Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Komedie
  • Akční
  • Dokumentární
  • Krimi

Recenze (1 408)

plakát

Bílý anděl (2023) 

Toto je peklo na zemi. Nezbylo nic, jen svědectví o destruktivní povaze zločinného impéria a jeho zločinech proti lidskosti. (Festival Jeden svět).

plakát

Základna Hollywoodgate (2023) 

Kdyby na mě po cestě vyskočil Sasha Baron Cohen, nedivil bych se :) Jinak temná a děsivá sonda do nitra nestvůry.

plakát

Nevyhasneme (2023) 

Sdělení je jasné. Forma neoslnila. Dva silné momenty ani Radiohead celek neutáhnou. Debaty se studenty a hosty na Jednom světě byly hodně fajn.

plakát

Vocasy na tripu (2023) 

Koncept sranda. Rating pro dospělé pro tenhle nápad nutný, ok, být sprostý jako dlaždič je občas taky sranda. Škoda jen, že je to tolikrát dost nechutné, že se mi ani nechce sdílet, že jsem to dobrovolně viděl. Ale jo, párkrát jsem se i zasmál.

plakát

Amadeus (1984) 

Druhé Opus Magnum nejen Miloše Formana ale celé historie filmové tvorby. Líp to nejde. Ikona. Viděno nejméně pětkrát a nikdy neodmítnu zas a zas.

plakát

Metoda Markovič: Hojer (2024) (seriál) 

Hvězda se zrodila. Ne, že bych sledoval televizní tvorbu, ale na šuškandu slyším a od Pustiny a Hořícího keře si nevybavuji, že by stálo za řeč nějaké další drama s takovou pověstí a reálnou kvalitou. A vyplatilo se. Ještě o Markovičovi hodně uslyšíme. Nejen při předávání nejrůznějších cen. Přinejmenším od neklidného táty ve Studni Majora Zemana si nevybavuji sugestivnější hororovou postavu, než je role L. Hojera, možná ještě mimozemšťany od Věry Chytilové. Gratuluji celému tvůrčímu týmu ke skvělé práci. Výtky bych měl, ale za to, že to na rozdíl od Fincherova Mindhuntera, aspoň jasně uzavřeli, mají u mě velké plus.

plakát

Zabijáci rozkvetlého měsíce (2023) 

Scorseseho film. Lidi jsou bestie. Jestli jsem pro toto sdělení potřeboval strávit u dobrého filmu tři a půl hodiny? Neumím říct. Kvalita špičková. Chyběla hlubší katarze nebo silnější zásah. Ve srovnání s jinými Scorseseho filmy připomíná Silence, tam taky nevím, proč bych to měl někdy po návštěvě kina vidět znovu. Na rozdíl od jiných Scorseseho majstrštyků.

plakát

Třináct životů (2022) 

Jestli nevíte jaký film dnes večer, tohle je na jistotu. Nejvíce jsem překonával strach z toho, jaký to bude thriller o záchraně dětí. Zbytečně. Dramaturgicky perfektní. V žánru je jen máloco takhle vysoko co do věrohodnosti, kvality a citu jak pro záchranu samotnou tak pro techniku a specifikum jeskynního potápění. Navždy se zapíše do vzpomínek. A snad i do historie filmového plátna. Je to profesionálně odvedená 100 % práce bez patosu a zbytečných dramat o chvílích, kdy by si to klidně mohla dovolit. Obrovská škoda distribuční politiky a způsobu jak to šlo do kin, zaslouží si více diváků. Nádherná krajina, btw.

plakát

Zimní prázdniny (2023) 

Poklidná klasika starého střihu. Dělá jen radost, není ničím výjimečná, je prostě "akorát".

plakát

Duna: Část druhá (2024) 

Přeji tomu filmu vše nejlepší. Co do rozměru světa a meziplanetárního souboje o moc,  by v žánru jen těžko hledal konkurenci. S hláškou Anakina Skywalkera "písek máš všude" na rtech využil Villeneuve prostředí dun a skal na absolutní maximum. Vizuální orgie, osudovost, gradující hudba. Všechno tu je. Nicméně přese to všechno jsem usínal, moc to Zendayi a chvílemi ani Timotheéovi nevěřil, myslel jsem na střihače a jeho slabost více řezat a na kameramany s režisérem, a jejich úpornou snahu z každé scény udělat poster. Prosil jsem několikrát, zejména někde v půli a dál, ať už konečně ze sebe vymáčknou rozhodnutí, informaci, cokoliv, co to posune rychleji dopředu. A paradoxně, kolem jinak zajímavých momentů musí režisér proběhnout jen tak okolo, aby se dostal k tomu, co chtěl nejvíce. Je to blockbuster. V kině je to audiovizuální bomba. Je to velké. Bude se to kulturně propisovat. Ale top to není. I třeba kritizovaný Napoleon (velké scény) nebo Tenet (hudba, vizuál) mě prostě baví o dost víc, Scott má ve svém filmu řádově více velkolepých scén, pokud jde o tohle. Takže Duna 2 cajk, ale pod vrcholem. Jestli to trojka zacvakne, řeknu dobrý a dám plnou palbu. Anebo taky ne a bude meditovat a vést divadelní dialogy a zase mě uspí. Update: Na druhé shlédnutí nemám důvod měnit názor. A zase jsem usnul...:-) Update: Třetí shlédnutí. Respekt, ale zásadní počin fakt ne.