Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Komedie
  • Drama
  • Akční
  • Krimi
  • Animovaný

Oblíbené filmy (10)

Pink Floyd: The Wall

Pink Floyd: The Wall (1982)

Na začátku bylo geniální projektové hudební dílo, které následně bylo dotaženo k dokonalosti "převedením na plátno". Kombinace animací a hraných pasáží a jejich vzájemného prolínání je originální. Ostatně jako celá animovaná stránka filmu i alba - obrázky od A. Scarfa jsou naprosto dokonalé. Myslím si, že víc dokonalosti už tento film (dá-li se The Wall takhle označit) ani mít nemůže. A to všechno završuje perfektní herecký (i pěvecký) výkon Boba Geldofa v hlavni roli Pinka Floyda - při One of my turns mívám husí kůži! Těm, co PF nemusí, tohle dílko asi vonět nebude, ale pro ty, co PF můžou nebo dokonce musí (jako třeba já), je tohle dílko povinnost.

Pulp Fiction: Historky z podsvětí

Pulp Fiction: Historky z podsvětí (1994)

Myslím, že tento film, vystihuje dokonale jediné slovo - KULT. Je to přesně ten typ filmu, který vidíte 3x, ale pořád je to málo. Scénář plný excelentních dialogů a monologů, které jsou pravda místy hodně drsné, ale nepostrádají humor ("Když jsi ke mně vjížděl, všim sis na trávníku cedule s nápisem SKLAD MRTVEJCH NEGRŮ?" "My ho nechceme skladovat"). Půl hvězdičky bych ještě přidala za závěrečný monolog Julese v kavárně na téma "pastýř". Skvělé herecké výkony, skvělá hudba a ještě skvělejší kamera plná záběrů a la "Sergio Leone". Nenapadá mě, co víc bych mohla říct, než: BRAVO, MISTŘE TARANTINO!

Hanebný pancharti

Hanebný pancharti (2009)

Do sedačky v kině jsem usedala poměrně v obavách - Tarantino, Hitler a Brad Pitt?! Za hutného, a notno říci strhujícího, hudebního doprovodu mistra Morriconeho ještě narostly (do tohoto koktejlu ještě hudba ve stylu špaghetti westernu?!). Jenže než se stačily dostat do nějakých významnějších rozměrů, byly totálně rozneseny na kopytech. Čím? Bradem Pittem a jeho famózním Aldem (dude, you are my god!). Morriconeho doprovodem, který nepřipustí oddech a v neposlední řadě samotným mistrem Tarantinem a jeho nezaměnitelným rukopisem. Ano, vskutku - dílo hodné mistrů, kterým se pro mě osobně Tarantino vrátil po jeho posledních B-kách zpět na plný koule. A není to stejný hřiště, není to ani stejná liga - je to úplně jiný sport. Na zpáteční cestě padl v autě zajímavý námět do diskuse - Pulp fiction má vážnou konkurenci!

Tenkrát na Západě

Tenkrát na Západě (1968)

Mám pocit, že tento film je prostě dokonalé dílo hodné mistrů po všech stránkách a pokud se o nějakém snímku dá prohlásit, že je geniální, tak je to právě Tenkrát na Západě. Geniální kamera plná detailů, geniální hudba psaná "na tělo" každé postavě (melodie Harmoniky a Cheyenna jsou snad nejlepší, jaké kdy Ennio Morriconne napsal + Ectasy of gold, ale to patří k jinému filmu:-), geniální obsazení a herecké výkony - kdo neviděl, tak neví, jak vypadá nejlepší western, jaký kdy vznikl.

Vesničko má středisková

Vesničko má středisková (1985)

Kdo by neznal? Komu by nebylo líto Otíka? A komu by se tento film mohl nelíbit? Nádherná studie mezilidských vztahů na vesnici, kde nechybí láska, nevěra, nenávist, ale vše je zpracováno v perfektním dárkovém balení, na které je pan Svěrák mistr ve svém oboru. Inteligentní a laskavý humor a spousta nezapomenutelných hlášek a postaviček, které vešly do vědomí snad každému. Co víc dodat? Napadá mě snad jen jedno - máš štěstí, Jaromíre, na funkci to nebude mít vliv.

Záskok

Záskok (1997)

Tak tomuhle říkám klasika nejklasikovatější, co se Járy da Cimrmana týče. Cimrmany zbožňuju a tohle opravdu považuju za jejich "opus magnum". Škoda, že na CSFD není mezi herci i K. I. Prácheňský - dala bych si jej na první místo:-) Jen nedoporučuju začátečníkům s Cimrmany si jako první pustit zrovna Záskok - je prostě nepřekonatelný a možná byste byli u ostatních představení trošku zklamaní, tak jak já. No a co jinak dodat? možná snad "Jedu říkáš, do kávy! A mě se zdála být jakási ztuchlá!":-)

Návrat do budoucnosti III

Návrat do budoucnosti III (1990)

Většinou se říká, že když má film pokračování (druhý díl) a pak ještě další (třetí díl), tak kvalita úměrně tomu klesá. Já mám ale pocit, že to neplatí v každém případě - určitě teda ne u Návratu III. Ten mám ze všech 3 dílů nejradši. Určitě to je tím, že mám ráda westerny a originální verze divokého západu je prostě fantastická v tomhle filmu. Opět skvělý scénář, kamera a herecké výkony Martyho a doktora Browna podržely celou sérii, která jako jedna z mála filmových sérií za něco stojí a nerozpadá se (jako např. Matrix).

Život Briana

Život Briana (1979)

Pro někoho kultovní snímek, pro někoho absolutně průměrný, nic neříkající film. Podle mě absolutní 1 v tvorbě těchhle chlapíků z "létajícího cirkusu" a Komedie s velkým K. Celkem ožehavé téma zpracované se skvělým inteligentním humorem. Už jen to, že si prakticky vystačili s 6 herci, se musí ocenit. Skvělý scénář nabytý geniálními scénkami a hláškami ("He has a wife, we know?"). Nestačí o tom číst - to se prostě musí vidět.

Forrest Gump

Forrest Gump (1994)

Robert Zemeckis umí zpracovat originální nápad svým originálním způsobem a i když Forrest Gump je prostě "typicky americký" a čiší to z něj na všechny světové strany, tak i přes to všechno je to prostě jeden z nejlepších filmů. Neuvěřitelný příběh prosťáčka Forresta je plný milých, příjemných a vtipných situací, které snad každého příjemně pohladí po duši a každý se nad tím usmějě (viz např. investice do firmy s ovocem). Perfektní hudba a ještě perfektnější výkon Toma Hankse - je to prostě perfektní.

Hvězdný prach

Hvězdný prach (2007)

Příběh sice padlé hvězdy, ale ve filmu ve výsledku pády hvězd nenajdete. Právě naopak - všechny zúčastněné hvězdy zářily, až se nakonec rozzářila i má duše filmového diváka. Nádherná podívaná, která vás opravdu pohladí po duši a věřím tomu, že až půjdu za letní noci na procházku pod jasným hvězdným nebem, na tuhle úžasnou fantasy si vždycky ráda vzpomenu.