Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Komedie
  • Krimi
  • Animovaný
  • Akční

Recenze (287)

plakát

Tenkrát v Hollywoodu (2019) 

Pro mne nejlepší film od Tarantina. Kromě vynikajícího obsazení od hlavních po ty nejmenší role je skvělý vizuálně, a pak i tím, jak promyšleně buduje charaktery a jak účelně pracuje s násilím, které mi u Tarantina někdy až nepřekonatelně vadí. To, jak si krvavým happyendem woodyallenovsky "vyřizuje účty" a prostřednictvím svých postav napravuje nespravedlnost minulosti, působí nečekaně mile. Neřekl bych, že Once Upon a Time in Hollywood je až tak o lásce k filmu, jak se leckde říká. Spíš je o lásce k Hollywoodu. Se všemi jeho archetypy, kteří tu žijí pospolu v bizarních vztazích, v absurdně kontrastních podmínkách a přitom mají tolik společného. Kus komedianství, touhu po slávě, touhu po uznání, ale i touhu něco dobrého vytvořit. Především pak dychtivost být u toho, i když každý svým vlastním způsobem. Tarantino je odhaluje, karikuje, ale činí tak s vlídností rodiče, který vypráví o svých dětech, co všechno vyvádějí, jak jsou někdy nemožné a jak zlobí.

plakát

Zapomeň na Paříž (1995) 

Asi bych měl dát čtyři hvězdičky, ale způsob vyprávění nese nádech geniality, herci jsou znamenití a dialogy místy excelentní. Jedna z nejlepších romantických komedií. A kdo má doma nějaké to letité manželsví, popřípadě kdo ho pár let měl, ten pocítí i jistý filosofický přesah.

plakát

Sully: Zázrak na řece Hudson (2016) 

Clint Eastwood (podobně, jako pilot Sullenberger, jeho posádka a týmy záchranářů) neudělal sebemenší chybu. Proto odvedl naprosto dokonalou práci s dokonalým výsledkem. Existuje mnoho "béčkových" filmů na podobné téma, ale kdybych měl hodnotit Eastwoodova (a Hanksova) Sullyho, litoval bych, že abeceda začíná již písmenem "A".

plakát

Coco (2017) 

Silné téma, skvělé provedení a mimořádná nápaditost. Mnoho diváků, nevím kolik, viděl jsem je rozmazaně, slzelo.

plakát

Samuraj (1967) 

Až zas někdo natočí takovouhle krimi, dejte mi, prosím, vědět. Podle mnohých komentářů je zjevné, že inteligentní film není pro každého. Kúl sem kúl tam, málo se to tu mydlí, plus kvantum řečí o logice od lidí, co stěží vědí, co logika je ... Tak mě Samuraj pobavil dvakrát.

plakát

Lepší už to nebude (1997) 

Lepší už to být nemuselo, pokud bych tohle neviděl. Škoda, že tím v českých distribucích odstartovala série těch "Lepších ... bla bla bla", kterým chybí všechno, co tenhle film má.

plakát

Lov lososů v Jemenu (2011) 

Velmi humální příběh. Hodně nápaditý, některé momenty stojí za zvěčnění. Po dlouhé době film, kdy jsem nenašel komentář, se kterým bych se dokázal ztotožnit. Většina kritik mi připadá, jakoby někdo Disneyho Sněhurku obviňoval z naivity a trpaslíky strhal, že přehrávají. (Těch 5* je natruc, a také proto, že nelze dávat čtyři a půl.)

plakát

Psycho (1960) 

V tomhle filmu je geniality na rozdávání. Nejvíc mě na něm fascinuje, jak vás do pětačtyřicáté minuty balamutí, že se jedná o napínavý příběh hezké zlodějky a pak bác ho: Najednou tu jde o něco úplně jiného a vy jen zíráte s pusou dokořán. Víc už mne dokáže dostat jen oficiální text distributora. Autorem je duševně nemocný oficiální textař. Prozradí nám pointu, plete si dům s motelem, smrtelné napětí stoupá, až nakonec strašně a nevyhnutelně vyústí v konec textu.

plakát

Forrest Gump (1994) 

Nu, počkal jsem si, až 2 891 kritiků vyjádří svůj nezhoubný názor a teď si dovolím říci s pocitem, že se neztrapním: Je to dobrý film !

plakát

Dallas 63 (2016) (seriál) 

Stephen King dozrál. Dospěl až k existencionálnímu dramatu. To se mu, za současného zachování přiměřené dávky tradičních kingovských prvků, velmi vydařilo. A filmové pracování dopadlo po všech stránkách nečekaně znamenitě.