Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Akční
  • Komedie
  • Krimi
  • Animovaný

Recenze (203)

plakát

Sedm statečných (1960) 

Sice je to taková westernová idylka, ne o moc realističtější než kdejaká mayovka, ale pro svůj sympatický éthos, charismatické představitele, výtečný hudební doprovod a řadu nezapomenutelných scén určitě jeden z klenotů žánru.

plakát

Zdánlivě snadné (2006) 

Místy poměrně vtipná a svižná (hlavně zásluhou Wellera) akční splácanina, která se vcelku marně snaží tvářit promyšlenější, než je. Zbytečně moc postav, navíc dost matně zahraných (s výjimkou těch, které ztvárnili Weller, Dern a Farmiga).

plakát

Ve spárech yakuzy (2000) 

Naivní, ale umělecky působivé vyobrazení střetu kultur na poli organizovaného zločinu. Trocha humoru, trocha melancholie a krve jako z vola.

plakát

Po přečtení spalte (2008) 

Vcelku typičtí Coenové: skvělá volba herců, výborné dialogy, děj a humor zvolna přecházející do čím dál mrazivějších poloh, jen aby se celé vyprávění na vrcholu utnulo a nechalo vyšumět do ztracena.

plakát

Piráti! (2012) 

Blasfemický humor nemilosrdně drancující britské dějiny. Kanonáda vtípků však rachotí spíš na efekt; jen malá část šrapnelů se zasekne hlouběji pod povrchem. Nebo aspoň podstatně menší, než bych čekal od filmu s tak sympatickou tvůrčí rozmáchlostí.

plakát

Hledá se Nemo (2003) 

Krásnou mořskou animaci táhne ke dnu scénář, který se snaží diváka každých pět minut něčím dojmout. Ze začátku se mu to daří (otvírací scéna mě opravdu uzemnila), ale pak už je z toho jen mechanická rutina.

plakát

Toy Story 2: Příběh hraček (1999) 

Asi jedinou slabinou jedničky byl trochu chudý děj; a přesně tuhle slabinu dvojka odstraňuje. Přichází s novými postavami a větší porcí akce, aniž se utápí v samoúčelné bombastičnosti. Vše se veze na vynalézavém scénáři, který vyváženě střídá zábavu a dojetí, kovbojská i kosmonautská dobrodružství - "to infinity and beyond!"

plakát

Toy Story: Příběh hraček (1995) 

Klasické reálie dětství (hračky: jejich ztrácení, ničení, nalézání, půvabné i strašidelné ožívání...) v hravém příběhu, který vám (jste-li kluci) možná pomůže rozhodnout odvěké dilema volby vysněného povolání: kovboj, nebo kosmonaut?

plakát

Za plotem (2006) 

Satira konzumní společnosti optikou světa zvířat. Zápletka je jednoduchá a slouží spíš jako katalyzátor akce než příběhu. Volba postav je poplatná dětskému publiku; kromě zlé paničky a vyšinutého likvidátora havěti (v originále půvabně zvaného "verminator") hrají prim roztomilá zvířátka s charakteristickými vlastnostmi, dobře uplatnitelnými při tvorbě gagů. Ty mají samozřejmě různou úroveň, ale většinou skýtají překvapivě dobrou zábavu i pro odrostlejší diváky.

plakát

Detektivní příběh (1951) 

Rušná policejní stanice s mnoha povahově pestrými postavami na obou stranách zákona, který není tak docela spolehlivou hranicí mezi dobrem a zlem. Komorní prostředí slouží jako jeviště několika mikropříběhu, vtipných i tragických, které spojuje společné téma konfliktu mezi různými pojetími zákona, resp. morálky. Kirk Douglas preferuje morální striktnost před empatickou shovívostí a vůlí odpouštět či nechat prohřešky plavat. Ač sám stojí na straně zákona, dostává se s ním právě z těchto důvodů do křížku, který rychle přerůstá v osobní a vztahovou krizi a míří k dramatickému vyvrcholení... Dějově i tematicky sevřený film, na kterém je hodně znát inspirace divadelním dramatem a který (tudíž) poskytuje hodně prostoru hercům. Jejich výkony jsou výborné; ambivalentní postava Douglase nemá chybu.