Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Akční
  • Drama
  • Komedie
  • Animovaný
  • Sci-Fi

Oblíbené filmy (10)

Spalovač mrtvol

Spalovač mrtvol (1968)

Naprosto chápu, co tenhle film dělá na dvacátém místě (nebo někde okolo). Tak dokonalou atmosféru jsem ještě neviděl. Depresivní, pošmourná, morbidní a uhrančivá. Hrušínský předvádí veškerý svůj potenciál, aby ztvárnil totálního magora, šmrncnutýho všim možnym, takovýho Rudolfa Langa New Age, co tahá svojí práci úplně všude. Viděl jsem to už několikrát, občas si to pustím a jen tak ležím, stačí mi poslouchat zvuk. Samozřejmě svoje na tom filmu udělala i hudba, která to celé tak dokonale podkresluje a dotváří psychadelický efekt. Dokonalá je práce střihače a kameramana. Nemám co bych k tomu dodal. Na to bych se mohl koukat horem dolem, zepředu dozadu, pouzpátku, zrcadlově...

Království nebeské

Království nebeské (2005)

Jak je možný, že už jsem potřetí na profilu tohothle filmu a potřeti zjišťuji, že ačkoli ho mám v oblíbených, nenapsal jsem k němu koment? Všude čtu, jak Orlando neumí hrát. Možná neumí. Já nejsem herec, nestudoval jsem herectví a žádnýho herce neznám, ale když vidim film takovéto velikosti, musím jásat. Křižácké výpravy jsou moje téma číslo jedna a tohle je top. Já vím, vyvlečte mě za město a azaházejte kamením, protože tenhle film je historická srajda, alemě se to prostě líbilo. A navíc soundtrack. Moje jasný eso.

Indiana Jones a Poslední křížová výprava

Indiana Jones a Poslední křížová výprava (1989)

Nejlepší Indy celé série. Sean Connery je opravdu kouzelný dědeček, potažmo tatínek a s Fordem tvoří nádhernou hereckou dvojici. Nepostradatelný Indiho humor a mysteriózní téma dělá z filmu úžasnou podívanou. Přestřelky, honičky, výprava by zasloužila jedničku a kulisy, kostýmy, rekvizity ... jako v každym Indim bezkonkurenční.

Sbal prachy a vypadni

Sbal prachy a vypadni (1998)

Poprvé jsem to viděl v roce vydání filmu a to jsem byl cca ve třetí třídě. Nijak zvlášť mě to tenkrát neoslovilo. Můj filmový vkus se ale s lety vytříbil a dodnes je to jeden z mých nejmilejších filmů. Plus je to ukázka Ritchieho kvalitní řemeslné práce a je to jedna z nejlepších věcí, které můžete z anglické kinematografie vytřískat.

Sedm samurajů

Sedm samurajů (1954)

Cha. Tři a půl hodiny černobílých uřvaných šikmoočků. Znále lepší způsob jak trávit páteční večer? Po Yojimbovi jsem se dlouho na tenhle film těšil. Asi budu jediný, kdo ho nebude srovnávat s remakem, protože ten western jsem snad ani neviděl celý. Ale Kurosawa mě tímhle filmem oslovil. Mimo jiné i obsazením svého dvorního herce Mifuna do role poněkud bláznivého samuraje Kukučia. Co mě ale pobavilo, je pětiminutová znělka v půlce filmu, jako přestávka. Jinak rozhodně stojí za vidění.

Dobrý voják Švejk

Dobrý voják Švejk (1956)

Přiznávám, že jsem Haška ještě nečetl a stále se k tomu nemůžu dostat. Ale film jsem viděl asi stokrát. Není tam snad postava, kterou bych si nezamiloval. Prim hraje kromě Hrušínského především Kopecký. Vtip, který mi naprosto lahodí a prochází celým filmem je jen jeden z mnoha důvodů, proč je to jedna z mých nejmilejších komedií.

Návštěvníci

Návštěvníci (1993)

Existují dvě nejlepší komedie 90. let. Návštěvníci a Návštěvníci II. Dokonalý Clavier hraje dokonalého debila. Dokonalý Reno hraje dokonalého rytíře. Ale hrají to tak, že opravdu vypadají, jako by byli fakt ze středověku. Za tuhle roli měli dostat nějakou cenu. Jednička paráda, úžasný. Ke dvojce mám sice vřelejší vztah, i když se tam už některý fóry opakují. Tak či onak, je to prostě klasa mezi komediemi.

Ten, kdo stojí v koutě

Ten, kdo stojí v koutě (2012)

Nevzpomínám si na film, který mě tak moc zasáhl a na který jsem tak dlouho myslel a který jsem si pouštěl tolikrát dokola. Musím říct, že titulní trojice ztvárnila své role velice zdařile a ačkoli jako adaptace knihy to není zas tak dokonalé, jako film je to opravdu kouzelné.

Atlas mraků

Atlas mraků (2012)

Režisérský počin Andyho a jeho bratrosestry se mi od prvního shlédnutí zaryl do paměti jako geniální a po všech stránkách dotažený snímek, který ale trpí tím, že se svou stopáží odradí kdekoho od toho, aby se na něj podíval znovu, což je pro plné pochopení nezbytné, a hlavně si tak vychutnáte všechny ty spojitosti příběhů. Každá jedna samostatná kapitola by vydala na film, na který bych se s chutí podíval a fakt, že všechny postavy hrají minimálně trojroli ve všech příbězích napříč filmem jen umocňuje můj pozitivní dojem. Úžasný soundtrack je pro mě už jen třešnička. Naprosto pochopím, když se to někomu nelíbilo, ale pro mě je to skvěle provedené dílo jak filmařsky, tak hudebně.