Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Komedie
  • Drama
  • Dokumentární
  • Akční
  • Pohádka

Recenze (68)

plakát

Slova (2012) 

Docela slušný námět, který bohužel nenaplnil svůj potenciál. Přistihl jsem se, jak jsem několikrát předem věděl, co bude následovat, a jak se film bude vyvíjet. Tři hvězdy jsou tak akorát.

plakát

Občan Kane (1941) 

Velmi působivý film, který diváka donutí k dlouhému přemýšlení. Zeptám se do větru: Co může potřebovat člověk, který má díky své movitosti, konexím ... (atd.) prakticky neomezené možnosti? Závěrečné pasáže napoví, že i zdánlivě nezranitelný člověk (I´M CHARLES FOSTER KANE) skrývá mnoho lidských citů.

plakát

Zuřící býk (1980) 

Už to tak bývá, že člověk zpytuje svědomí ve chvíli, kdy zůstane naprosto osamělý. Nevýhodou je, že napáchané hříchy se často nedají napravit.

plakát

Mafiáni (1990) 

U podobných filmů je jistotou, že se vždy něco posere. A na to se vyplatí čekat!

plakát

Pozor, vizita! (1981) 

Velmi lidský příběh pana Prepsla (R. Hrušínský), který chce navždy zůstat svobodný. Je spokojený s tím, co má, i když vlastně nemá vůbec nic. Jeho neutuchající vůle po svobodném životě je v dané situaci obdivuhodná. To ovšem nemůže tvrdit jeho kolega pacient, kterého postupně (je stále má zbytek úspor) opouští všech jeho pět dětí. Kachyňa otevřel velmi dobře známé, a navíc nestárnoucí téma s genialitou sobě vlastní.

plakát

Kočár do Vídně (1966) 

Němec nemusel být vždy zákonitě vrahem a bezcitným člověkem, stejně tak partyzán nemusel být čestný a morálně vyrovnaný jedinec. Kachyňa mistrně zobrazuje absurditu války: nenávist, nekonečné předsudky, touha po pomstě.

plakát

Spalovač mrtvol (1968) 

Juraj Herz dokonale přenesl Fuksovu předlohu na filmové plátno. Na otázku, zdali byla lepší knižní předloha nebo samotný film, odpověď hledám velmi těžko. Nejspíš plichta. Kdo miluje R. Hrušínského, může si jeho "oskarový" výkon užít v každé scéně filmu. Geniální věc.

plakát

Ucho (1970) 

Neskutečně emotivní - kachyňův - pohled do útrob struktur komunismu. Nejděsivější věc, kterou jsem prozatím na toto téma viděl.

plakát

Rozmarné léto (1967) 

Velmi těžký film. Až bych řekl, že jedno zhlédnutí nestačí. Menzel byl v dobách své největší slávy expertem na přenesení knižních předloh na velká plátna. Ať už se jedná o povídky Hrabala, Havla nebo v tomto případě Vančury. V drtivé většině případů to dokázal s velkou noblesou, jako v Rozmarném létě.

plakát

Smrt krásných srnců (1986) 

Ne nadarmo se název tohoto filmu překládá do angličtiny jako Forbidden Dreams. Je to jeden z mnoha případů, kdy bylo člověku zakázáno splnit si své sny. Kachyňa stoupá každým dalším filmem v mém žebříčku popularity výš a výš. Nutno vyzdvihnout skvělý výkon stoicky klidného R. Hrušinského. Nikdo jiný by jeho roli nezahrál lépe.