výkon jako Cruella. Do kina jsem se vydal s tím, že se bude jednat o její (zatím největší) životní roli. A má předtucha se vyplnila. V kině jsme seděli pouze 3. O to více jsem si ale film užil. Nerušilo mě křupání popcornu (alespoň jsem ho nezaslechl) a mohl doslova hltat každý záběr. Hodně se mi líbila kamera, zvláště v momentu, kdy se Estella šla ucházet o práci v módním, řekněme butiku, Liberty. Samotný příběh nabízí několik zvratů a nemá snad žádného hluchého momentu, pořád se zkrátka něco děje. Bylo poznat, že si Emma svůj prostor náležitě užívá a ve scénách se svojí jmenovkyní Emmou Thompson ji vždy o něco lehce převyšuje (myšleno spíše charakterem její postavy). Jedná se o trochu temnější komedii, která nabízí několik vtipných momentů (mohlo jich být ale více), někdy se jedná spíše o drama. Všichni zúčastnění podávají skvělé výkony a myslím si, že každý/á z nich mohl/a být poctěn/a už jen tím, že si zde mohl/a zahrát (třeba ani „štěk“; prostě jen být toho součástí). Režisér Craig Gillespie se svým týmem (zdařilý scénář, hudba, kostýmy…) vytvořil velmi kvalitní film, ve kterém mohla Emma Stone ukázat další své kvality. Pro mě jednoznačně (zatím) nejlepší film tohoto roku (ve svém žánru). Kéž akademici (a další kritici) nejsou skoupí a pošlou co nejvíce svých nominací na významné (a i další) filmové ceny.

Harry Potter a Princ dvojí krve

Harry Potter a Princ dvojí krve (2009)

SPOILER! Stejně jako každý novější díl i šestý je zase o něco temnější. Rowlingová skutečně počítala s tím, že její čtenáři budou stárnout společně s hrdiny. Proto mohou být další díly o něco děsivější. Nejlepší scénou je bezpochyby „lekačka“ u jezera v jeskyni. Nejhorší věcí je ale název. Podle něho bych předpokládal, že se příběh bude točit kolem prince dvojí krve. Ale co se o něm dozvídáme? Pouze to, že to byl bývalý student Bradavic, který vynikal v lektvarech. Kromě toho vymyslel také několik nových kouzel. A v předposlední scéně se dozvídáme, že je to Severus. A to nejspíše jen proto, že na něj Harry neúspěšně použil jeho vlastní kletbu Sectumsempra. Téměř všudypřítomné zlo dobře doplňuje romantika, které je zde více než v předchozích filmech. Jako tradičně se film v něčem odlišuje od knihy, ale výrazné rozdíly tady nejsou. Herecké výkony jsou jako vždy vynikající stejně jako režie Davida Yatese. Kromě hlavních hrdinů si pozornost zaslouží Belatrix Lestrangeová v podání Heleny Bonham Carter a Alan Rickman jako Severus Snape. Vtipná a zábavná je i postava Horacia Křiklana, kterého ztvárnil Jim Broadbent.

Mamma Mia!

Mamma Mia! (2008)

Hned poté, co jsem se dozvěděl o tomto filmu, jsem věděl, že rozhodně nebudu zklamán. Po pár zhlédnutých minutách se mi to potvrdilo. Vtipnost je dána už samotnou zápletkou, která je známa hned na začátku. A už tady se člověk může dovtípit toho, jak to asi skončí. I když některé části konce jsou dost překvapivé. Herecké i pěvecké obsazení je vynikající, stejně tak režijní podání Payllidy Lloydové. Pozornost si jistě zaslouží ústřední pětice. Jasně ji dominuje Amanda Seyfried ihned po písni Honey, honey. Pozadu ale nezůstávají ani Meryl Streepová a tři potenciální otcové. Donnu vtipně doplňují její staré kamarádky. Celkem vedlejší roli má Sophiin snoubenec, kterého ztvárnil Dominic Cooper. Herecky ani pěvecky neměl mnoho příležitostí, jak se prosadit. Příběh je zajímavý tím, že je z většiny tvořen pěveckými hity, na které přijde řada při různých příležitostech. Je jasné, že Mamma mia! musela přijít poté, co se Donna dozvěděla o přítomnosti jejích hříšných milenců z mládí. Stejně jako Dancing queen nebo Money, money, money. Muzikál nabízí mnoho vtipných momentů, záběrů a hlášek. Milovníci skupiny ABBA mu nemohou nic vytknout (snad jen vypuštění písně Name of the game). Všechny případné vady ale spolehlivě převáží kostýmy, scéna a především zpěv v podání samotných herců.

Sirotčinec slečny Peregrinové pro podivné děti

Sirotčinec slečny Peregrinové pro podivné děti (2016)

Na film jsem se vypravil hlavně ze dvou důvodů. Prvním z nich je režisér Tim Burton. Ještě jsem od něj neviděl všechny filmy, ale jeho pojetí (zejména po výtvarné stránce) je mi blízké; navíc velmi dobrý je i samotný námět (většinou). Druhým z důvodů je Eva Green, která patří mezi mé oblíbené herečky (zejména díky ztvárnění jedné z hlavních rolí bohužel již ukončeného seriálu Penny Dreadful). Jak jsem již uvedl, zpracování bylo velmi zdařilé, dobrý námět (knihu jsem nečetl) a scénář, herecké výkony, podobně jako u první Alenky. Podoba s Alenkou se trochu nabízí - i zde se cestuje do jiného světa. Nemám téměř žádné výhrady. Snad jen, že hlavní záporák v podání Samuela L. Jacksona mohl dostat více prostoru (Green ho sice taky moc nedostala, ale tento film není o její postavě) a trochu i to, že pro formát 3D mohlo být využito více efektů (např. více soubojů s netvory). Ale to jsou jen drobné vady na kráse.