Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Animovaný
  • Komedie
  • Drama
  • Akční
  • Krimi

Recenze (302)

plakát

Pán času - Legend of the Sea Devils (2022) (epizoda) 

Už dlouho jsem nebyl tak moc zklamaný ze speciálu Pána času. Všechno to bohužel stojí a spolu s tím hned padá na mizerném scénáři. Bohužel proto budu místy vyzrazovat zápletku. Začněme třeba u postavy Dana. Lze si jen těžko představit, že člověk (jaký dle dřívější charakteristiky minulých dílů) má máloco společného se sečnými zbraněmi je dokáže naprosto s přehledem a velice dobře používat, takže hravě přemůže mnohačetnou převahu raz dva. Dále je zde postava syna, Ying Ki. Veškeré herecké emoce se bohužel u této postavy smrskly na to, že se buď mračí, nebo nepřirozeně usmívá (scénárista si asi řekl, že to stačí). Zároveň (pro mě z pochopitelného důvodu) se chce celou dobu pomstít a vypořádat se ženou-pirátkou, jaká má značný podíl na smrti jeho otce. Ovšem na poslední chvíli se rozhodne (pro mě z nepochopitelného důvodu), že chce s ní být "nejlepší kamarád", sloužit jí a přidat se do její posádky (tady si říkám: "co to sakra, vždyť bez jejího přičinění by nebyl mrtvý jeho tatík"). Je zde naznačena možná milostná zápletka Yaz a Doktorky - namísto toho, aby se rozvinula (a aby díl aspoň o něčem byl), tak vyšumí zcela do prázdna (proč?). Záporák je doslova leklou rybou a vytvořit si vůči němu nějaký postoj (např. nenávist) lze jen na základě těch pár slov, co pronese (tady očividně selhala práce maskéru či práce techniků, protože tahle postava za celou dobu nezmění nijak tvář - doslova si člověk říká, zda to není jen něčí maska, jíž má nějaký člověk). Celková zápletka je jeden průšvih. Místy si člověk říká "jak se mohli logickou cestou vůbec dostat z tohohle bodu do toho dalšího?", jindy je vše vyřešeno stylem Deus ex machina. Jediné, co je nějak slušné, je snad jen hudba a herecký výkon Jodie Whittaker (ovšem ten scénář, co dostala, to je jednoduše děs běs - místy až nesmyslný, viz výše). Abych to shrnul, místy jsem skřípal zubama. Nemůžu tedy hodnotit jinak, jak 2 z 5.

plakát

Hra z Anglie (2020) (seriál) 

Postavy jsou zajímavé, ale bylo to poněkud lepší, kdyby se ze seriálu vyprostily pro něj poněkud zbytečnější pasáže. Seriál měl být předně o fotbalu, ovšem scén s ním zase tolik nebylo. Spíš než ale pasáže zasazené do dělnického prostředí a rozbrojí mi vadily části zaměřené na "děti" (podle mne už byly dost mimo samu tématu a přinejmenším si zasluhovali zkrátit, ne roztáhnout prakticky na celé díly). Dobové kostýmy i prostředí tu jsou sice fajn, ale rozvláčnému příběhu trn z paty nevytrhnou. Škoda, jinak by to bylo super.

plakát

Republika Blaník (2020) (seriál) 

Kancelář Blaník se držel ještě v rámci jakýchsi mezí. Tady už je to přes čáru v tom smyslu, že se z toho stala fantasmagorie. Vtipy jsou trapnější, scénář méně promyšlený (řekl bych, že je snad i prvoplánový a nepřepisovaný, neupravovaný). Zápletky už tolik nezaujmou, i když se občas nabídne zajímavé téma - které tak zůstane promarněné. Za mě jenom slabší průměr, což je oproti předcházejícímu seriálu docela škoda.

plakát

Hra o trůny - Série 8 (2019) (série) 

Příliš uspěchané, příliš nedotažené. Nemám nic proti příběhové lince a ona by dávala smysl - pokud by byla uchopena pořádně. Samotné bitvy zde nevzbuzují takové představy překvapení, nadšení a napětí, jako se to povedlo v dřívějších sériích. Většina tajemství už stejně byla dříve odhalena a prakticky až na dva díly nějaké šokující zvraty (podle mne) ani nepřišly. Herci hrají dobře (o tom žádná) a hudba pořád super podkresluje - jen ta uspěchanost, ta to pořádně sráží k zemi (série by si zasloužila více dílu a ne jen šest, to se na tom podepisuje).

plakát

Lví král (2019) 

Není to špatně natočený, ale člověk tohle už kdysi viděl - dokonce třikrát. Nejdřív v případě Kimby, potom u prvního animovaného Lvího krále, pak u třetího animovaného Lvího krále a teď nakonec po čtvrté. Abych mohl dát plný počet, musel by mě snímek ohromit něčím novým, ale bohužel - převratné změny, novinky a inovace se nekonají. Co tedy dojem zachraňuje je už dřívější dobrý příběh, ale nově i vizuální způsob zpracování a hudba.

plakát

Mandalorian (2019) (seriál) 

