Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Komedie
  • Akční
  • Drama
  • Animovaný
  • Dobrodružný

Recenze (81)

plakát

Tajemství hrobky v Sakkáře (2020) 

Dokument, který vám na dvě hodinky dovolí se státi egyptským archeologem v egyptské Sakaře. Záběry jsou velmi líbivé, nechybí ani pár povedených animací a celá stopáž je provázáná poodhalováním historie jedné hrobky. Každopádně stopáž je právě problémem tohoto filmu, v polovině již pomalu dochází dech. Pokud jste ovšem nadšenec do období starobylého egypta či jen chcete zažít atmosféru archeologických nalezišť, film si určitě pusťte.

plakát

Dabing Street - Ženské zbraně (2018) (epizoda) 

Dobrý ne-li lepší díl, než většina předešlých. Konečně je zde nějaký vývoj charakterů a nejde o pouhé střílení hlášek.

plakát

Osm hrozných (2015) 

První Tarantinův film, kterému musím dát 5 hvězd. Tři hodiny utečou jako voda - kdo by to byl řekl, že po dlouhé době přijde film, který nenudí ani s hrstkou použitých lokací. Po celou dobu se na vás hrnou dialogy u kterých chvíli přemýšlíte, chvíli se smějete na celé kolo anebo si prostě jen užíváte celou atmosféru, to už je jen na vás. Herecké výkony určitě nezklamou a čas od času se objeví opravdu podbízivá hudba. Zajímavé muselo ovšem teprv být se zúčastnit roadshow, která doprovázela tento jedinečný kousek. Zkrátka a dobře: cinema is not dead.

plakát

Star Wars: Síla se probouzí (2015) 

Sedmý díl hvězdné trilogie měl snad největší marketingovou kampaň za posledních pár let. Naplnil však očekávání? Musím odpovědět, že pro mne pouze částečně. Film pokračuje ve stylu původní trilogie a nebojí se z ní sebrat hned několik prvků pro zápletku, hudba naprosto vynikající a filmově, jak se na takový rozpočet sluší, dobře odvedená práce. Ovšem je tu několik problémů - nedokázal jsem se spojit s žádným s hrdinů, kteří po celou dobu vesměs postrádají jakýkoli osobní vývoj. O Síle a jejích vrtoších se zde dozvídáme méně než kdy jindy. Promyšlenost a rafinovanost, která se nesla každým dílem, zde chybí. Naštěstí zde alespoň scénář dává smysl... Ve finále bych řekl, že za kupu peněz vznikl film, který má potěšit skalní fandy, má v sobě několik zajímavých nápadů, ale vesměs nic nového nepřidává.

plakát

Most špiónů (2015) 

Velice příjemné osvěžení po návalu filmu v hollywoodském standardu. Film klade mnoho otázek a většinou nenechává diváka nepozorným. USA propaganda nečíhá na každém rohu, ale je často zpochybňována i hlavní postavou - vesměs celá linie je plná kontrastů a divák ani nestíhá přemýšlet nad vším, co se událo. Komediální prvky nejsou tolik násilné, jak zde některé komentáře tvrdí, hudba se nerve do vašich uší každou chvíli, ale zůstává v ústraní, jako galantní doprovod, a zasahuje pouze v chvílích potřeby. Celkově tedy spokojenost, protože po dlouhé době má člověk v multiplexu možnost shlédnou kvalitního Spielberga, který nesáhl nikde vedle.

plakát

Marťan (2015) 

What the fu**. Tak tahle a podobné věty zaznívají ve filmu často. Koneckonců hlavním hrdinou je vidlácký biolog, zanechaný na rudé planetě. Marťan je v mnoha ohledech netradiční, ale tato část je velice rychle přebyta nespočtem logických chyb, celým poameričtěním věci, desítkami scén potlesků v řídících střediscích, to teď budeme ve všech filmech mít staré známé hity?, nevyužitým potenciálem, .... asi bych mohl pokračovat a to bohužel sráží celý snímek velmi velmi hluboko. Samozřejmě se jde na film dívat i nadšenýma očkama, užívat si vizuály a leckde i zajímavé scény, ale pokud toto měl být pokus o něco mezi Apollem 13 a komedií, tak moc nevyšel. Možná snad film poslouží jako jakási propagace vesmírného programu (i kdž bych nerad, aby miliony lidí získali chvilkový zájem o dění mimo jejich prťavý svět, jenom protože jde o něčí život, tak jako ve filmu....) O to víc mě mrzí, že je to od takovéhleho režiséra, bohužel Marťane, odcházím od tebe zklamán.

