Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Komedie
  • Drama
  • Akční
  • Horor
  • Dokumentární

Recenze (560)

plakát

Alois Nebel (2011) 

Krásný, melancholický a tak trochu vlastně smutný film. Film stojí na výborné rotoskopické animaci a pochmurné, rozjímavé atmosféře. Konstrukční osa příběhu je sice trochu slabší, divácký zážitek z filmu to však neohrožuje. Alois Nebel je krásným filmem o mlhavém lidském životě, kořenech a minulosti, která ovlivňuje současnost. Velký dík si tvůrci zaslouží za zviditelnění krásného Jesenicka. V tomto ohledu se Alois Nebel zasloužil víc než jakékoli audiovizuální dílo.

plakát

Je třeba zabít Sekala (1998) 

Výtečná sonda do morality moravské vesnice za druhé světové války. Krásná kamera, vhodná hudba a výborné výkony všech herců, s polskými herci na čele. Jeden z nejlepších českých filmů devadesátých let.

plakát

Prokletý ostrov (2010) 

Pro mě osobně veliké a příjemné překvapení. Výborný, až hitchcockovský, psychologický thriller s geniální vizuální a zvukovou stránkou a výbornými hereckými výkony. Scorsese si s divákem hraje jak se mu zlíbí a pevně vede film tam, kam potřebuje. Velmi silný zážitek s hlubším významem.

plakát

Kariera Nikosia Dyzmy (2002) 

Báječná politická satira s výborným Cezarym Pazurou a ostatními herci. Nestárnoucí klasika převedená do moderní doby oplývá ostrým vtipem a nekonečným vodopádem hlášek. Další ze série nových příjemných polských komedií.

plakát

Dobrý den, sousede (1967) 

Geniální klasická polská komedie zasazena do roku 1948. Dvě znesvářené rodiny z východního Polska (za Bugem) jsou po válce přesídleny na "získaná území" - západní dolnoslezskou zemi opuštěnou Němci. Krom výborných komediálních situací film také ukazuje dobové reálie. Vylidněné, před válkou čistě etnicky německé město; opuštěnou vojenskou techniku nebo komunistické referendum. Krom toho se ve filmu mihne celá řada symbolických postaviček - místní německý kněz, slezský Polák Wieczorek a další. Plno legendárních hlášek pochází právě z tohoto filmu, jsou tím víc kouzelné, že postavy mluví polsky se svérázným východním přízvukem.

plakát

Zítra jdeme do kina (2007) (TV film) 

Výborný a krásný nízkorozpočtový film o trojici absolventů gymnázia. Mladí kluci plní ideálů a hodnot se snaží žít naplno své mládí, avšak nelítostné září 1939 se blíží. Film výborně ukazuje dobovou atmosféru, hodnoty, které mladí lidé tehdy vyznávali a věřili jim. Krom dobové hudby znalci také ocení politické a kulturní narážky z dob Druhé polské republiky. Andrzej, Jurek a Piotrek hledají lásku a už už se jim začíná dařit. Hitler z Německa stále vyhrožuje, ale mladíci si nepřipouštějí, že by mohlo dojít k válce. Když už Němci na Polsko zaútočí, pořád jsou plní ideálů. "Vyřídíme rychle Němce, 6. září mám schůzku, musím být zpátky." Film ukazující radostnou mladou generaci, kterou válka totálně zničila a tím zničila i budoucnost Polska. Film, který postrádá nějaké digitální efekty nebo válečné scény, ale přesto je silný. Zvláště ten závěr.

plakát

Issız Adam (2008) 

Nejpopulárnější turecký film roku a smutný film křehce zkoumající specifiku tureckých vztahů. Režisér Çağan Irmak dokázal již vícekrát, že je schopným pozorovatelem turecké mentality a umí hrát s city diváků. Díky němu turecká kina znovu plavala v slzách ... Issız Adam (Osamělý muž) je smutným příběhem Alpera, mladého nečestného muže, který není schopen navázání jakéhokoliv normálního vztahu s ženou. V jistém ohledu je Alper ztělesněním typického tureckého nadrženého macho chlápka. Jednoho dne však potká Adu, krásnou a milou tureckou dívku. Ta je ztělesněním typické turecké ženy - čestné, ctnostné, věrné, slušné a dobrosrdečné. Ada se do Alpera postupně zamiluje a vy můžete pozorovat jak zlatá holka to je. Alper se však pořád nemění a vám se chce brečet jak s Adou neustále vyje*ává. /spoiler/ Všechno směřuje k nešťastnému konci, kdy se Alper s Adou rozejde a zničí si tak vlastně svůj život. Ada pro něj byla jedinou a poslední šancí na změnu. Během rozchodu mu Ada říká: "Mrzneš k smrti, ani o tom nevíš!" Issız Adam je vlastně klasickým smutným filmem o lásce, avšak zasazen do kouzelného İstanbulu, podbarven krásnou tureckou hudbou 60.-70. let a opepřen řadou specifik tureckého života a mentality. Pro lidi, kteří si něčím podobným prošli film nabírá na působivosti a hloubce.

plakát

Gladiátor (2000) 

Historicky je to sice nesmysl, ale koho dnes zajímají detaily. Gladiátor je velkým příběhem o muži, který byl věrný a oddaný republice. Maximus nadevše miloval svou ženu a svého syna. Byl zrazen a násilně zbaven všeho co miloval. Vše tak spěje k tomu, kdy Maximus dosáhne své kýžené pomsty. Nádherný konec umocňuje zážitek z celého filmu.

plakát

Zločin jménem Katyň (2006) (TV film) 

Výborný dokument o zločinu, který navždy změnil dějiny jednoho velkého národa. Pro mě vždy silně emocionální zážitek.

plakát

Policejní jednotka v barvách (1982) (seriál) 

Výborný seriál, netušil jsem, že bratři Cukrové natočili před trilogií Bláznivých střel tenhle šestidílný klenot. Police Squad! by mohl být příručkou pro mladé filmaře, protože je udivující co všechno filmaři dokázali provést s nízkým rozpočtem a komorním štábem. Je to bláznivá parodie jak má být. Mou oblíbenou postavou byl Johnny, leštič bot, kterého bych někdy potřeboval taky. :)