Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Komedie
  • Akční
  • Krimi
  • Horor

Recenze (1 658)

plakát

Její zpověď (1929) 

Z historického pohledu důležitý snímek. Jedná se totiž o poslední němý a zároveň první zvukový film Alfreda Hitchcocka a zároveň první zvukový britský film vůbec. Možné to je proto, že existují dvě verze, právě němá i zvuková. Já viděl tedy jen zvukovou, i když prvních cca 10 minut ve filmu nezazní jediný dialog a ta část je nejspíš převzata právě z té němé verze, protože kamera, chůze postav a celkové vzezření působí jako klasický němý film. Hitch chtěl asi trochu vydusit a napnout diváky, kteří předtím nikdy zvukový film neviděli. Pak se to ale úplně promění a vy jako byste sledovali úplně jiný film. Tedy z hlediska snímání kamery, herectví (i když herci byli na můj vkus mizerní a jejich expresivní pojetí rolí typických pro němý film byl jako pěst na oko), střihu apod. Také se zde v malém objevují pozdější Hitchovy trademarky a typický příběh. Nemůžu dát ale vyšší hodnocení. Film totiž už dost zestárl a já si ho až na pár scén tolik neužil.

plakát

Rozmary bohaté ženy (1928) 

Troufám si tvrdit, že tohle je nejhorší Hitchův film. Teda alespoň z těch, co jsem viděl. A že jsem viděl většinu!

plakát

Rio Lobo (1970) 

Western, kde mnohem sympatičtější než přestárlý a obtloustlý John Wayne je jeho Mexicko-Francouzský kolega v podání Jorge Rivera + ten starý páprda, který se zjeví asi v polovině filmu a dodá trochu humoru. Navíc jako bonus tu máme 3 nádherné slečny.

plakát

Hatari! (1962) 

Vtipná dobrodružná komedie z atraktivního prostředí afrického Safari. V podstatě se střídá humor a dvě romantické linie v táboře hlavních hrdinů s dobrodružnými výjezdy a chytáním zvěře. Jen by mě zajímalo, jak se to chytání točilo, protože to nevypadalo dvakrát košer pro ty zvířata. V dnešní době se z tohoto musí ochráncům zvířat asi ježit chlupy na koulích.

plakát

Pod vodou (2020) 

V podstatě souhlasím se zdejšími komentáři. Úvodní třetina je zajímavá a poutavá, avšak s přibývajícím časem filmu dochází dech. Stewart je snesitelná, Cassel ne tolik využitý.

plakát

Psanec (1943) 

Když slyším název tohoto filmu, okamžitě se mi vybaví slavná scéna z filmu "Letec", kdy ten Hughesův expert na mraky stojí s pravítkem před cenzurní komisí a měří výstřihy a objem koz na plakátech slavných hollywoodských hereček té doby, aby vyvrátil názor komise, že film "Psanec" je jen o kozách je pro zvrhlíky. No teď když jsem tento film shlédl, musím říct, že ten film je hlavně o kozách :D. Tolik záběrů na ně jsem určitě v žádném americkém filmu 40. let neviděl. A troufám si tvrdit, že žádný takový film dané doby ani neexistuje. Je jasné, proč si Howard Hughes do hlavní role vybral Jane Russell. Ta ve výrazu působí, jako děvka (teď to myslím v dobrém :D), která ráda dostane tvrdě naloženo. Kdyby žil v dnešní době, nejspíš by točil porno, nebo ho alespoň produkoval :D. Kromě parádního výstřihu Jane Russell totiž film ničím jiným nezaujme. Příběh o ničem, herci prkenní, což je škoda vzhledem k tomu, jak slavné postavy hrají. Ale film v dnešní době Me Too bych pustil na nějakým velkým festivalu :D.

plakát

Gangsterská nevěsta (1941) 

Fantastická komedie s 8 nesmělými profesory a jednou jazzovou zpěvačkou s prořízlým jazýčkem. O vtipné momenty není nouze, stejně tak o momenty romantické a dramatické. Skvělé obsazení, Hawks na režijní stoličce a Wilder jako scénárista! Taková kombinace prostě nemohla dopadnout špatně.

plakát

Zjizvená tvář (1932) 

Tak konečně jsem se dostal také k původní "Zjizvené tváři". Kvalit remaku samozřejmě nedosahuje, ten je jedním z nejlepších mafiánských filmů, co kdyby byli natočeny, ale na to, že se jedná o 88 let starý film je velmi dobrý. Hlavně když si uvědomím, že v době natáčení byl skutečný "Scarface" Al Capone ještě na svobodě a mocný a tudíž si asi všichni tvůrci, co se na filmu podíleli museli dávat setsakramentský pozor, co vypustili. Pro mě absolutně neznámý Paul Muni se zhostil role Tonyho výtečně, ostatní také dobří, pamatuji si ještě toho jeho asistenta, který drsné kriminálce dodal komediální rozměr. Zasloužené čtyři hvězdy.

plakát

Okno do ložnice (1987) 

Inspirace Hitchcockem je samozřejmě patrná už z názvu. Jedná se o výborný thriller z 80. let s příjemným hereckým obsazením, zajímavou zápletkou a nechutným lumpem.