Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Animovaný
  • Komedie
  • Drama
  • Akční
  • Krátkometrážní

Recenze (316)

plakát

Batman (2022) 

Příšerný film. Možná, kdyby to bylo sestříhaný o hodinu a půl. Hvězdičku dávám za super netopýří oblek plný vychytávek (batarang coby symbol na hrudi, dírka na aplikaci injekce, čočky s kamerou apod.). Celý snímek působí dojmem, že pan scenárista a režisér viděli jenom Nolanovýho Batmana, se kterým jsem měl problém už tehdy. Mě ten filmový „realismus“ v komiksových adaptacích fakt vadí. Nejsem proti tomu, udělat film realisticky, ale ne takle. Kdyby se ve filmu nahradil Batman, Catwoman a Riddler obyčejným mafiánem, policajtem a femme fatale, byl by ten film naprosto nekoukatelný i jako detektivní thriller. Na Edwarda coby Batmana jsem se těšil, ale dopadlo to katastrofálně. Je prkenný, nehraje a působí jako tydýt. I scenáristicky je to bída. Nevyřeší vlastně ani jediný problém během filmu, nepřijde ani na nejtriviálnější řešení a je opravdu pitomoučce napsán. Film se ani neopírá o žádnou předlohu, což je obří škoda. Takových skvělých komiksů je. Podívejte na Sandmana, jak krásně to lze udělat pouhým opisováním předlohy. Chápu, že se musí u Warnerů točit nový Batman snad co pět let, ale prosím ne takhle. Oceňuju, že chtěli temného rytíře, co je detektiv, ale šlo by to udělat tisíckrát lépe.

plakát

Black Adam (2022) 

No, tak tohle byla sračka. Ani nemá cenu cokoliv popisovat. Jsem celkem fanda DCEU a tohle je jediný film, který mi přišel fakt příšerný. Vinou scénáře. Režie by se dala zkousnout, ale takle pitomej scénář fakt ne. Hvězdika za Pierce Brosnana, coby Doctora Fatea, kterého nechali vykrást kompletní repertoár od Strange, což si vůbec nezasloužil. Hrozně otravná slátanina a cringefest

plakát

Black Panther: Wakanda nechť žije (2022) 

Ale jo, slzy za Chadwicka ukáply, né, že ne. Slabina filmu je jeho přílišná délka a to, že je Namor vykreslen jako větší kokot, než nutně musí být. Jinak fajn, Shuri je skvělou nástupkyní Black Panthera, Namor bude potřeba pro Avengers a máme tu i synátora T Chally. Vše je fajn, scénář má díry a hapruje, ale chápu, že se asi musel dost přepisovat za jízdy, jinak je úroveň filmu OK.

plakát

Doctor Strange v mnohovesmíru šílenství (2022) 

Nový Dr. Strange je narvaný až k prasknutí. Ten film toho má v sobě tolik, že je těžké to všechno rozmotat a řádně strávit. Vypadá to spíš jako vtěsnaná dvojka a trojka dohromady s přesahem do Marveláckého univerza jako takového. Samotný Strange přitvrdil a je hodně okultní a temný. K tomu se hodí Raimiho režie, která je mimochodem ÚCHVATNÁ a je vidět, že už se takové filmy netočí, že Sam Raimi je člověk, co umí řemeslo ze staré školy. A to je opravdu osvěžující vidět v kině. Práce s kamerou, hudbou, gradací, střihem, všechno ťip ťop. Velice potěšil Bruce Campbell s cameem. Co se týče navázání na předchozí film, tam jsem upřímně úplně zapomněl, že měl Strange nějaký vztah a tomu se tady věnuje dost času. Proč ne. Ovšem navázání na Strangův příběh mě vlastně ani tak nebral. Co se mi jako komiksovému fandovi líbilo bylo jak Marvel dupe na plyn a v podstatě tu máme nyní rozjetý Hickmanův run, jehož velkolepost a epičnost hravě strčí jakékoliv Kameny nekonečna a hrátky s nima, do kapsy. A z toho jsem nadšený. Inkluze, zjevení Iluminátů, multiversmír, America Chavez.. Všechno směřuje ke komiksové látce, kde už potom vlastně není kam moc šlapat. Zjevil se krátce i můj oblíbený Living Tribunal. Po něm je v hierarchii už jen One-Above-All jako bůh Marvelu. Objeví se i samotný bůh v příštích Avengerech? Je to možný. Máme tu Celestialy, karty jsou rozehraný opravdu perfektně. Pokud to zvládnou jako zvládli první krůčky multiversem, bude to na jedničku. Samozřejmě nároky na diváka se stupňují natolik, že i mí rodiče přestávají Marvelovky sledovat. Nutné znalosti seriálů a dalších věcí dramaticky stoupají a v tomhle Marvel diváky nešetří. Ale to je dobře, ono i čtení komiksů je náročné na sledování, není to úplně naservírované na zlatém podnose pro blbečky a chce to se tím prodírat a výsledek je po tom o to lepší. Zkrátka těším se na další věci, na které mě Strange navnadil a samotný příběh okolo Strange je zde doopravdy vedlejší, alespoň pro mě.

