Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Komedie
  • Akční
  • Horor
  • Krimi

Recenze (1 490)

plakát

Butch Cassidy a Sundance Kid (1969) 

Naprostá klasika, brilantní scénář, perlivé dialogy, technicky bezchybné provedení. Není to ale film, který by mne mlátil do hlavy ještě tři dny po shlédnutí, je tam také několik prázdnějších míst. V žánru westernů ale nemůžete jít o moc výš - tohle je špička.

plakát

Snídaně u Tiffanyho (1961) 

Čtyři hvězdičky jen proto, že je to klasika, kterou je třeba vidět. Některé scény již dnes bohužel působí dost nemotorně, zvláště Rooneyho pitoreskní Japonec by mohl shodit hodnocení minimálně o jeden bod dolů. První polovina působí dojmem prázdného vyprávění ze života newyorské smetánky, které jen místy naruší na tu dobu nečekaný záběr, událost nebo hláška ("Ke dveřím dojdeš během čtyř vteřin. Dávám ti dvě.") Z celého toho zmatku, plků, cigaret, náušnic, kloboučků a šampusu se ale ke konci najednou začne vynořovat to "něco" a - co si budem povídat - největší zásluhu na tom má právě krásná Audrey.

plakát

Batman začíná (2005) 

Chci, aby se Christopher Nolan dožil pozdního důchodového věku v síle a zdraví, aby udržel kameru a moč a aby mohl každé dva-tři roky točit nový díl Batmana. Omluvte mne, že použiji poněkud hovorový obrat, ale TOHLE - JE - TOTÁLNÍ - NÁŘEZ.

plakát

Batman (1989) 

Vysoké hodnocení ze sentimentu, částečně za originalitu a vtip, s jakými se Tim Burton pustil do zpracování této kultovní postavy. Dnes je to již přece jen retro "špatným směrem", Princovu hudbu a trvalou Kim Basinger hltám jen s velkými obtížemi.

plakát

Temný rytíř (2008) 

Ne, nebyl jsem zcela spokojen - scénář se místy nesmyslně tříštil, některé akční scény byly zmatené a celkově to mohlo být o kousíček kratší. Legendy jsou charakteristické tím, že jejich děj je plný zvratů, ale základní páteř příběhu je pevná a to jsem tady postrádal. Přesto nemohu dát méně než čtyři hvězdičky za skvostnou hudbu, velmi hezky propracovanou psychologii postav, herecké výkony všech zůčastněných a hlavně syrovost a obyčejnou lidskou krutost, která činí tento film velmi uvěřitelným, hmatatelným. Ať si kdo chce co chce říká, Heath Ledger zahrál nejlepší roli své kariéry - jeho Joker je o dvě třídy výš, než ten Nicholsonův, zvrhlý, labilní, fascinující v detailech chování, mimiky i pohybů. p.s. Byl jsem na tomto blockbusteru druhý den po premiéře (celkem 4 dny promítání, jedno denně) a v kině bylo 10 lidí. Smutné.

plakát

Zlo mezi námi (2003) 

Myslím, že jde o hodně přeceňovaný snímek - přes počáteční naděje mne závěr vlastně dost zklamal (poslední zamrzlé foto - já myslel, že se to přestalo dělat někdy v šedesátých letech). Přesto film obsahuje několik neskutečně silných scén a je ve svém vyznění vlastně veskrze pozitivní, navíc jde rozhodně o snímek, na který hned tak nezapomenete, proto jsem se nakonec rozhodl udržet vysoké hodnocení. Opravdu to stojí za to. SPOILER! Pokud jde o negativa, tak nejvíce mne naštvalo hrdinovo řešení situace na škole - pozvat si právníka na boj s bezprávím jde naprosto proti logice a smyslu příběhu, právník mohl vyřešit už první nespravedlivý trest a bylo by po filmu. Taky nechápu prvních deset minut - proč je na jedné škole hrdina ukázán jako bezpáteřní, agresivní hejsek, který se neumí ovládat a na druhou přijede jako skromný a hrdý jinoch?

plakát

Kdo je tady ředitel? (2006) 

Larse von Triera mám upřímně rád - přesto mi už někdy začíná lézt na nervy ta jeho okatá "artovost", snaha o vysoké umění. Mám rád humor s velkou dávkou nadsázky, tady si autor dělá legraci ze všech, ale mám pocit, že sám ze sebe by si srandu udělat nedokázal. Tenhle film mi pravděpodobně taky pokazil dost mizerný překlad, ale nešť - do poloviny to nebylo nic moc, pak se to ale krásně rozjede až ke klasické, doslova teatrální pointě.

plakát

Volný pád (1993) 

Jednoznačně špička žánru realizovaná ve "starém dobrém" stylu - se zajímavými psychologickými portréty všech zúčastněných, drobnými vizuálními experimenty a krásně gradující zápletkou. Jedna hvězdička dolů za několik nedomyšlených nebo přehnaných scén, bohužel retro přelomu osmdesátých let nemá to kouzlo jako staré šedesátkové a sedmdesátkové kriminálky, ale stejně ... Tohle je povinná četba.

plakát

Bio Ráj (1988) 

Je to naivní, sentimentální a pramálo originální doják, ale ... prostě funguje. Někdy to jde sice přes hranu (romantická vsuvka v druhé polovině filmu, natahované scény, celkově trochu zbytečně dlouhá stopáž), teď, po letech mne už taky místy štve italské přehrávání v komediálních i smutných scénách, ale přesto přese všechno je to i díky scénáři výborný film. Nepřemýšlet a nechat se unést. Tak.

plakát

Divoši (2007) 

Za čtyři - a to i přes to, že mi od začátku do poslední minuty neskutečně lezla na nervy Laura Linney - pohyby, herectvím i účesem (kontrast pro výtečného P. S. Hoffmana). Bylo tam taky několik dost provařených postupů, ale nešť. Svižný scénář podaný tak, že se ani chvilku nenudíte a i přes dost vydolované téma Vás děj určitě nejednou překvapí.