Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Komedie
  • Dokumentární
  • Drama
  • Animovaný
  • Akční

Oblíbené filmy (10)

Terminátor 2: Den zúčtování

Terminátor 2: Den zúčtování (1991)

Tento film navždy změnil žánr akčního sci-fi. Ve své době naprosto unikátní triky, které zvedly laťku vizuálních efektů výš o několik tříd. Přesně takového Arnieho asi každý z nás chtěl vidět i v dalších filmech. Málo mluví, hodně střílí. Na první pohled jednoduché až primitivní, ale ono to perfektně funguje. A to až dodnes! K tomu připočtěme tekutého neporazitelného a nezničitelného záporáka Roberta Patricka a dostáváme film, ke kterému se i teď, po dvaceti letech (!), budeme rádi vracet. Co na tom, že máme k dispozici záplavu Avatarů, novodobých Soubojů titánů a jiných filmů postavených pouze na vizuálních efektech. Terminátor 2 a Arnie v hlavní roli tu budou navždy.

Pán prstenů: Návrat krále

Pán prstenů: Návrat krále (2003)

Vrchol celé trilogie. Jinak to nelze ani popsat. Boj s mordorskými hordami se chýlí ke konci, beznaděj prostupuje celým filmem, ale stále přežívá jiskřička naděje, která nakonec vytryskne naplno. Pro mne osobně naprosté vygradování putování Froda a zakončení boje před Černou bránou. A ještě jedna věc. Nejsmutnější filmové loučení, co jsem kdy viděl. Ještě si pamatuji, jak jsem v kině neměl daleko k slzám....

Dobrý Will Hunting

Dobrý Will Hunting (1997)

Přiznám se, že tohle je jeden z mých nejoblíbenějších filmů vůbec. Přitom kostra snímku je vlastně jednoduchá. Paradoxně ještě více než Matt Damon tu exeluje v pozadí Ben Affleck a také (mnou jindy velice neoblíbený) Robin Williams. Tohle si budu pouštět i za dvacet let a říkat si, bomba!

Predátor

Predátor (1987)

Ani nevím odkud bych začal. Tohle je prostě základ akčních filmů a akčních sci-fi, chcete-li. Přestože se můžeme dnes trikům jen smát, tenhle film jen tak něco ve svém žánru nepřekoná. Nejen, že v něm hrála největší akční legenda Arnold Schwarzenegger, ale zcela nové pojetí setkání s mimozemskou formou života. Je toho tolik, co by měl člověk zmínit do komentáře, ale snad ani není v lidských silách to vše popsat. Od prvního do poslední minuty nic nepolevuje a vy budete stále jako přikovaní k obrazovce a napjatě budete držet palce tomu, kdo tohle všechno může jako jedinný zastavit.

Forrest Gump

Forrest Gump (1994)

Forrest Gump je filmem, na který asi přesně sedí, že si ho nechcete a chcete pustit. Jeho genialita nespočívá v tricích, nebo vtipné konverzaci. Herecké výkony hlavních hrdinů můžeme označit za výborné, přesto nevybočují. To hlavní co z celého filmu fascinuje nejvíce je příběh. Není mnoho filmů, kde by příběh tak moc diktoval celému filmu. A třešnička na dortu celé geniality jsou jednotlivé narážky na historické události. Scény, kdy si Forest podává ruce s prezidentem USA, hraje ping-pong v Číně a "investuje do ovoce" jsou nepřekonatelné. Proto pět * musíme dát všichni.

Pozemšťan

Pozemšťan (2007)

Dvěma slovy, naprostá BOMBA! Pro mne osobně nejlepší film roku 2011 (Ano čtete správně. Teprve tehdy jsem objevil, že něco takového jako Man from Earth existuje - pozn. aut.). Každopádně nápad, scénář a navíc myšlenka celého snímku je natolik silná, že musí zaujmout snad každého, kdo se alespoň trochu zamýšlí nad světem, lidstvem a smyslem života.

Rocky

Rocky (1976)

Kolik z nás na tomhle filmu vyrůstalo. I přes přiblblé dialogy a Slyovo neherectví v některých pasážích by mohly v ostatnních příapadech film roztrhat, Rockyho naopak podepřely. Z pouličního "pracanta" se stává boxerská megastar, sen mnohých se v tomhle filmu plní takovým nenuceným způsobem a možná proto Rockyho tak milujeme.

Vetřelci

Vetřelci (1986)

Téměř by se chtělo říct, tady je (Vetřelec) počátek žánru sci-fi horor. Ano předtím byla jednička, ale osobně ji moc nemusím. Šlo hlavně o psychologii a ukázky rozpáraných podbřišků, plicí oblasti a neustálého zvracení čehosi světlého. Dvojka ale staví i na akci a přímém souboji s větřelcem. Ostatně to je také to, co chybí trojce (Dle mého). Navíc za souboj královny a nakládacího robota film zcela určitě zaslouží absolutorium.

Rambo: První krev

Rambo: První krev (1982)

Co dodat k akční superklasice, kterou Rambo bezesporu je. Tohle si prostě zaslouží snad šest hvězdiček. V každém případě je nutné každému "nařídit", aby se na to podíval. :) Znáte to, kdo z kluků si alespoň jednou nehrál na Ramba,

Pulp Fiction: Historky z podsvětí

Pulp Fiction: Historky z podsvětí (1994)

John Travolta, Samuel L. Jackson, Tim Roth, Uma Thurman, Christopher Walken, Bruce Willis, Harvey Keitel, Rosanna Arquette, Ving Rhames, Peter Greene, Quentin Tarantino, Steve Buscemi. Tyhle všechny určitě znáte, když ne podle jména, tak podle obličeje. Možná proto se říká tomuhle filmu kultovní, možná je to kvůli stylu, jakým byl natočen. V každém případě je to něco, co filmovému fanouškovi nesmí uniknout. Ještě jedna věc. Každému se patrně líbí na tomhle filmu něco jiného, ale mě baví hlavně dvě scény, respektive tři. 1) Čištění auta v podání dvojice Samuel L. Jackson / John Travolta 2) Zajmutí a následné vyřešení situace dvojicí Bruce Willis / Ving Rhames 3) "Setkání" na WC v podání Bruce Willis / John Travolta.