plakát

Chappie (2015) 

Tento snímek se mohl vydat mnoha cestami, bohužel si vybral jednu, která mi úplně nesedla. Tento nápad má obrovský potenciál - ukázat vývoj první umělé intelgence, ta je zde ovšem vržena do prostředí Die Antwort (proboha proč se dostali k tomuhle filmu). Analogie vývinu dítěte a robota je skvělým prvkem, určitě se zde podařilo dát robotovi svou vlastní osobnost. Bohužel ta je formována podivným směrem, 'daddy' používá jednoduché nesmysly, kterými obejít jednoduše nastavenou morálku robota a z dramatu máme najednou komedii. Film obecně chvílemi neví co by radši - v určité momenty pokládá celkem složité filosofické otázky a na druhé straně z lidí okamžitě udělá násilníky, jen co zmizí policejní dohled. Vědomí lze přenášet, jak kdyby se nechumelilo (duplikát duše?). V celé firmě na roboty jsou logicky uvažující asi jen 2 osoby, přičemž jedna je vraždící armádní psychopat a druhou by mělo zatknout komando jakmile si jen tak odjela s master klíčem. Ugh, jendoduše těch nelogičností je spousta - moc rád bych viděl 'paralerní verzi,' která by se nezaměřovala jen na akci ale i na hlubší myšlenky či by dávala větší možnost rozvoje robotovy osobnosti. No, snad jindy.

plakát

Šílený Max: Zběsilá cesta (2015) 

Jestli má letos nějaký film cenu vidět v kině, pak je to určitě Mad Max. Dvě hodiny napěchované akcí, zběsilostí, pošahaností vás ani na moment nenechají chladnými. Už jen první záběr na plátně jsem měl nutkání zkoumat do detailu - celkově vizuály jsou 'out of this world.' Nemůžete zároveň čekat komplikovaný příběh a složité postavy, ale co ztratíte na tomto se vám vrátí v jiných aspektech a to hned několikrát.Doufám, že podobně netradiční film se zase čas od času objeví!

plakát

Grandhotel Budapešť (2014) 

Milovníci Kubrickových symetrií povstaňte! Tento zajímavý vizuální koncept Vás bude provázet celým filmem, zabaleným do velmi pěkných interiérů, kostýmů a všemožných udělátek - a to je přeci také to, zač tento film dostal několik cen Akademie. Bohužel tady vaše návštěva 1. třídy končí, pokračujeme dále přes neobvyklý hudební doprovod a každopádně poutavé výkony k hercům až nakonec skokem do třídy turistické, kde už čeká příběh. A co komediální linka? Popravdě takto specifické pojetí tohoto žánru jsem ještě neviděl - ač mě místy obraz dokázal pěkně rozesmát většinou se dočkáváme pouze náznaků a musí zapracovat divákova fantazie. Až tedy někdy budete naladěni na tento typ podívané tak Vás v Grandhotelu Budapešť zajisté uvítají.

plakát

Zmizelá (2014) 

Kéž by se točilo více filmů jako je tento. Příběh s inteligentní linkou klenoucí se od počátku do konce. Divák má možnost si vytvářet vlastní konspirace, obraz dokonale vystihuje prostředí, pocity z postav přímo sálají - skvělý kousek od Finchera, bohužel možná moc rozvláčný - určité sekce by bylo možné zkrátit, jiné rozvinout. Herecké výkony mě příjemně překvapily (možná až Mr. N.P. Harrise, který stylem a rolí připomíná neodmyslitelně roli ze známého komediálního seriálu). Neskutečně svůdná mi taktéž přišla hudební linka. Tenhle film budu muset ještě prostudovat ...