Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Komedie
  • Drama
  • Animovaný
  • Krátkometrážní
  • Pohádka

Recenze (262)

plakát

Mikulášovy patálie (2009) 

Váhám mezi 4 a 5 hvězdami, protože i když jsem se filmvého zpracování nedostižné knížky velice (VELICE!) bála (Goscinnyho rošťáci v hrané podobě?! No to bude průšvih jako Ostrava! :-)), nakonec jsem se výtečně bavila. Tvůrcům se povedlo skvěle ztvárnit ten francouzský šarm, klučičí lumpárny na školním plácku i ryzí přátelství, jež se nezastaví ani před položkou 500 franků za vykuchání. Moc hezké, ba skoro stejně dokonalé jako předloha. Snad jen tu a tam se herecké obsazení minulo s mou představou, jediný škraloup na kráse. P.S. Tu ryzí francouzskou hudbu skládal Němec?! Mein Hund! :-)

plakát

U mě dobrý (2008) 

Nečekala bych, že budu muset do Hřebejkových filmů dorůst, ale asi to tak nějak bude. Napoprvé jsem byla mnohem kritičtější, protože jsem čekala NĚCO, protože jsem se těšila na dramatické kasínové drama s humorem černějším než lahodná brazilská káva ("Mistr je velice laskav, ale nejsme tady na kávovém dýchánku." - pozn. Dr. Radosta). No tenkrát jsem se nedočkala, a tak jsem z kina odcházela zklamána. Teď (poučena z předchozího nezdaru) jsem se královsky bavila celou tou bandou, Schmitzerem počínaje, Formanem pokračuje a (kupodivu) excelentním a nepřekonatelným Polívkou konče. Zápletka nijak zvlášť neuchvátí, ale ta atmosféra, ten situační humor, to slunce na obloze i v duši všech kamarádů z mokré čtvrti ano.

plakát

Jak jsem balil učitelku (1998) 

Další z řady filmů, které mě naprosto minuly. Tento i přes občasné komické scény, které většinou (dá-li se vůbec při tak minimálním výskytu vtipu mluvit o nějaké menšině) obstarával Bill Murray. Trapný příběh trapného hrdiny tak nezachránila ani jinak celkem slušná stylizace celého prostředí. Pokud se něco povedlo, tak to byly scény, ve kterých tvůrci přitlačili na pilu ad absurdum (i když právě o to se asi - ne úplně úspěšně - snažil celou dobu). Nechápu to nadšení, nechápu Maxe, nechápu zaškatulkování (komedie? romantický? drama?), nechápu...

plakát

Vyměřený čas (2011) 

I přes účast Justina-herce/zpěváka-Timberlakea a Amandy-vykulené-Seyfried překvapivě dobré. Snad jen ten závěrečný úprk (tyhle hloupé automobilové honičky pro efekt, které se opakují v každém druhém filmu mě štvou už dlouho) a pekařsko-císařská myšlenka SPOILER (!) "Když všichni všechněm všechno dáme..." mě zklamaly, jinak jsem si užila vesměs příjemné pokoukání s prostorem pro vlastní úvahy. P.S. Amanda by si za běh na chůdách zasloužila medaili, protože tohle není normální!

plakát

Byt (1960) 

Mé očekávání tentokrát opět předčilo výsledek, bohužel. Celé mi to přišlo takové nějaké nucené, teatrální, umělé... Nehledě na naprosto nepochopitelné citové vzplanutí Jacka Lemmona k Shirley McLaine (ano ano, já vím, že je moc krásná a roztomilá atd. atp., ale co dál?!), její nevysvětlitelný vztah s Fredem MacMurrayem a jiné nedokonalosti scénáře. Nicméně přestože jsem nebyla z filmu nadšená, několik scén mě upřímně pobavilo/okouzlilo a mezi favority se bezesporu řadí cezení špaget tenisovou raketou či příchod Káji Matušky (to však spíš jen kvůli tomu americkému jménu :-)). P. S. A pak že v davových scénách se vyžívali tvůrci z východního bloku! :-) P. P. S. Historické okénko: Kdo najdete ve filmu černocha? Já jsem zahlédla dva a oba měli role přímo epesní!

