Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Horor
  • Drama
  • Komedie
  • Akční
  • Sci-Fi

Oblíbené filmy (10)

Propad do temnot

Propad do temnot (2003)

Tento film je moje srdcovka. Je pravdou, že s každým dalším shlédnutím je pro mě čím dál tím méně napínavý a strašidelný, nicméně stále se jedná o kvalitní podívanou. Spíše než zpracování hodnotím nápad, protože ten je vskutku vyjímečný. Bohužel zpracování opravdu zaostává a kdyby si celý film dokázal udržet tu stejnou atmosféru jako na začátku, byl by to jeden z nejlepších hororů posledních let. Doufám, že ještě někdy vznikne lepší zpracování zoubkové víly, protože toto téma má velký potenciál a s kvalitním režisérem a hromadou peněz by to mohlo strčit do kapsy kdejaký horor dneška. S nostalgie a za skvělý nápad dám plný počet bodů. :)

Babadook

Babadook (2014)

WOW! K tomuto filmu jsem se dostal úplnou a ještě jednou pro jistotu zdůrazním ÚPLNOU náhodou. O filmu jsem předtím nikde neslyšel, a to jsem prosím, velký fanoušek hororů. To co se mi ale dostalo, byla skutečná kvalita hororového žánru. Něco tak prostého, skoro až dětského a přitom tak hrozivého jako byl Babadook, jsem dlouho neviděl, jestli vůbec někdy. Hororová atmosféra, která by se dala krájet, postavy, se kterými se prostě sžijete. Role matky v podání Essie Davis byla tak perfektně zahraná, že místy jsem jen zíral s otevřenými ústy. Největší strach je ten nejprostší. A tady to fungovalo parádně. Co mi trochu vadilo, bylo nevyužití Babadookova potenciálu. Jestli se ve filmu za celých 92 minut objeví třikrát, je to moc. Ale o to více se na něj v průběhu filmu těšíte. SPOILER: Film není vůbec o nějakém strašidle. Babadook má jen reflektovat psychické rozpoložení matky, která nedávno přišla o manžela, sama musí vychovávat nezvladatelné dítě, práce stojí za nic atd... Dejte si toto všechno dohromady a uvidíme, jak dlouho vydržíte příčetní Vy. Babadook byl pro režisérku jednoduchým vyjádřením pocitů zoufalé matky, která sama o sobě představuje monstrum žijíc v jejich domě. Dítě pochopitelně vidí to stejné monstrum ve své matce, která se ve svých záchvatech nepříčetnosti ke svému dítěti chová oškivě, dokonce ho v závěru i škrtí. A teprve zde si matka při slovech svého syna "Ty mě nemiluješ, ale já tebe ano!" uvědomí, že ona je to monstrum, že ona je zodpovědná za vše, co se jí a jejímu synovi děje. V tu chvíli se bubák utíká schovat do sklepa, kam jej matka chodí krmit. Ve skutečnosti však matka jen izolovala svůj zármutek, strach a všechny negativní pocity právě do tohoto sklepa, k věcem po jejím zesnulém manželovi, kam je chodí navštěvovat /krmit/ a připomínat si tak minulost, která ale nesmí ovlivňovat její současný život. A jen tak je schopná se vypořádat se svým životem, zapomenout na minulost a žít znovu šťastný život. Babadook je tedy jen vyzobrazením vlastních démonů, se kterými je matka nucena v běžném životě bojovat. KONEC SPOILERU Samotného by mě to asi nikdy nenapadlo, ale celkem nedávno jsem hrál hru nazvanou Among the sleep, která je uplně o tom samém a tu také vřele doporučuji. Pokud jste tedy fanoušci kvalitních hororů, rozhodně jděte do toho. Nebudete litovat a vězte, že pokud by se Vám film přeci jen nelíbil, osobně Vám vrátím veškerý čas, který jste u něho strívili.

Take a Chance

Take a Chance (2023)

Velmi zajímavý dokument. Již dříve jsem viděl podobný dokument o Gertu van der Graafovi a Agnethě, ale v tomto snímku má co k celé kauze říci i samotný Gert, což je nesmírně zajímavé. Pokud se člověk na tento dokument podívá ne jen jako na příběh stalkera a slavné celebrity, ale jako na neuvěřitelnou manifestaci síly lidské mysli. dostane se dokument na úplně jiný level. Jediné, co mi v tomto snímku vadilo byl fakt, že se všechny zúčastněné osoby stále snažily Gerta von der Graafa označit jako úchylného stalkera, kterým sice možná byl, nicméně nikdo již nezmiňuje a pokud, tak jen okrajově, fakt,  jak neskutečně impresivní a neuvěřitelná je právě síla lidské mysli, kterou Gert musel oplývat, jelikož aby se absolutní nikdo z Holandska, stal snad i milencem slavné mezinárodní celebrity, je natolik nemožné, že tomu snad i přes všechny doložené důkazy, nikdo nebude moci uvěřit.