plakát

Fantastická zvířata: Brumbálova tajemství (2022) 

Není to tak špatný. Nejsem extra fanda HP světa, ale manželka a tchýně jsou a tak jsem s nima byl už na třetím díle Fantastických zvířat a bavil mě asi po prvním díle nejvíc. Sice jsem chvílema ztrácel orientaci v postavách a minulých událostech, ale dalo se. Rozhodně se mi líbila hlavní linka toho, že padouch umí nahlížet do budoucnosti a tak se musel zmást několika různými plány. Přesně tohle já můžu a to je hra, kterou jsem s filmem ochoten hrát a příjemně mi to rozvibrovává myšlenky. Co mi ale vadilo byly určité logické nedostatky, nebo možná jen nedovysvětlené situace a občas nejasný střih. Ono je ale obecně nemocí současné hollywoodské produkce to, že scénář přepisuje armáda pisálků a další armáda producentů diktuje co a jak má být a vytrácí se tak autorství a s ním i kvalitní prožitek z filmu. Tohle ale rozhodně špatné nebylo.

plakát

Jackass Forever (2022) 

Nedávno mi bylo 30, takže samozřejmě jsem viděl předchozí Jackass filmy. Už nevím který, ale asi všechny. No, je dobrý vidět, že se člověk někam posunul z puberty a nemrdá se na tom, na čem kdysi. Jako jo, bavil jsem se. Ne, že ne. Ale je nad tím takový pozastavení. Dneska už beru Jackass jako krásnou kázku degradace lidské civilizace v celé své kráse a dívat se na partičku retardů, co jsou schopni všeho za peníze, člověkovi dodá trochu na duchu. Ale ne moc. Hodně momentů zde bylo cringoidních. Celá produkce už působí až moc vyumělkovaně a ztrácí to na věrohodnosti. Neustálé teploušství je přehnaný. Já nikdy nebyl alfa, beta samec, kterej si potřeboval dokazovat hladiny testosteronu mlácením se, bolestí, nebo ukazováním pinďoura. Já jsem alfa samec +, takže nemám problém se svým pérem. Jackass gang asi očividně má, proto jsme byli svědky tolika ptáků, že to není možný. No, je to humáč, ale zase nebudu dělat, že je tahle zábava pod mojí úroveň, to bych si to jinak nepustil. Bylo dobré si ale srovnat hodnoty toho, kde jsou oni a kde já a sice nemám ty mega, ale ty vole, aspoň mám nějakou důstojnost, rozum a funkční genitálie.

plakát

Men (2022) 

Na MEN jsem se těšil hodně. Ten trailer mě dost navnadil. Mám rád surrealismus, chytré scénáře i folk horrory. A zklamaný nejsem. Ale mohlo se to vytáhnout na mnohem víc. Což je škoda. Když nepočítám Pláž, 28 dní poté, ale čistě Garlandovy režijní zářezy, tak Annihilation u mě bylo na 3*, Ex machina na 5* a tohle na 4*. Díval jsem se na nějaké interpretace a až na nějaké rozbory faktů, typu, co to bylo za pohansko-křesťanský bůžky jsem víceméně všechno pobral. Samozřejmě dle svého, ale mě nezůstává nic nejasného. Což by mohlo klidně být víc nejednoznačný. Horrorová a creepy cringe úroveň filmu funguje na výbornou, stejně tak režie scénář. Co ale shazuje film z piedestalu, je právě to, že to mohlo být víc. Tam, kde to mělo přitlačit ve folk horroru, nebo surrealismu klidně to spíš tlačilo tím body horrorem. Proč ne, ale zkrátka mohlo to bejt víc.

plakát

Městečko South Park - Back to the Cold War (2022) (epizoda) 

Tvůrci stíhají opět zavčas reagovat na aktuální palčivý téma a funguje. Nemá to samozřejmě na jejich starší satirické masterpiecy, ale pár super momentů se tam najde. A je to opravdu potřeba teď trochu vypnout z té situace.

plakát

Městečko South Park - City People (2022) (epizoda) 

Odhalení toho, jak je to s realiťáky a jejich fotkami je něco, co jsem dlouho potřeboval vidět a netušil jsem, že uvidím. Skvělá satira na shitty prople, parádní!