Seriál je ze světa Star Wars, ale nemá ten klasický lehce naivně "střižený kabát", na jaký jsme zvyklý u staré trilogie od Lucase a ani jeho pozdější, novější trilogie. Ovšem neházel bych ho do stejného pytle spolu s novějšími díly, kolem nichž se točil převážně Abrams. Naopak. To, co se mi na něm líbí, je totiž určitá "westernovost" - předně pak ta spjatá s kovbojkama s Clintem, coby "Blondie". V příběhu se moc nekecá, ani tu není nějak přehnaně moc akce, ale přesto svou prezentací prostředí, postav i dílčích zápletek dokáže zaujmout. Každá epizoda má hlavu a patu, člověk se neděsí a neříká si, co to viděl, a v podstatě se tak dá říci, že děj pěkně plyne. Hudba je parádní a postavy si člověk rychle zapamatuje, snadno od sebe odliší a nejspíš i dobře příjme. Později k tomu možná napíšu víc, ale zatím jsem s první sérií docela spokojen.

plakát

Pán času - Resolution (2019) (epizoda) 

U speciálů Doctora Who jsem si zvykl na jedno – buď to bude fajn, nebo naprosté fiasko. V tomto případě se však bohužel jedná o druhou možnost. Herecké obsazení jako takové by mi ani tak nevadilo. Na novou tvář Doctora jsem si i zvykl, byť kvalitou sklouzává spíše k reinkarnaci číslo 9, či místy dokonce nepříliš povedené šestce (ale to je teď jedno). Co mi docela vadilo, byl místy nesmyslný a někdy i do klišé sklouzávající scénář. Dílčí příběh s otcem jedné postavy mi v tomto případě připadal skoro až zbytečný a ani jako vata se nechoval přirozeně, tudíž působil jak pěst na oko. Samotná představa záporáka i jeho procesu „nabývání“ nebyla zase tak špatná, nepodráželi by jej dialogové scény s Doctorem, při nichž se (když to řeknu mírně) se choval záporák až místy nepřirozeně zpomaleně a potažmo zdrženlivě (v dřívějších dílech se s tím příslušníci jeho rasy zas tak nepárali a šli rovnou na věc). Hudba byla sice fajn a vzhledem k zbytku si držela úroveň, ale nějaké extra dobré kousky se v ní také nenašli a nedá se říci, že by tak utkvěli v paměti (jako tomu bylo u jiných speciálů). Celkově vzato, nemůžu hodnotit lépe než průměrem. Pokud tak vlastně člověk přeskočí tento díl, o moc se neochudí. A to ani, pokud je fanoušek samotného seriálu.

plakát

Star Wars: Vzestup Skywalkera (2019) 

Nic moc. Ztráty, jaké mohly působit efektně byly zcela zašlapány (tj. smrt Žvejkala, obětování se C3PO, smrt tajného informátora apod.) či znehodnoceny následnými pasážemi. Jistý náznak romance nedával pražádný smysl a vzhledem k předcházejícím dílům (kdy naznačená spojitost působila spíše fádně) ani nebyl jakkoliv podpořen. Odhalení původu hlavní hrdinky tak nemohl vytrhnout dost mizerné a chaotické zápletce trn z paty a zjevení se nové úhlavní postavy působilo spíše jako přetažené za vlasy (spíš to odpovídalo činu zoufalství, než nějakému úctyhodnému zjevení). Finnova postava nedostala dostatečný prostor pro rozvinutí vlastního příběhu (byť si o to přímo od prvního dílu žádala a i zde byly četné náznaky - bohužel jen u nich zůstalo) a některé nové postavy byly spíš jen do počtu. Snaha aplikovat jakousi šablonu a zrecyklovat "role" schématicky z původní prvotní trilogie ani zde nevyšlo. Bohužel, dost slabý průměr.

plakát

Tenkrát v Hollywoodu (2019) 

Na film se docela dobře dívalo, až do okamžiku konce. Předpokládal jsem, že film si zachová spíše reálnější obrysy a po většinu času se tak opravdu tvářil. Ke konci však závěrečná scéna zabředla do určité kýčovitosti, ale hlavně v rámci celku působila poněkud absurdním dojmem. Možná je to jakási metonymie na základě samotných rolí hlavní postavy, ale příliš nadšení to ve mne nevzbudilo. Kulisy, prostředí, interiéry a exteriéry jsou tu určitě perfektně zpracované. Hudba krásně podkresluje dobu a herecké výkony mají kvalitu. U příběhu mi vadí (krom konce) ale malá příběhová přímočarost a to na úkor většího podkreslení kulturně-historického prostředí. Zatím dávám 3/5. Až se k tomu vrátím a podívám se někdy znova, aktualizuji svoje závěry.

plakát

Zkáza Dejvického divadla - Režisér (2019) (epizoda) 

Zatím nic moc. Pár úsměvných scén, ale příběh je dost kostrbatý. Chápu, že se to snaží v něčem vycházet ze skutečnosti, ale určitě by to šlo provést lépe. Takhle je to (v lepším případě) jen průměr.