Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Animovaný
  • Komedie
  • Drama
  • Akční
  • Krimi

Recenze (302)

plakát

Lví král (2019) 

Není to špatně natočený, ale člověk tohle už kdysi viděl - dokonce třikrát. Nejdřív v případě Kimby, potom u prvního animovaného Lvího krále, pak u třetího animovaného Lvího krále a teď nakonec po čtvrté. Abych mohl dát plný počet, musel by mě snímek ohromit něčím novým, ale bohužel - převratné změny, novinky a inovace se nekonají. Co tedy dojem zachraňuje je už dřívější dobrý příběh, ale nově i vizuální způsob zpracování a hudba.

plakát

Dopisy z Iwo Jimy (2006) 

Zajímavý pohled z druhé strany. Eastwood si s Yamashitou dobře sedl. Scénář je poměrně jednoduchý, ale tím, že dává nahlédnout z různých pohledů jednotlivých účastníků poskytuje hlubší zážitek, který tu funguje (oproti Vlajkám našich otců). Z hlediska sociálních "tříd" (lepší označení mne nenapadá) účastníků jsou ukázány různá stanoviska a názory a tím spíš neukazuje jednostranný zaujatý pohled tvrdící (či propagující) zvrácenou povahu vojáků (neříkám, že se zvěrstva nekonaly, ale film nabízí i pohnutky). Scénář i režie jsou super, hudba pěkně podkresluje.

plakát

Život Briana (1979) 

Aneb jak by vypadal Asterix a Obelix, pokud by se přenesl se svým humorem o kousíček dál, do Judee. Vtípky jsou tu velice dobré a s příběhem se fajn doplňují, závěrečné vyústění typické pro Pythony jakbysmet. I pro dnešní diváky má stále co říci a je vtipný - např. gender problematická scéna s hlasováním by do současných živých debat jistě zapadla (i když nejspíš by vyvolala negativní rozruch, byť jde pouze o ne-záměrně útočnou komedii). Za mě super, rád se podívám kdykoliv znova.

plakát

Sedím na konári a je mi dobre (1989) 

U filmu jsem se příšerně nudil, tudíž podle mne z tohoto období existují lepší filmy. Příběh se nehorázně vlekl a i když se snažil ukázat životní podmínky, často to dělal spíše zavádějícím způsobem a mnohdy zacházel až do přehánějící nudy. Hudba úplně zatracená (člověk si jí ani nevšimne), herecké výkony jsou dobré a táhnou, ale příběh mne nijak nenadchnul (podle mne postrádal nějaký ucelený směr a vyústění (by nehorázně zbytečně natahovaný o scény, jaké nic divákovi k vývoji zápletky neposkytovaly), byť u postav došlo k nějakému charakterovému posunu oproti začátku a to je plus). Za mne průměr.

plakát

Profesor Layton a věčná pěvkyně (2009) 

Nebylo to špatné. Na to, že je to účelně zaměřené spíše pro děti, tak zápletka nebyla nijak hloupá a nervy drásající. Postupné odhalení a eskalace měly smysluplné vyústění. Dalo se na to dívat a hudba byla fajn podkres. Dialogy nebyly nijak hloupé, charakterově nijak vymykající se a obecně postavy představovaly zajímavé protipóly. Jinak ale také nešlo o nic vymykajícího se a vybočujícího z průměru.

plakát

Republika Blaník (2020) (seriál) 

Kancelář Blaník se držel ještě v rámci jakýchsi mezí. Tady už je to přes čáru v tom smyslu, že se z toho stala fantasmagorie. Vtipy jsou trapnější, scénář méně promyšlený (řekl bych, že je snad i prvoplánový a nepřepisovaný, neupravovaný). Zápletky už tolik nezaujmou, i když se občas nabídne zajímavé téma - které tak zůstane promarněné. Za mě jenom slabší průměr, což je oproti předcházejícímu seriálu docela škoda.

plakát

Steve Jobs (2015) 

Mnohem věrohodnější, než dřívější zpracování z roku 2013. Snímek se snaží ukázat, že Jobs není a nebyl žádný polobůh, jak jej pomyslně někteří staví na jakýsi nebeský piedestal. Ukazuje jeho stinné stránky, ale i jeho světlé (dá-li se to tak nazvat, plně si tím nejsem jist) momenty. Jistě, není zde například poukázání na nějakou bližší souvislost jeho invencí s Xeroxem a ani nápady jiných společností (kdo zná ono zákulisí ví o čem mluví, kdo se o to zajímá, ten si to najde). V zásadě ale tomuto filmu pravděpodobně nešlo o nějaké démonizování. Je vystavěn spíše na dialozích a řada z nich se přitom odehrává v jedné malé místnosti. Po interiérové/exteriérové stránce tak chvílemi zamrzí, že nebyl pestřejší. Na druhou stranu ovšem dialogy nejsou nijak smyslu-prázdné a s příběhem i život-opisností (resp. daného vykreslení charakteru) souvisí a hezky na sebe navazují. V zásadě to není špatné, i když bych ocenil možná více dynamiky.

plakát

Americký chopper (2003) (pořad) 

Zpočátku to i člověka baví, ale po čase si říká "to už jsem viděl stokrát". V každém díle (nepřekvapivě, vzhledem k názvu i tématice) se pracuje na motorce. Zajímavé momentky občas nahrává rodinné a firemní hašteření, ale po čase si docela říkám, že už je to docela trapné. Ani různorodá tématika přípravy motorek pro danou akci to nijak nezachraňuje - sice jsou u různých provedení znatelné změny, ale ve výsledku ne tak velké, aby mě to nějak extra vytrhlo z toho, co už znám z dřívějších dílů. Pocit nějakého nečekaného překvapení či ozvláštnění tu nespatřuji a když už se objeví pokusy, předvede se to tak nic-neříkajícím způsobem, že to za moc nestojí. 2/5.

plakát

Hra z Anglie (2020) (seriál) 

Postavy jsou zajímavé, ale bylo to poněkud lepší, kdyby se ze seriálu vyprostily pro něj poněkud zbytečnější pasáže. Seriál měl být předně o fotbalu, ovšem scén s ním zase tolik nebylo. Spíš než ale pasáže zasazené do dělnického prostředí a rozbrojí mi vadily části zaměřené na "děti" (podle mne už byly dost mimo samu tématu a přinejmenším si zasluhovali zkrátit, ne roztáhnout prakticky na celé díly). Dobové kostýmy i prostředí tu jsou sice fajn, ale rozvláčnému příběhu trn z paty nevytrhnou. Škoda, jinak by to bylo super.

plakát

Velký dar (2017) 

Jmenuji se Sam, ale na opačnou stranu a trochu jinak. Nebylo to špatné, ale už jsem cosi obdobného (a obdobně zpracovaného) hold už viděl. S úplným hodnocením si ještě počkám, ale zatím se přikláním spíš ke třem hvězdičkám.