Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Akční
  • Komedie
  • Sci-Fi
  • Drama
  • Horor

Recenze (8)

plakát

John Wick: Kapitola 4 (2023) 

Úmorné. Ubíjející. Tříhodinový nášup přestřelek a soubojů, kdy je bohužel už dost vidět, že Keanu není nejmladší a kde děj je tu jen proto, aby tam něco bylo, když zrovna nesledujeme další mnohaminutový nášup střílení a mlácení. Bohužel až na výjimky to spočívá v tom, že Wick se kryje za své neprůstřelné sako(přes které dopady výstřelů někdy cítí a někdy ne, podle toho jak se to scénáři hodí) a probije se k nepříteli a střelí ho zblízka do hlavy. A takhle k dalšímu a dalšímu. Průměrně 50 až 100 lidí v každé soubojové scéně. Jediná zajímavá akce je přestřelka se zápalnou brokovnicí ve starém domě, která je celá snímána z vrchu jako počítačová hra a u které jsem si uvědomil, že bych si Wicka mnohem raději zahrál než se na něj díval a pak samotný závěrečný duel. To před tím je ale opravdu na hraně únosnosti. Postavy jsou všechny přestylizované a přepálené(slepý zabiják, který je prakticky neporazitelný, střílí lépe než ti co vidí a nikoho zkrátka nenapadne ho prostě zastřelit z bezpečné vzdálenosti atd...) Svět, hierarchie a rituály Wickovi tajné organizace nedávají moc smysl, policie tu neexistuje, civilisté na střelbu prakticky nereagují(scéna na diskotéce, kde se vesele přestřelkuje mezi tančícími lidmi, aniž by na to někdo reagoval, je vyloženě směšná.). Wick přežije asi 8 sražení autem a několikrát spadne z více jak pěti metrů na dlažbu. Atd. atd. Pamatujete na takové ty velkorozpočtové pornofilmy s drahými kostýmy z devadesátek? Tříhodinové eposy, kde jsou jednotlivé akce prokládané nějakou jakože zápletkou? Stejně jste si z toho vždy proklikali(či dokonce ještě přetočili na videu!) jen pár těch lepších akcí a to ještě ne celých, že? John Wick 4 je přesně totéž v akčním žánru.

plakát

Ovečka Shaun (2007) (seriál) 

Dlouhá léta jsem věděl jen o tom, že nějaká ovečka Shaun existuje. Pak jsem na to jednou pustil dvouletému synkovi který si to velmi oblíbil a výsledek je ten, že teď si to občas pustím i sám bez synka:-D Absolutně geniální večerníček který pobaví velké i malé. Je z toho hrozně moc cítit to "srdíčko" se kterým to autoři dělají.

plakát

Všechno, všude, najednou (2022) 

Přesně ten typ magořiny které mám rád a vlastně i příjemný flusanec do tváře všem Marvelovkám s jejich multimegapropojenými vesmíry a celkově pěkná ukázka, že se stále dá přijít s poměrně originálním nápadem. Byť jde vlastně v základu tak trochu o parodii na Matrix. Přitom se pod tím přívalem ulítlých nápadů skrývá vlastně celkem dojemné drama a disfunkční rodině čínských přistěhovalců a o pokusu matky najít cestu ke své dceři. Jen je tam u toho trocha cestování paralelními vesmíry, kung fu souboj o to kdo si vrazí do zadku jistou věc a tak podobně. Čím méně toho víte, tím více si to užijete.

plakát

Batman (2022) 

V mnoha ohledech naprosto boží zpracování Batmana. Je tu ale pár ale. Určitě oceňuji, že se někdo rozhodl pojmout Batmana opět spíše realisticky a přitom se mu povedlo to udělat uplně jinak než to udělal Christopher Nolan. Vizuálně i hudebně je to úchvatné a skoro se nebojím říct, že v těchto ohledech je to možná nejlepší zpracování Batmana vůbec. Není to tak přestylizované jako to měl Burton ale právě ani tak "všední" a prosvětlené jako to měl Nolan. Asi nejvíce se to blíží Fincherovo vizuálu ze Sedm, čemuž ostatně odpovídá i celý děj, kdy se převážně pátrá po šílenci s velmi propracovaným plánem a Batman spíše sbírá stopy, vyslýchá a chodí s baterkou v ruce v temných koutech než aby někde létal po střechách. Vyloženě akčních, natož pak komiksově stylizovaných scén je tu minimum. Což pochopitelně někomu moc nesedne ale já jsem moc rád, že se nemusím dívat na stopadesátý film kde se nesmrtelní hrdinové v kostýmech digitálně prohazují paneláky. Tady naopak cítíte, že hlavní hrdina je jen člověk a když schytá ránu, což se stane nejednou, viditelně mu to není zrovna příjemné. Se vším co jsem teď vychválil se bohužel váže jedna věc, která i z výhod dělá tak trochu nevýhody. A to je délka 3 hodiny! U velmi málo akčního filmu který se z 90% odehrává ve tmě je taková délka už opravdu na hraně. Rozhodně to ale nejsou tři hodiny kterých bych vyloženě litoval.

plakát

Duna (2021) 

Až na pár nepodstatných drobností splněný sen. Moje milovaná kniha konečně zfilmovaná tak jak si zaslouží. Zážitek z kina velkolepý. Významem srovnatelné se zfilmováním Pána prstenů. Chápu námitky, že kdo knihu nezná, bude se asi malinko ztrácet, možná i nudit. Ona i kniha má na své čtenáře nemalé nároky. Já jsem ale naprosto spokojen a řada fanoušků předlohy nejspíš také. Kdo si tohle pustí doma na malém monitoru nebo z camripu zaslouží pobodat a pohodit v poušti napospas červům:-)

plakát

Párty Hárd (2019) 

Jediná novodobá česká komedie která mě rozesmála už v prvních dvou minutách. A úsměv mi nezmizel až do konce. To se žádné české komedii za posledních 20 let nepovedlo a asi nepovede(do doby než přijde do kin dvojka:-) )

plakát

Star Wars: Vzestup Skywalkera (2019) odpad!

Když naběhly závěrečné titulky, první slova která mi vyběhla na mysli zněla: "Ježiš, to byla ale p...vina." Je nutné psát něco víc k tomuto epickému pohřbu slavné značky?

plakát

Úhoři mají nabito (2019) odpad!

Debilita tak neskutečných rozměrů, že mě to donutilo napsat tenhle komentář. A to jsem si to původně pustil jen jako nějakou hovadinu na pozadí k práci a nakonec nevěřícně čuměl a snažil se (marně) rozklíčovat, cože mi ten film vlastně chce sdělit.