plakát

Definice lásky (2012) (TV film) 

Jejej. Diváka očekávajícího strhující drama o plytkosti současných vztahů čekaly nakonec jen načančané vymazlené houby s voctem. Což o to, pěkně by se na to dívalo, jen kdyby měl film nějakou hlubší myšlenku, vyústění, kdyby se mu povedlo propojit všechny naznačené linky. Ale zdá se mi, že právě tohle scénář nezvládl - rozpadl se na malé nicneříkající kousíčky. A tak jedna nostalgická hvězdička za Brno, druhá za snahu všech herců, "ikeainteriéry" (a koneckonců i exteriéry a jiné teriéry, třeba čivavy :-)) a překvapivý výkon Jana Maxiána, který jako by hodil "noční šichtu" za hlavu a pustil se do seriózní práce. Líp hodnotit nemůžu, protože tady šustil papír, až člověka uši bolely.

plakát

Kouzlo přítomného okamžiku (2013) 

Uff, dokoukat tohle do konce, to chce tedy notnou dávku odvahy, případně notnou dávku sedativ. V tom filmu se NIC neděje. Nebo alespoň pro mě měl NULOVOU vypovídací hodnotu. Jasně, tvůrci se zaměřili na teenagery, na všechny ty upa mocinky kůl lidičky, co se lofíkujou a tak dále - blablabla. Vznikla z toho podobně úděsná sonda do života mladé generace jako třeba Art of getting by. Hvězdička za neokoukané tváře a ten styling-nestyling, jinak vážně bída. SPOILER: Doporučuji sledovat s placaticí v ruce a flaškou schovanou v kuchyňské skříňce.

plakát

Čert ví proč (2003) 

Řekla bych, že Čert ví proč patří rozhodně k té lepší části novodobých českých pohádek, i když pro děti možná tak úplně není. Obzvlášť mě potěšil herecký ansámbl - Somr, Lábus, Holubová a pekelníci by si zasloužili metál, ostatní jim to aspoň nekazili. Co pohádce ubírá body pracně získané hudbou (Ostrouchov jako vždy ve formě), kostýmy, krásnými obrázky krajiny či Pernštýnu, to bylo rozuzlení celé "dramatické zápletky" - to totiž působilo asi tak, jako že si scénárista odběhl na záchod a dopsalo to za něj šestileté robě, neboť geniální lest zůstala zcela bez vysvětlení (nebo aspoň jeho náznaku), takže se nesla v duchu hesla: "Abrakadabra hepyend!" Jinak ale vtipné a správně atmosférické.

plakát

Thor (2011) 

Ach - škoda takových herců v takové slátanině! Bezvadný námět nefunkční rodiny (bratrská rivalita), pocitu méněcennosti (Loki), komplikované multikulti lásky (Thor a Jane) - to všechno vyšlo nazmar kvůli scénáři děravému jak cedník na špagety. Kdyby se filmaři vykašlali na ty velkolepé efekty (počítám, že se počítalo především s projekcí 3D) a doladili děj a jednotlivé linky, udělali by líp. Cením si ovšem šťastné ruky při výběru herců (hlavně co se Asgarďanů týče) a snahy o vytvoření atmosféry... Jinak za mě slabota.

plakát

Captain America: První Avenger (2011) 

Tohle bylo dosti hloupoučké, aj aj aj. Jedno klišé za druhým, tupý patriotismus, kýčovitá romance (u těch zaláskovaných scén by si i romantická dušička měla odplivnout)... Předlohu neznám, tudíž nevím, jestli tak špatnou práci odvedli až scénáristi, nebo už tvůrci komiksu, ovšem v každém případě takto tedy ne.