Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Komedie
  • Drama
  • Akční
  • Animovaný
  • Dobrodružný

Recenze (382)

plakát

Agora (2009) 

V první řadě - antický svět miluji. V druhé řadě - Starý Egypt miluji. Ve třetí řadě - Filmy o antickém starém Egyptě miluji. A v poslední řadě - Film Agora miluji. Emotivní snímek nám ukazuje zánik jedné obrovské éry, která trvala tisíce let, a kterou lidstvo dodnes nemůže pořádně pochopit. Éru plnou objevů, nových pohledů na svět a učení. Pak ovšem bohužel přišlo křesťanství, kdy lidstvo upadlo na dlouhá století do bláta, ale to zase patří někam jinam.... K samotnému filmu: Amenábar si nádherně pohrál s oběma stranami celého příběhu, který se skládá z děje a filozofických úvah Hypatie. Obě složky nádherně rozvíjí do různých detailů tak, že s člověkem film jako celek cloumá o sto šest. Například při ničení Alexandrijské knihovny jsem měl takový pociz bezmocnosti, že jsem málem opustil kinosál, a to se mi opravdu nestává prakticky vůbec! Dále zde máme perfektní Rachel Weisz, pro níž je ten Egypt už asi osudový. Ve spojení s Oscarem Isaacem a Maxem Minghellou tak vzniká úžasná "svatá trojice", která (alespoň pro mě) podala hodně slušné výkony. Když k tomu ještě připočtu scenérie a hudbu, tak tu máme prvotřídní historický film, který nutí inteligentího člověka položit si otázky: Kde jsme dnes mohli být, nebýt křesťanství? A co islám? Neprochází momentálně tím, čím procházelo křesťanství před 1700 lety? Já jen doufám, že se lidstvo poučí a nedopustí to, co dopustili římští císaři.... ovšem chtíč po moci je asi větší než víra.

plakát

Glee (2009) (seriál) 

Kamkoliv se člověk podívá, vidí samé titulky obsahující slovo "Glee". Glee sem, Glee tam, Glee vyhrál tohleto etc. Tak jsem si řekl, že když to je takový fenomén, mohl bych to zkouknout. S mou klasickou nedůvěřivostí v tento typ seriálů jsem si pustil první epizodu a utvrdil jsem se, že ono to zas tak supr čupr nebude. Nicméně epizoda následovala epizodu a já jsem si - chtě nechtě - tuto partičku asi oblíbil. Samozřejmě nejedná se o nic světoborného, je to spíše takový High School Musical rozdělený do dílů. Ovšem hudba a perfektně vybrané obsazení (tady se obzvláště klaním Jane Lynch) dělají z tohohle seriálu něco víc, než High School Musical. A to tedy pomíjím ten pro mě vždy nejdůležitější fakt, kterýmvje scénář, protože ten je (až na světlé výjimky) tak přesládlý, že se z toho často stává víc cukrová homole.

plakát

Děcka jsou v pohodě (2010) 

Kvalitní obsazení, perfektně vybraná hudba, dobrý scénář. To vše stačí k natočení nadprůměrné komedie. Nic víc, nic míň.

plakát

Sex ve městě 2 (2010) 

Pokračování by neměla být. Ale v případě Sex and the City a legendárního newyorského kvarteta Carrie, Samantha, Miranda & Charlotte tohle neplatí. Dvojka je sice o něco horší než jednička, ale prostředí bohatého Abu Dhabi to bohatě vynahrazuje. A upřímně, kdo by nadával na dvouhodinovou zastávku v tomto luxusním městě?

plakát

Sociální síť (2010) 

Wow, že někdo natočí film o Facebooku, to jsem netušil. A že ho natočí navíc David Fincher, tak to jsem už tuplem netušil. A hle, The Social Network je tady. Snímek, jenž vypráví počátky snad největšího fenoménu 21. století. Zní to pěkně a výsledek je kupodivu taky pěkný, ne-li přímo nádherný. Určitě velkým plusem je výběr herců (i když teda Justin Timberlake mě tak trochu zarazil), způsob, jakým je film natočen a také hudba majstra Reznora. Mínusem jsou místy hodně nudné scény, při nichž se mi často dostavoval pocit, že ten film není zas až tak suprový, jak se mi zprvu zdálo. Ve výsledku je to však přesně ta kvalita, na kterou jsme od Finchera zvyklí.

