Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Komedie
  • Akční
  • Horor
  • Krimi

Recenze (1 490)

plakát

Black Books (2000) (seriál) 

Graham Linehan je génius, který byl - na rozdíl od amerických tvůrců sitcomů - obdařen vzácnou schopností introspekce, díky níž včas pozná, kdy původní nápad začíná ztrácet barvy. Tři řady "Black Books" jsem zhlédl během dvou večerů a zanechaly ve mně hřejivý pocit nenasycení. Abstraktní, politicky nekorektní, černohumorná jízda na horské dráze. Špička.

plakát

Stíny zapomenutých předků (1964) 

Vizionářsky natočená etnografická freska, lidová magie v magickém objektivu kamery. "Stíny zapomenutých předků", to je detailně propracovaný svět huculských tradic v překvapivě záživném provedení okořeněném neotřelými, ale vždy naprosto účelnými audiovizuálními experimenty. Klenot.

plakát

Piano (1993) 

Dokonalá symbióza obsahu a stylu, vzácná ukázka filmu, který dokáže být citlivý i syrový zároveň. Novozélandská příroda je už sama o sobě dostatečně surreální, a tak vytváří skvělé prostředí pro příběh, který je také tancem kontrastů - vášně a rozumu, špíny a čistoty, krásy a znetvoření. Úžas.

plakát

Tři dny Kondora (1975) 

Kultovní záležitost, kterou bohužel nedokážu hodnotit objektivně, protože mám na tenhle žánr a tuhle dobu neléčitelnou úchylku. Plus Max von Sydow, plus hudba, plus Faye. Povinná četba.

plakát

Čínská čtvrť (1974) 

Chinatown je téměř dokonalá neonoirová stylovka, drsná jako kalifornská poušť a trpká jako ... jako něco hodně trpkého, no. Krásně zranitelná Fay Dunaway, ultraodporný John Huston, losangeleská sluneční výheň, příběh směřující k neodvratně, zoufale nespravedlivému konci. Nevadil mi dokonce ani Nicholson, který mi obvykle leze na nervy už po pěti minutách. Klasika, pět hvězd, mé soukromé top10 žánru krimi.

plakát

Domek z karet (2013) (seriál) 

Masakr. Nenajdete tady ani jedno slovo navíc, ani jednu přebytečnou scénu, všechno je stoprocentní - scénář, obsazení, herecké výkony, technické provedení. Nekompromisní dílo, které nasadilo seriálovou laťku absurdně vysoko a definitivně smazalo hranici mezi filmovou a televizní produkcí.

plakát

Království - Série 2 (1997) (série) 

První série dávkovala podivnosti a morbidnosti vcelku střídmě, dvojka se ale utrhla z řetězu a přidala volume jak komediálním, tak hororovým prvkům. A díky Belzebubovi! Krásné rozvinutí komického dua paní Drusse a jejího nekňubovatého synka (tučňák, sušenky), mrazivá a smutná postava Bratříčka, Krogshøj okradený o duši (scéna s detektorem pohybu!!!). Prostě humor černý jako skandinávská noc, čistá a nefalšovaná dokonalost - tak, jak to mají mazlíčci rádi. Připojuji se k chóru ostatních zdejších plaček - dal bych cokoliv za třetí sérii. Třeba i ten největší a nejvzácnější sarkom na světě.

plakát

Království (1994) (seriál) 

Jeden z nejlepších seriálů, jaké kdy byly natočeny - a rozhodně ten nejbizarnější. Nemocnice na okraji acidového tripu.

plakát

Amadeus (1984) 

Dokonalá adaptace nedokonalé předlohy. V honbě za dramatizací příběhu Shaffer udělal z Mozartova životopisu horskou dráhu smyček, zvratů a podrazů, což je trochu škoda, protože zrovna jeho život a dílo jsou prozkoumány dost dobře (Mozart a Salieri možná nebyli přátelé, ale určitě se respektovali a bez problémů spolupracovali; Mozart nepsal z hlavy, spousta jeho zápisů nese stopy mnohonásobných revizí; většina historiků se shodne na tom, že Mozart nebyl geniální schizofrenik a labil, ale bystrý pracant s kompaktní osobností). Vše ostatní sedí jako Salieri na premiéře Dona Giovanniho - bezchybný audiovizuál, scénografie a masky, skvěle vedení herci (bravo hlavně pro Murraye Abrahama). A hudba, do prčic, ta hudba. Scéna společného sepisování "Requiem" patří do mé TOP10 v dějinách kinematografie, takže nemohu jinak ... Za pět.

plakát

Šílenci z Manhattanu (2007) (seriál) 

Budu se prát do krve o to, že jde o jeden z nejlepších seriálů od začátku tisíciletí. Nechme stranou vynikající technické zpracování a herce, to by měla být v dnešní době samozřejmost - to, co mě pravidelně dostává do kolen, jsou drobné jinotaje schované v na pohled jednoduchých scénách a pohybech. Nepamatuju si, že bych kdykoliv viděl v nějakém seriálu tak citlivě zapracované chuťovky povznášející děj o několik úrovní výš. Stačí drobný detail přesně načasovaný v dlouho bobtnajícím dramatu - prasknutá sklenička, pohlazení trávy, prázdná výtahová šachta, zavřené dveře. Miluju to a mám z toho často husí kůži. Kéž by měli producenti rozum a zahrabali tento televizní skvost, než stihne zevšednět a vyblednout.