Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Komedie
  • Drama
  • Animovaný
  • Krátkometrážní
  • Pohádka

Oblíbené filmy (9)

Hostinec „U kamenného stolu“

Hostinec „U kamenného stolu“ (1948)

Příjemná a především ukrutně vtipná komedie na motivy knihy Karla Poláčka. Poprvé jsem se s touhle knížkou seznámila díky divadelnímu provedení, které ovšem bylo úděsné a trapné. Naštěstí jsem se nenechala odradit! Ve filmové verzi totiž nikdo nepřehrává, všichni si ponechávají přirozený projev, který k Poláčkovi vyloženě sedí (mimochodem, kdo nečetl, nechť tak bez váhání učiní, zábava zaručena!) a navíc jsem si právě díky tomuhle filmu uvědomila, že Rudolf Hrušínský není jen dobrý voják Švejk a Svatopluk Beneš nebyl vždycky prošedivělý stařeček, ale že oba tenkrát mohli zlomit nejedno dívčí srdce. K tomu si přidejte vybroušené dialogy a všelijaké slovní hříčky (například se jmény postav)... Prostě film, který rozhodně stojí za zhlédnutí.

Život je krásný

Život je krásný (1997)

Nádherný film. Mnohem lepší než třeba Chlapec v pruhovaném pyžamu (který mi připadal silně nerealistický). Spojení dítěte a války je vždycky silné, ale tentokrát podle mě tvůrci umírněně navážili porci dojetí (takže pohled na dětské "psí" oči zde nebyl alfou a omegou) a okořenili ji neopakovatelnou atmosférou. Díky tomu se nemuseli opírat o chatrné či přímo nevkusné berličky (záběry na přímou palbu, potoky krve apod.) - nic takového tady nenajdete. Válka je v příběhu jakoby na okraji, do pozadí ji odsouvají drobné (tragi)komické příhody snílka Guida, který vymýšlí propletenou pavučinu pohádek i pro svého malého synka. U takových filmů si vždycky říkám, proč není těch silných a statečných Guidů na světě víc a proč za své klady musí platit tak vysokou cenu... Vždyť život je krásný. P.S.: Giorgio Cantarini nemá chybu!

Králova řeč

Králova řeč (2010)

Nemůžu uvěřit tomu, že: 1) jsem o tomhle skvostu do oscarů nevěděla, 2) jsem se bála nudného děje, který bude pitvat potíže jednoho koktajícího krále, 3) jsem do památného úterý 12.4.2011 neznala jméno Alexander Desplat. A - především - nemůžu uvěřit tomu, že po filmu o mluvení mi došla slova. :-) Králova řeč je prostě snímek, v němž se spojilo tolik kladů (skvěle vnitřně bojující Colin, úžasně neformální Geoffrey, nevšedně aristokratická Helena, nezapomenutelná a dokonale pasující hudba, vynikající zachycení atmosféry - pošmourné předválečně napjaté Anglie, znamenité nahořklé fórky jako třeba "Je národ připraven na 2 minuty ticha?!" zajímavé pohledy - přes rameno krále, z vršku westminsterské katedrály apod.), že prostě nemůžu jinak: dávám 5* a přidávám do seznamu oblíbených...

Defendor

Defendor (2009)

Paráda! Nepřekonatelný Woody jako Defendor mi snad dlouho zůstane v paměti - ten přitroublý "superhrdina" s dobrým srdcem, nezviklatelnými zásadami, akvárkem plným vos a pořádnou zásobou skleněnek. Děkuji tvůrcům za moc milý film s příjemným obsazením, perfektními nápady (opakující se motiv vos kupříkladu), skvělou atmosférou, vydařenou hudbou a s humorem, který nesklouzává k ubohému fekálnímu dnu. To vše navíc korunuje hořkosladký konec (jak jinak taky ukončit takový filmík?). Prostě Defendor válí a já chci Defendoga! :-)