Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Komedie
  • Akční
  • Horor
  • Krimi

Recenze (1 490)

plakát

Uvězněni v čase (2007) 

Ke konci se už sice začínají trochu vrstvit nepřesnosti a nesmysly, přesto jde ale o velmi zajímavý, inteligentní, a v neposlední řadě také - svým způsobem - vtipný počin. Neměl jsem ani pocit, že by šlo o levný film, naopak - střídmé provedení mi sedlo víc, než hollywoodské pojetí cestování časem s digitálními šlehy a blesky. Ke konci jsem nevěděl, zda je mi víc líto domláceného, zoufalého Héctora, nebo té slečny, které se pomáhání cizím lidem příliš nevyplatilo.

plakát

Triangle (2009) 

Říkejte si co chcete, já jsem si to užil. Možná je to mou slabostí pro filmy využívající hrátek s časem, možná slabostí pro horrory, možná slabostí pro Austrálii - nebo vším dohromady. "Triangle" ani vteřinu nenudí, má atmosféru i zdravý tah na bránu, po shltnutí všech drobných chybiček si můžete vychutnat velmi přitažlivě vystavěnou pentli událostí. Po dlouhé době krváček, na který bych se klidně hned podíval ještě jednou.

plakát

Ďábelské ženy (1955) 

Jelikož mi na konci filmu zakázali cokoliv prozrazovat, zkrátím to. Mistrně vystavěná zápletka+francouzská městečka+závěrečných 10 minut ticha a skřípění parket - blaho.

plakát

Ben Hur (1925) 

Epické filmové dílo, které snad dodnes ovlivňuje historické velkoprodukce. Snímek, který i přes své stáří prakticky vůbec nenudí, ba - dokáže i nadchnout. Půl hvězdy dolů za přece jen dost dotěrnou křesťanskou agitku, druhá polovina pryč za životy těch 100 koní, které stálo natáčení scény velkého dostihu.

plakát

O patro výš (1923) 

Již to zde bylo stokrát řečeno - první dvě třetiny filmu jsou vlastně standardní groteskní taškařicí, záměny, omyly, pády a kopy do zadnice. Závěrečný výstup na mrakodrap mi ale hned několikrát nepříjemně sevřel žaludek, což jsem u 90 let starého filmu rozhodně nečekal. Mým oblíbencem sice stejně zůstává Buster Keaton, ale ... klobou dolů, Harolde.

plakát

Legenda o sovích strážcích (2010) 

Chtěl jsem se na to podívat víceméně z donucení, abych byl v obraze, a prvních 20 minut jsem se ještě nervózně ošíval, po prvních dvou dynamičtějších scénách jsem se ale nechal svést. Austrálie (opět!!) + velmi propracovaný fantaskní svět ("ježíš, svět sov? co ten Snyder kouří?") + temná atmosféra (kdy na rozdíl od klasického rodinného filmu skutečně nevíte, co čekat) a nakonec úžasná animace a vůbec celý design každé jednotlivé sovy a sovičky. Užil jsem si to jako desetiletej klučina.

plakát

Vražda na objednávku (1954) 

Hitchock v dobách, kdy fungoval jako dokonalý stroj na točení thrillerů. Klasický příběh o tom, jak snadno se může pokazit i ta nejlépe naplánovaná vražda. Krásné vedené postavy, elegantně klusající děj, hitchovy značkové triky a fórky ... radost sledovat.

plakát

Dobrodružství Priscilly, královny pouště (1994) 

Nevím, pořád mám pocit, že jsem tu čtvrtou hvězdičku dosadil jen kvůli australskému vnitrozemí. Vizuálně je to skutečně pastva pro oči, herecky je to bohužel horší - je velmi těžké utopit se v žánru road movie, protože volná koncepce "příhod po cestě" svádí k bezmyšlenkovitému lepení scének. A to se právě tak trochu stalo Priscille. Myslím si taky, že zobrazení transvestitů hrubě přesáhlo z pošťuchování do karikatury, ale což, hlavně, že je sranda. Všichni tři hlavní aktéři (aktérky?) byli výborní, se zlatou medailí pro skvostného Terence Stampa. O dva týdny později jsem ho viděl ve Wall Street a nemohl jsem se ubránit úsměvu. Tahle role už s ním zůstane navždy.

plakát

Wolf Creek (2005) 

Hodnocení v rámci žánru!! Slashery už mě pomalu přestávají bavit, tady jsem ale jako příjemný dárek dostal australské krajinky a rudý písek outbacku, takže si prostě nemůžu stěžovat. Dokonce se mi líbila líná první polovina, která diváka hezky ukolébá před nášupem v polovině druhé. A že to tedy je pěkný šok. Krve a orgánů jako na jatkách, ale tvůrci se stejně drží při zemi, nevymýšlejí kraviny, je to všechno nepříjemně reálné - nejen proto, že Austrálie si několik podobných pošuků opravdu zažila (ano, ta obligátní poznámka "natočeno na základě skutečných událostí" tentokrát není příliš natahovaná). No, na chvilku jsem si zchladil své nadšení z backpackingu :)

plakát

Wall Street (1987) 

Stone si jako starý levičák (a to nemyslím jako urážku) nemohl vybrat lepší místo pro drsnou kritiku chamtivosti a zkaženosti penězi a mocí, než největší hnízdo finančníků na světě. I když jsem se toho trochu bál, protože burze rozumím jako koza petrželi, ale nakonec jsem se ani sekundu nenudil - Charlie Sheen je sice dost gumový, Daryl Hannah vypadá jako transvestit, ale Michael Douglas je ďábel. Nedělní dokumentární pořad "Ze života sviní".