Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Horor
  • Drama
  • Western
  • Krimi
  • Akční

Recenze (1 203)

plakát

Třetí skoba pro Kocoura (1983) 

Detektivka určená pro děti a mládež. Kdysi bych ji hodnotil vysoko. Dnes mi to přijde jen jako taková exkurze do začátků 80. let.

plakát

Jak se krade milión (1967) 

4 už jen za tenhle projev. :-D -> "Ten, kdo dnes krade, okrádá stát a to jest sama sebe. Vzniká nová morálka, která vede k novému pojetí vlastnictví, a tak je třeba vidět, že nepoctivost je jeden ze základních přežitků minulosti. Naši lidé nejsou již dneska tím, čím byli před dvaceti lety. Novým uspořádáním společnosti je postupně odstraňováno úzké sobectví a hrubý egoismus .... - Ježišmarja, co to plácám? Vždyť to na mě poznaj. Do čeho mě to ten idiot navrtal? - ...,že jsou mezi námi takoví, kteří ulamují z našeho společného krajíce a brzdí v našem rozkvětu a... a tím končím."

plakát

Kde alibi nestačí (1961) 

Zábavenej díl, o chlup uvolněnější a Tůma lidštější, ale ironicky je film poplatný době víc než předchozí 105% alibi, kde se to tak nějak budovatelsky odbylo několika scénami (Tůma má celkem tvrdý budovatelský proslov k Líbalovi a k sekretářce) a zbytek byl ideologie prost, zatímco tady je zápletka i pachatel tendenční a soudruhuje se tu jako o závod. Nevadí mi sem tam něco, ale tohle množství spolu se zápletkou je prostě už jen otravné. Celkově mi to přijde jako nejslabší díl, protože film z '59 měl skvělou atmosféru a z '65 byl zase už šedesátkově pohodovej a nebyl ničím zatíženej. Na tomhle je vidět ten přechod, jak se snaží z doby "temna" vymanit, ale ještě to úplně nejde.

plakát

Zlá noc (1973) 

Tohle by se dalo nazvat dělnickou detektivkou (bez jakéhokoliv negativního zabarvení dobou), protože se prakticky celá odehrává v dole a hrdiny a i podezřelými z vraždy jsou horníci. Ti jsou skvěle typově obsazeni a s takovými herci snad ani nejde natočit vyloženě špatný film. Atmosféra je dobrá, pěkně temná, stejně jako obraz. Zpracování slabší, spíš televizní než jako celovečerní film.

plakát

5 milionů svědků (1965) 

Téměř Columbovská originální detektivka až s mysteriozní zápletkou a parádním obsazením. Režie rutinní, ale alespoň soundtrack je dostatečně zábavnej. "Tak co, koho z nás si vyberete?" - to si budu určitě pamatovat. :-)

plakát

Divá Bára (1949) 

Okouzlující krajina Šumavy a v ní překrásná Vlasta Fialová jsou skvělým základem filmu o závisti, pověrách a životu na vesnici. Kněz je vedle Báry jedna z mála kladných postav věřících nejenom v Boha ale i v rozum a přírodní zákony. Zajímavé je porovnání s o deset let novější Ďáblovou pastí, kde je tomu tak nějak všechno naopak.

plakát

Radikální řez (1983) 

Jedna z mála zapamatovatelných československých detektivek 80. let a díky cikánskému prostředí i jedinečný úkaz v české kinematografii. Takhle to v Kladně a určitě i jinde skutečně fungovalo. Cikánský baron vyslal slovo a cikáni ho pečlivě dbali. I když šlo víc o to ukázat, jak to v cikánské čtvrti vypadá a chodí, tak příběh vraždy pod tím není úplně pohřbený. Zajímavá podívaná. Nenudil jsem se. P.S. Viděno v 90. letech. Nějak pochybuji, že to s ohledem na to jak otevřeně se ve filmu mluví, kdy ještě uvidíme v televizi.

plakát

Na kolejích čeká vrah (1970) 

Sovák nemá tajuplné charisma Hrušínského a detektiva mu ani moc nevěřím a příběh není nijak napínavě ani zábavně zpracovaný. S Hanzlíkem Sovák tvoří komediálně laděné duo. Celé je to takové odlehčenější až na hudbu, která zůstala stejně melancholická jako v předchozích dílech a rozhodně patří k tomu lepšímu z filmu a dává jen vzpomenout na dvě předchozí geniální detektivky s Hrušínským v hlavní roli majora Kalaše, které do dnešního dne zůstaly v českých luzích a hájích nepřekonané. Atmosféru navozenou hudbou naneštěstí často neguje "lidové" herectví Sováka. Nic proti němu, ale prostě to k sobě nejde. Vznikl z toho podivný mix žánrů. Smutné a i matoucí je i to, když na scéně objeví Radek Brzobohatý, který ovšem hraje úplně jinou postavu než Vargu. Vážně do té role, která nebyla nijak náročná, nemohli obsadit někoho jiného? Jiný režisér, jiný představitel Kalaše, scénárista a i jiný skladatel. Není divu, že tenhle film stojí nějak mimo ostatní ze série a za mě je z nich nejslabší.

plakát

Jeden z nich je vrah (1970) 

Pochmurná kriminálka, ale bohužel velmi slabě zrežírovaná.

plakát

Zločin v dívčí škole (1965) 

První povídka ve skalách je jednoznačně nejlepší a má pěkný mysteriózní nádech. Tu jedinou jsem si pamatoval i po letech. Další dvě jsou bohužel už jen průměrné a zapomenutelné, přičemž třetí povídka je už taková parodie ve stylu 60. let. Celkově mi to vychází na hodnocení mezi třemi a čtyřmi.