Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Animovaný
  • Drama
  • Akční
  • Komedie
  • Horor

Oblíbené filmy (10)

Můj soused Totoro

Můj soused Totoro (1988)

Kolikrát jsem ho už viděl? Čtyřicetkrát? :) Víckrát jsem viděl asi jen 耳をすませば (také od Ghibli) a Matrix (to bylo první DVD, co se mi dostalo do rukou, a jelo mi kolem dokola k práci :-). Totoráč je geniální film s dokonale jednoduchou stavbou a precizním budováním příběhu. Pro plné pochopení doporučuji delší návštěvu Japonska plus mít v rodině 2 malé holčičky (u mě neteře). Dávám asi tak 7-8 hvězdiček :-)

Blade Runner

Blade Runner (1982)

You know, that Voight-Kampff test of yours ... did you ever take that test yourself? -- to je hlavní otázka filmu. V původní, mírně polopatické verzi firmu se vysvětlení neobjevilo -- odpověď "vysvětlil" jedinou přidanou scénou relativně nedávný director's cut, který jinak vyházel spoustu balastu, prosazeného do filmu původně producenty, kteří se obávali, že diváci filmu nebudou rozumět. Dodatku je možná na škodu, každý se měl zamyslet sám podle náznaků, nebo ještě lépe -- jen popřemýšlet, jaká je hranice, co tvoří člověka, co je člověk.... Tak, dosti nesmrtelnosti chrousta: Atmosféra je dodnes nepřekonaná -- špinavá, opotřebovaná směs futurologistické technologie, která není k smíchu ani po tolika letech, a úpadku amerického snu v přesvědčivé vizi budoucnosti -- díky silnému příběhu tam ani tolik nejde o rekvizity, a přesto vše je dokonale podmanivé....

Šepot srdce

Šepot srdce (1995)

A pak že je na světě málo pozitivních věcí... 耳をすませば // 何も聞こえず // 時計を見れば // さかさま回り...

Písečná žena

Písečná žena (1964)

Člověk ubitý zběsilým tempem současnosti u filmů odpočívá. Nehledá zrcadlo, ani pokřivené... chce nejraději hollywoodské pohádky o životě, jaký nikdy nebyl a není. V tomto filmu... dojde k čelnímu nárazu na realitu... upadnete do pasti, z které není úniku... a vidíte, že to je vlastně váš život, na který se valí písek z okolí, a musíte hrabat a hrabat a hrabat...

Závrať

Závrať (1958)

Má to všechno, co by měl nejlepší film mít.... a není to nuda ani moralitka.

Solaris

Solaris (1972)

Film se mi zdá býti ještě lepším než kniha (Lem v ní utkvívá příliš v technických popisech planety, které jsou pro ústřední konflikt filmu, beznadějný boj svědomí a konečné smíření s osudem, zcela podružné). Naopak zde... Pokud jdete do kina s cílem odpočinout si od starostí a vymýt si hlavu, nemůžete se hůř splést. Tento film podporuje mozkovou činnost :)

Hvězdná pěchota

Hvězdná pěchota (1997)

Pět hvězdiček za zvrhlost :-) ... a mám ten film v top 10. Nikoli pro zvrhlost. Dokonalé sestřelování formálních i neformálních pravidel filmu a politické korektnosti. Jinak, abych tak poťouchle poznamenal, je to mírně pesimistická polemika s Naušikou v otázce, zda je možná koexistence lidí a hmyzu :-)

Až vyjde měsíc

Až vyjde měsíc (2012)

S Moonrise Kingdom jsme se hodně skamarádili a už jsme spolu strávili několik večerů. Těším se zase někdy. Nečekal jsem skoro nic a dostal jsem zážitek roku. Stylizace, situační komika, takřka nikde nezklouzne do trapnosti, a pod tou slupkou na povrchu je naservírovaná krásná látka pro zamyšlení... (Krásný minipříběh dospění Nortona - viz obrázek na stole na začátku a na konci). Způsob filmování a posuny kamery čistě po 90° bez pohledů z úhlu... lahůdka.

Ovládací panel
135. nej uživatel Česko
164 bodů