Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Komedie
  • Akční
  • Dokumentární
  • Krimi

Recenze (1 405)

plakát

Metoda Markovič: Hojer (2024) (seriál) 

Hvězda se zrodila. Ne, že bych sledoval televizní tvorbu, ale na šuškandu slyším a od Pustiny a Hořícího keře si nevybavuji, že by stálo za řeč nějaké další drama s takovou pověstí a reálnou kvalitou. Ještě o Markovičovi hodně uslyšíme. Nejen při předávání nejrůznějších cen. Jo a od neklidného táty Majora Zemana se teda nevybavuju sugestivnější hororovou postavu, než je role L. Hojera. Gratuluji celému tvůrčímu týmu ke skvělé práci. Výtky bych měl, ale za to, že to na rozdíl od Fincherova Mindhuntera, aspoň jasně uzavřeli, mají u mě velké plus.

plakát

Zabijáci rozkvetlého měsíce (2023) 

Scorseseho film. Lidi jsou bestie. Jestli jsem pro toto sdělení potřeboval strávit u dobrého filmu tři a půl hodiny? Neumím říct. Kvalita špičková. Chyběla hlubší katarze nebo silnější zásah. Ve srovnání s jinými Scorseseho filmy připomíná Silence, tam taky nevím, proč bych to měl někdy po návštěvě kina vidět znovu. Na rozdíl od jiných Scorseseho majstrštyků.

plakát

Třináct životů (2022) 

Jestli nevíte jaký film dnes večer, tohle je na jistotu. Nejvíce jsem překonával strach z toho, jaký to bude thriller o záchraně dětí. Zbytečně. Dramaturgicky perfektní. V žánru je jen máloco takhle vysoko co do věrohodnosti, kvality a citu jak pro záchranu samotnou tak pro techniku a specifikum jeskynního potápění. Navždy se zapíše do vzpomínek. A snad i do historie filmového plátna. Je to profesionálně odvedená 100 % práce bez patosu a zbytečných dramat o chvílích, kdy by si to klidně mohla dovolit. Obrovská škoda distribuční politiky a způsobu jak to šlo do kin, zaslouží si více diváků. Nádherná krajina, btw.

plakát

Zimní prázdniny (2023) 

Poklidná klasika starého střihu. Dělá jen radost, není ničím výjimečná, je prostě "akorát".

plakát

Duna: Část druhá (2024) 

Přeji tomu filmu vše nejlepší. Co do rozměru světa a meziplanetárního souboje o moc,  by v žánru jen těžko hledal konkurenci. S hláškou Anakina Skywalkera "písek máš všude" na rtech využil Villeneuve prostředí dun a skal na absolutní maximum. Vizuální orgie, osudovost, gradující hudba. Všechno tu je. Nicméně přese to všechno jsem usínal, moc to Zendayi a chvílemi ani Timotheéovi nevěřil, myslel jsem na střihače a jeho slabost více řezat a prosil několikrát, zejména někde v půli a dál, ať už konečně ze sebe vymáčknou rozhodnutí, informaci, cokoliv, co to posune rychleji dopředu. A paradoxně, kolem jinak zajímavých momentů musí režisér proběhnout jen tak okolo, aby se dostal k tomu, co chtěl nejvíce. Je to blockbuster. V kině je to audiovizuální bomba. Je to velké. Bude se to kulturně propisovat. Ale top to není. I třeba kritizovaný Napoleon (velké scény) nebo Tenet (hudba, vizuál) mě prostě baví o dost víc. Takže cajk, ale pod vrcholem. Jestli to trojka zacvakne, řeknu dobrý a dám plnou palbu. Anebo taky ne. Update: Na druhé shlédnutí nemám důvod měnit názor. A zase jsem usnul...:-)

plakát

Hranice (2023) 

Zásadní zpověď o současnosti, o nás především. Bolestně aktuální snímek z kategorie "současná společenská témata", u Agnieszky Holland s jasným přesahem na historii lidské civilizace přinejmenším tu moderní ve dvacátém století. Může to být nepříjemný pohled, ale to někdy pohled do zrcadla bývá. Dokud se někdy nekoukneme i sami na sebe, můžeme jen těžko hodnotit ostatní. Připomene Nabarvené ptáče. Nejen barevnými odstíny .

plakát

Tanec s vlky (1990) 

Instant Classic. A s Osobním strážcem do určité míry definice začátku filmových devadesátých let. Patří mezi ty filmy, kterým ty Oscarové sošky dodnes ze srdce přeju. Ostatně, ty roky patřily Kevinovi Costnerovi: Tanec s vlky, Osobní strážce, Robin Hood, i ten krach s Waterworld bych započítal, alespoň to zkusil, kdo by mohl říct totéž. Uvidíme s Horizon letos...

plakát

Vlčí bouda (1986) 

Toho času pro mě jako malého kluka zjevením. Dodnes na mě dýchá tísnivá atmosféra a straší mě. Stačí fotka a zamrazí.

plakát

Temný případ - Part 6 (2024) (epizoda) 

Oblouk uzavřen. Atmosféra stále na jedničku, scénář slabší.

plakát

Temný případ - Noční krajina (2024) (série) 

Udržet atmosféru a exotickou lokaci (led, zima, sníh, mráz, vítr, tma), méně komplikovat zápletku, méně předávat poselství, která nejsou nosná, více tlačit na napětí, více hlídat detaily a logiku, více slow burn, méně sociálního dramatu, více detektivky, ponechat soundtrack, držet kvalitní casting (Jodie Foster). Pak to příště bude za pět hvězd.