Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Komedie
  • Krátkometrážní
  • Dokumentární
  • Krimi

Recenze (737)

plakát

Zapatos rojos (2022) 

Zapatos rojos aka Red Shoes. Pouštní/městská meditace s minimem dialogů tak, jak to mám ráda. Připomnělo mi to pomalé a vtahující filmy Lisandra Alonsa. Stařík na cestě za svou mrtvou dcerou, při níž potká dceru novou. Krásné. Milé. A příjemná stopáž 84 minut. Děkuji.

plakát

Běžná selhání (2022) 

Běžná selhání od Cristiny Grosan podle scénáře Kláry Vlasákové v produkci Marka Nováka je dramaturgicky – s chirurgickou přesností – výborně vystavěný scénář/film. Několik povídek s ženskými protagonistkami sofistikovaně propojených v souvislosti s blížícím se koncem světa. Rodičovství, ztráta, vyrovnávání se s bolestí a se svou jinakostí. Připomnělo mi to Calls od Apple TV – "když se hroutí svět, vidíš na obloze polární záři". Polární záře nad Prahou se povedla. Celé se to povedlo. Gratuluju!

plakát

Děti těch druhých (2022) 

Les Enfants des autres od Rebeccy Zlotowski je na jednu stranu hezký a sexy příběh osudové lásky, na druhou stranu se táhne jako kšandy Sidneyho Greenstreeta. Krátila bych o půl hodiny. Virginie Efira je nádherná a Roschdy Zem je hotové dvojče Sergeie Barracudy, akorát bez těch tetovaček a blbých keců. Jak poznamenal Marek Čermák, "Zlotowski mi připomněla, že už bych měl domů."

plakát

Horská cibule (2022) 

Krásný a milý rodinný film s úžasnými dětmi, humorem a nádhernou kazašskou krajinou. Je fajn si festivalové depky proložit něčím hezkým!

plakát

Tichý zahradník (2022) 

Velké zklamání. Film o zahradnictví, kde se nezasadí jediná květina a jen se čichá k hlíně (a přitom ta úvodní titulková sekvence s rozkvétajícími květinami byla tak nádherná a plná příslibů!). Plkání o ničem. Ale Joel Edgerton pěkně potetovaný. Byť dost toxicky.

plakát

Všechna ta krása a zabíjení (2022) 

All the Beauty and the Bloodshed od Laury Poitras mě včera večer v Benátkách natolik uzemnil a rozbil, že jsem si pak musela v jednu ráno dát dva drinky a rozjímat na schodech u kasina. Deprese, sebevraždy, kauza OxyContin a vykořisťování nemocných farmaceutickou firmou Sackler. Umělkyně a aktivistka Nan Goldin provází osobním příběhem o bolesti ze ztráty sestry, která trpěla těžkými depresemi a ze zoufalosti dobrovolně ukončila svůj život. Toxická rodina, toxická společnost. A taky nonkonformní ženy a život v sedmdesátkách. Bylo v tom hodně bolesti a smutku, ale zároveň silná naděje pro nás všechny, kteří bojujeme. Velké WOW a zásah přímo do srdce. Děkuju. Moc. ❤️‍🩹💯

plakát

Un couple (2022) 

Chtělo by se říct skoro Monology vagíny. Sophia Tolstoj, manželka "velkého" ruského spisovatele, chodí po útesech a recituje dopisy a deníky, které o svém toxickém vztahu s Tolstojem napsala. Zfilmované divadlo. Víc jak hodina by se vydržet nedala. Kdybych nevěděla, že to točil Frederick Wiseman, mistr několikahodinových sociálních dokumentů, nikdy by mě nenapadlo, že by pod režií mohl být podepsán on.

plakát

Vera (2022) 

Portrét ženy, kterou od prvního pohledu zastíní lidské předsudky: botox ve tváři, umělá prsa, umělé blond vlasy, kožený ohoz a výstřih až víte kam. Žena žijící ve stínu slavného otce, hvězdy spaghetti westernů Giuliana Gemmy. Jak však film ukazuje, Vera Gemma je křehká a zároveň neuvěřitelně silná bytost, která má obří smůlu na lidi. Jako osoba pociťující silnou empatii k outsiderům a outsiderkám jsem se do ní hodně vžila. Kandidátka na cenu za nejlepší herecký výkon. 👌

plakát

Athena (2022) 

Athena od Romaina Gavrase je doslova BOMBA.  Pouliční nepokoje a občanská válka ve Francii. Úvodní dvanáctiminutová jednozáběrovka, po které přišel titulek filmu, si vysloužila vřelý potlesk celého sálu. Když to skončilo, chtěla jsem to vidět znovu. A znovu. A znovu!   Zatím nejlepší film letošních Benátek, které mají v programu (jako vždy) samé pecky. Dejte mu okřídleného lva. Minimálně za režii.

plakát

Do morku kostí (2022) 

Nádhernost od Lucy Guadagnina. Zamilovala jsem se do těchto zamilovaných až na kost. Road trip Amerikou se všemi zapadákovy, papundelkovými motely a kukuřičnými poli tak, jak ji miluju. Just love me and eat. ❤️💯