Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Komedie
  • Dokumentární
  • Krimi
  • Akční

Recenze (72)

plakát

Bohumil Kubišta (2023) (TV film) 

Kvalitní, hutný dokument, bohatý nejen na informace o životě protagonisty ale velice ilustrativně i o jeho díle, tak to mám rád. B.Kubišta na mě zapůsobil jako silná, cílevědomá a hloubavá osobnost s nesporně velkým nadáním. Škoda jeho předčasného skonu, bylo by zajímavé a cenné, kdyby se jeho tvorba vyvíjela dál (kam asi?) a zanechal po sobě další výrazná umělecká díla.

plakát

Dungeons & Dragons: Čest zlodějů (2023) 

4,5* Parádně šlapající a zábavně dobrodružná fantasy jízda.. a to skoro od začátku do konce. Svěží tempo, spousta origoš drobných nápadů, přehledné a v drobnostech i nápadité bitky, fajn postavy a hlavně nadsázka s většinou dobrými hláškami, pěkně vyvedené a pestré prostředí světa... Útěk druidky z města, exhumace na hřbitově i další zapamatovatelné scény. Záporáci za mě ok (a to hlavní zůstal ještě v záloze). Použití artefaktu na konci mě i patřičně dojalo.. A jako pověstná třešnička nádherné závěrečné titulky (s mini post scénou :-) Klidně bych to někdy brzy sjel ještě jednou - a na pokračování (aspoň doufám!) se těším, o tom žádná.

plakát

Metallica: 72 Seasons - Global Premiere (2023) 

3,5* Cirka polovina písní se mi celkem líbila, ostatní ušly, první a hlavně poslední za mě zbytečně dlouhý. Horší ty počítačový klipy... zaujal mě vlastně jen ten vizuálně poněkud svébytný :-) k "Room of Mirrors". Komentáře kapely k jednotlivým skladbám jsou takový malý bonus, i když nic moc extra se nedozvíme. Jinak hudební odkaz starých Sabatů kapelou zmiňovaných v souvislosti s "Shadows Follow" jsem slyšel (a možná i víc) i v "Sleepwalk My Life Away". Energická, poměrně syrová deska, prakticky bez "balad".

plakát

Zásah štěstím (2023) 

3,5*  Svižně to plyne, fajn Paříž a "frančtina", do bodu zlomu vcelku příjemná vztahovka, pak se přidá krimi zápletka, humorné prvky jako obvykle, ve vyznění trochu lakonické, ale slupnete to na jeden hlt a ještě se olíznete. Na rejžu ve věku W.A. víc než slušný.

plakát

Batman (2022) 

V podstatě noirová detektivka/gangsterka s pár (ne)komiksovými postavami v čele... zaujala, vtáhla, leč nenadchla. Vcelku ale spokojenost, díky specifické hudbě a temnému koloritu města docela zvláštní atmoška... Líbil se mi úvod (obava zločinců ze stínů atd), cca 2h? mě film slušně bavil, teprve závěrečná část se mi místy trochu vlekla, hudba sklouzávala do unylých smyčců a samotné akční finále (hráze-aréna) mě docela zklamalo - škoda, naproti tomu solidní byla honička aut snímaná z úrovně řidiče. Patizón zvolenému pojetí postavy Batmana asi pasoval, i když nic extra nepředváděl; Serkisův Alfréd teda nic moc; Číča ušla, i když ke konci měla toho prostoru možná až příliš (v konceptu noirovky ale chápu, že zaujala místo nějaké tradičnější femme fatale); polda Gordon hodně civilní, tedy nepříliš výrazný, ale dal se; nejvíc se mi líbil Torturro, ten svou postavu dával s přehledem, a slušnej byl i Tučňák (přeju víc prostoru v případném pokračování); no a Hádankář byl skoro celou dobu v masce, jeho místy úmyslně zesílený hlas mi přišel trochu přehnaný, po odmaskování pak už pomalu klasický Dano alá jeho role v "Prisoners", což byl docela funkční kontrast k tomu, koho si divák pod maskou může asi představovat... Výsledek hodnotím kladně někde mezi 3-4*, případnou dvojku (při zachování patřičné atmošky) bych klidně dal.

plakát

Fenomén českého skla (2022) (seriál) 

Vydařený cyklus o zajímavém tématu tradiční, úspěšné české komodity (technologicky i umělecky) - první díl mě moc nechytl, ale následující stěžejní díly 2-5 mě už zaujaly, poslední je pak souborem názorů současných tvůrců na budoucnost č.skla spolu s prezentací některých luxusních/výjimečných děl včetně promo na aktuální expo, k v vidění jsou opravdu mimořádné kousky... celku dávám 4*

plakát

Podezření (2022) (seriál) 

Hutná atmosféra, dobré herecké výkony, závažné téma... nicméně průběh děje nepřekvapivý a soudní přelíčení v nevygradovaném posl.dílu mě trochu zklamalo, celku tak dávám slabší 4*

plakát

Smrt na Nilu (2022) 

Po slušném OE poněkud zklamání.. Opět nadbytečný úvod. Příliš teatrální pojetí, nejen herecky. Některé scény ve společnosti možná dost lascívní na svou dobu, ale to neva... Herecké výkony od slušných až po některé docela chabé (např. Brand, Wright). Poirot za účelem nepoptávaného "polidštění" (?) uslzený ve věci lásky až běda. Pěkný parník, záběry na řeku, bohužel ale přebarvený filtr a často příliš očividné CGI. Sice žádný WTF moment jako v OE (bitka s baleťákem), naproti tomu slabší zápletka i finální rozuzlení (emocionálně i objasněním) než v předchozím filmu, takže celkový dojem u mě znatelně horší. Připočtu-li změny v postavách atd, (některé výhradně za účelem naplnění rasových a LGTB imperativů), výsledek za mě tak 2a1/2* a momentálně necítím touhu vidět případnou další Branaghovu Agátu.

plakát

V srdci Střední Ameriky: Nikaragua – země vody a vulkánů (2022) (TV film) 

3.5* Krásné záběry, navíc z jednoho z mých nejoblíbenějších regionů planety (co se přírody/krajiny týče), informačně bych řekl průměrné, v české verzi mě nebavil monotónní, odtažitý hlas komentátora.