Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Akční
  • Drama
  • Komedie
  • Animovaný
  • Krimi

Recenze (165)

plakát

Elysium (2013) 

Souhlasím s Civalem. Natočené na efekt. Forma úchvatná, obsah na ho_no. Asi nejhorší okamžik nastal, když jsem si uvědomil, že je mi vlastně úplně jedno, jestli hlavní hrdina umře, jak a pro co. Ono už to bylo ideově dané od začátku. Takže čím víc se blížil závěr tím víc mě to s_alo. Jak tady někdo napsal, že za ten rozpočet má pocit, že se dívá na jednou tak drahý film... to je sice hezké, ale pokud je film natočený jen pro efekt, je mi to u zadele.

plakát

Hobit: Šmakova dračí poušť (2013) 

Zatímco u prvního dílu jsem dal pět hvězd, tak tady opravdu nevím. Není to ještě ani 24 h od shlédnutí a já mám v hlavě šílený zmatek. Asi si počkám na BR a pak ohodnotím, protože jinak by to bylo tak na tři hvězdy. Bombastická akce film nedělá. A scénář místy dost pokulhává. Legolas a Tauriel nevadili, ale milostná linka s trpaslíkem ano. Výrazné plus? Scéna Šmaka s Bilbem. Drak je nádherný a ohyzdný zároveň a Bilbo dokonalý. Když to hodně shrnu, tak mi přijde, že se Jackson utrhl z řetězu. Některé části přepálené jak stopáží tak uvěřitelností (viz scéna se sudy), charaktery snad ještě plošší. Jako celek to působí spíše jako bombastický videoklip než přemostění k velkému finále. Jako Jacksonův fanoušek ani nevěřím, že něco takového píšu, ale je to tak.

plakát

Hobit: Neočekávaná cesta (2012) 

Já vám nevím, ale toto je jak v mateřské školce. Srovnávat Hobita s Pánem Prstenů je nehorázná blbost. A řeči o tom, že Pán Prstenů se točil z lásky zatímco Hobit pro prachy, to už je fakt hodně mimo mísu. Hobit je úplně jiná látka. Je to pohádka pro malé děti, kde se téměř půlku knihy nic moc neděje. Když to řeknu hodně nadneseně, tak je to taková trpasličí road movie. Zatímco v Pánovi Prstenů je zlo provázené s prstenem přítomné v podstatě na každém kroku a je hybatelem děje, tady to tak není a tak bych mohl pokračovat až do rána. Hobit je krásně natočený. Je samozřejmě fajn být zpátky ve Středozemi. Znovu vidět Gandalfa, Elronda anebo Hobitín, to jednoho zahřeje u srdce, a k tomu ještě scenérie Nového Zélandu, to je obrazová lahůdka (proč ta silná saturace obrazu - to nechápu). Můj hlavní a jediný problém s filmem spočívá v tom, že jej Peter Jackson natočil jako Pána Prstenů. Aby udržel tempo a napětí, tak tam vloží Azoga (nebyl už dávno v Pánu?) anebo spektakulární bitvu se skřety v útrobách Mlžných hor. Nejde o to, že se Jackson odchyluje od knížky. Jde o to, že divák cítí, že je to tam "jaksi" navíc. S tím pak souvisí pocit "natahování". Souhlasím s názory, že film mohl být klidně rozdělen jen na dvě části. Je totiž dost vidět, že některé pasáže téměř nudí. A také vývoj postav není žádný zázrak. A to je dost vážný nedostatek. Jednak je to dáno tím, že ne všichni mají dost prostoru. A také tím, že Tolkien se s tím nepáral. Ale Jackson toto mohl vzít v úvahu. Mohl tam vložit drobné dialogy, které by buď fiktivně vysvětlily pohnutky každého z členů výpravy (u Bilba to bylo jasné), anebo tam vložit víc takového toho kamarádského tlachání, které diváka více vtáhne do dění a navíc je to výborný způsob pro vybudování silnějšího zážitku. Na druhou stranu jsem rád, že ještě ve Středozemi chvíli zůstanu. A vím, že není na světě nikdo, kdo by dokázal zfilmovat Tolkienovu tvorbu lépe. Takže navzdory větším či menším nedostatkům velké díky Petere.

plakát

Millerovi na tripu (2013) 

Výborná komedie. Některé scéný jsou lehce "over the top", ale jinak u mě velká spokojenost.

plakát

Warrior (2011) 

Citlivé a emočně vybroušené sportovní drama. Děj je sice předvídatelný a spoustu momentů jsme v takových filmech již viděli, ale... hlavně díky hereckým výkonům se snímek dostává na úplně jinou úroveň. Komplikovaný vztah ústřední trojice je natolik opravdový, že jakmile vás pohltí, začnete s hrdiny dýchat. S každou novou minutou se odkrývá zapomenutá či opovrhovaná minulost, kterou ale nelze ignorovat. Nick Nolte hraje svůj koncert úžasně a svým způsobem ve filmu prodělává vlastní životní katarzi. Tom Hardy znovu potvrzuje, že je Pan herec a Joel Edgerton mu jako bratr vic než jen sekunduje. Víte ten film v podstatě nepřináší nic nového, nicméně mě to emočně dostalo do kolen a to se mi opravdu často nestává.

plakát

25. hodina (2002) 

Jeden z nejlepších minimalistických filmů, jaký jsem kdy viděl, s ohromným pulsujícím emočním nábojem. Edward Norton nehraje Montyho, on je Monty, člověk, který měl "pod palcem" celý Manhattan, se najednou musí zastavit a učinit několik zásadních životních rozhodnutí než nastoupí do vězení. Dialogy jsou vybroušené, herci úžasní a atmosféra tíživá. Tím víc, čím víc čas ukrajuje z posledního svobodného dne.

plakát

Muž se železnou maskou (1998) 

Historie, nehistorie. Ať se na mě nikdo nezlobí, ale toto je skoro vrchol trapnosti. Naprosto skvělý herecký ansámbl s nulovými možnostmi se opravdu představit. Celý děj je takový nedomrlý, což je věčná škoda. Obávám se, že cílová skupina je něco kolem "sladkých náct". Jak jinak si vysvětlit absolutní dilentantismus v zaujmutí normálního diváka. Dobové ztvárnění a hudba jsou velkými a jedinými plusy.

plakát

Asterix a Obelix (1999) 

Jako komedie to funguje dobře, místy i lépe. Jako komiksová adaptace hůř. Nemá to ten geniální tah na bránu jako komiksový bráška. Humor ve filmu je místy až infantilní, což ocení menší dítka, ale hůř se s tím poperou dospělí. Nemůžu se zbavit dojmu, že se toho Zidi mohl zhostit o chlup lépe.

plakát

RRRrrrr ! ! ! (2004) 

Ach můj bože. Nejde o to tento film brát vážně. Jde o to, že je to prostě ptákovina na entou. A těm, kterým se to líbí a dali tomu třeba pět hvězd jejich názor neberu. Ale je to strašně slabé s pár dobrými hláškami. Jestli existuje vyloženě reálné zhmotnění kardinální koko.iny ve filmu, pak je to toto.

plakát

Paříži, miluji Tě (2006) 

Kvalita jednotlivých příběhů se různí, ale vše dostává větší šmrnc právě díky reáliím Paříže. Hezky poskládané a jako celek to působí více než sympaticky.

Ovládací panel
1 bod