plakát

Red (2010) 

Konečně zase nějaká kvalitní akční komedie. Schwentke si vybral stokrát omleté téma o tom, jak se nějaká orgnizace snaží zlikvidovat své bývalé členy. Ovšem způsob, jakým nám to podal, byl jedinečný. A co mu k tomu stačilo? Perfektní výběr lidí, dobrá hudba, jednoduchý scénář a decentní vtip. Nic víc není potřeba, obzvláště když se pracuje s někým, jako je Bruce Willis, Morgan Freeman, John Malkowich a Helen Mirren. Tahle čtyřka doplněná Mary-Louise Parker posouvá celý film o hodně úrovní výše, takže repríza tohoto snímku mě určitě nemine.

plakát

Počátek (2010) 

Půl roku jsem odkládal zhlédnutí Inception. Teď vím, že jsem udělal obrovskou chybu. Tenhle film předčil veškerá má očekávání, mou fantazii, vše mnou dosud poznané, prostě vše. Hltal jsem každičkou sekundu, každé slovo ze scénáře a každou notu z Zimmerovy hudby, což se mi naposledy u filmu stalo hodně dávno. Díky, Nolane, právě jste natočil nejlepší film roku 2010.

plakát

Černá labuť (2010) 

Darren Aronofsky je precizní režisér, který vyrábí ještě preciznější filmy. A po psycho smrštích, jako byl Requiem za sen či Fontána, zde máme Černou labuť, která z této řady nevychází. Nyní nám tady režisér naservíroval na první pohled jednoduchý příběh: dívka sní o roli - roli získá - sblíží se s kolegyní - nastance pocit, že ji nová kamarádka chce vzít roli - zblázní se z toho. Jasné, stručné, výstižné. Ovšem to by to nebyl Aronofsky, kdyby se tam neobjevily určité prvky, a to takového charakteru, že diváku OPĚT leze mráz po zádech, OPĚT to s ním emočně cloumá a OPĚT má nervy kdovíkde. Toho by však nebylo docíleno na 100%, kdyby se na scéně neobjevila labuť v podobě Natalie Portman. Nikdy jsem netušil, co se v této herečce skrývá a co nám může všechno ukázat. Svou roli zahrála tak přesvědčivě a tak přirozeně, že mnohá ocenění ji jistě neminou. A neminou ani film jako celek, protože Černá labuť patří určitě mezi to nejlepší, co nám uplynulý rok nabídl. Čtyři hvězdy má jen za to, že tenhle snímek se u mě zařadil do té kategorie filmů, které stačí vidět jednou za život.

plakát

Vrahouni (2010) 

Killers je další zástupce ze snad nejširší kategorie filmů "nepřekvapí / nenaštve". Vcelku poklidná pohodová komedie sice postrádá kvalitní scénář a zajímavý děj, ale to vše alespoň částečně vynahradí pěkné úvodní záběry Azurového pobřeží a krása Katherine Heigl, která zde bohužel nepřevedla nějaký extra výkon. O Ashtonu Kutcherovi se raději ani zmiňovat nebudu.... Naopak sámdomářská Catherine O'Hara zahrála svou roli nádherně. Přestože neměla nějak moc dialogů, její grimasy a sem tam nějaká ta hláška z ní udělaly jakýsi pozitiv celého filmu. Jedna postava však nedokáže vyrovnat zbytek filmu, a tak se u mě killersáci prostříleli jen na dvě hvězdy.

plakát

Saw 3D (2010) 

Finále série Saw nepřineslo opět nic moc překvapujícího. Tvůrcům očividně došly nápady, což se ostatně ani nedivím, co by také měli pořád chudáci vymýšlet, že.... Jsem jen rád, že detektiv Hoffman je polapen a doufám, že někoho nenapadne natočit další pokračování. Tímto je tedy můj cíl splněn a o Saw nechci v příštích letech ani slyšet.