Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Komedie
  • Akční
  • Animovaný
  • Horor

Recenze (35)

plakát

Alexandr Něvský (1938) 

Mýtický příběh o knížeti - sjednotiteli vyprávěný mýtickým způsobem (mimo jiné se to projevuje i v tom, že budování filmového prostoru není důležitější než gesta a grimasy hrdinů). Ejzenštejn tu vymyslel to, jak se budou podobné příběhy ve filmu vyprávět (Alexandr chce klid - Němci jsou zlí; Alexandr jde bránit zem, protože je to důležitější než klid a protože Němci jsou zlí; Alexandr získá přízeň lidu a armádu - Němci jsou zlí; Alexandr v první bitvě prohraje - Němci jsou jízliví; Alexandr v poslední třetině filmu svede obrovskou bitvu - Němci jsou na hlavu poraženi, prchají, pláčou; Alexandr má projev), ale jím vynalezenou strukturu jiní uplatní lépe.

plakát

Avengers (2012) 

Pěkné. Dvě výhrady. (1) Je to celé o chlup delší než by mohlo a to jak v jednotlivých částech tak v celku. (2) Scarlett Johansonová je vyžraná. Ale pravděpodobně to líp udělat nešlo.

plakát

Blízká setkání třetího druhu (1977) 

Nejlepší Spielbergův film to rozhodně není. Ale za zábavné použití judeo-křesťanského jazykového mýtu (Devils Tower=Babylóská věž) za rovnici hudba=univerzální jazyk a za Truffauta megadík.

plakát

Cadillac Records (2008) 

Ten film není nijak zvlášť dobrý, ale ve kterém jiném uvidíte Muddyho Waterse, Howlin Wolfa, Little Waltera, Huberta Sumlina, Willieho Dixona, Alana Lomaxe, zfetovanou Ettu James a mladého Jaggera?

plakát

Crash (2004) 

Film pro lidi, kteří podporují Obamu protože je černoch.

plakát

Černý narcis (1947) 

Tohle je nejlepší film natočený na Technicolor. A jeden z nejlepších od Powella a Pressburgera. Fascinující spojení hollywoodské umělosti a psychologického realismu typického spíše pro evropský umělecký film. Paráda!

plakát

Čtyři lvi (2010) 

Z tohoto filmu jsem měl radost

plakát

Dny zrady I. (1973) 

Tak jsem pročetl ty komentáře a dokonce i dobrou polovinu toho woodyho elaborátu. Nesouhlasím s tím hodnocením Vávra=patolízal=odpad. Podle mého soudu to není až tak ideologicky zabarvené - v kontextu ostatních normalizujících velkofilmů. Gottwald vypadá jako opilec a ne jako hrdina. Ve filmu se objeví Jan Masaryk. Beneš tady není neschopný a nic nechápající dědek ... Film působí více jako rekonstrukce než jako propaganda.

plakát

Dva na cestě (1967) 

Dal bych 4, ale Hepburnová je tady strašně ohavná...