Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Komedie
  • Akční
  • Animovaný
  • Dobrodružný

Obsahy (9)

Pepe Mujica: Lessons from the Flowerbed

Pepe Mujica: Lessons from the Flowerbed (2014)

“Chudý není ten, kdo má málo, ale ten, kdo vždy potřebuje víc.”
Pepe Mujica se proslavil tím, že byl “nejchudším prezidentem světa”. Bývalý partyzánský bojovník a květinář je v současné době považován za jednoho z nejcharismatičtějších politiků Latinské Ameriky. Starší i mladí věří jeho skromnému životnímu stylu a nekonvenčním způsobům, když jde o politický protokol. Jeho politické vize, mimo jiné jeho senzační regulace marihuanového trhu, vyvolaly mezinárodní zájem.
Od jara 2010 byla Uruguay vedena prezidentem, který se jako mladý muž vzbouřil proti státní moci, kterou nyní vede slovy i rukama. Pepe Mujica byl zakládajícím členem městské partyzánské skupiny “Tupamaros”, která bojovala proti státu v represivní Uruguayi sedmdesátých let. Během diktatury strávil mnoho let ve vězení, během nichž byl také mučen – byl to čas, který ho formoval, ale nezlomil.
Během mnoha let filmaři navštěvovali Pepe Mujicu, kterému je nyní přes 80 let, a znovu a znovu svou kamerou zaznamenávali jeho bohatý život. Na soukromých schůzkách a rozhovorech na farmě, kterou stále provozuje se svou družkou Lucií Topolanskou, jim poskytl pohled do svých neobvyklých názorů a vizí.

Druhá tvář neděle

Druhá tvář neděle (1996)

Dospívající dívka Marie (Marie Theisen) žije na konci padesátých let minulého století osamělým životem. Její otec, luteránský farář místního sboru (Bjørn Sundquist), nutí svou dceru dodržovat náboženské zákony a vést ctnostný, umírněný a důstojný život. A zatímco se její spolužáci setkávají a baví, Marie musí rychle domů, aby se věnovala modlitbám. Ale dívka chce nosit krásné šaty, náušnice v uších, milovat, tančit a najít přirozený vztah k životu a Bohu. Její srdce je však rozervané.

Meetings with Remarkable Men

Meetings with Remarkable Men (1979)

Film britského dramatika a režiséra Petera Brooka, který je založený na stejnojmenné autobiografické knize, je příběhem raných let ruského filozofa a mága Georgije Gurdžijeva a lidí, kteří ho přivedli na stezku duchovního hledače. Gurdžijev, který je otcem Enneagramu a konceptu Čtvrté cesty, jež velkou měrou ovlivnily západní spiritualitu a psychologii, se v první polovině minulého století stal inspirací pro mnoho oddaných stoupenců po celém světě. Snímek, který byl natáčen v afghánských horách a pouštích, vypráví o okamžiku, kdy ruský kníže přivede Gurdžijeva a skupinu hledačů k učení starobylého ruského Bratrstva Sarmoung. Dobrodružná pouť je pak zavádí přes poušť Gobi a pohoří Himálaj do kláštera, kde se Gurdžijev učí sebevyjadřovat skrze tanec a tělesné pohyby, techniku, kterou o mnoho let později učil své následovníky.

Legend of the Boy and the Eagle, The

Legend of the Boy and the Eagle, The (1967)

Dnes již polozapomenuté filmové zpracování legendy kmene Hopiů o orlu s tyrkysovým náhrdelníkem. Příběh vypráví o mladém indiánském chlapci, který odmítne kmenová pravidla a osvobodí posvátnou obětní orlici. Za svůj čin je kmenem vyhnán do pouště, kde se o něj orlice stará a učí ho loveckým dovednostem. Po nějaké době se chlapec do své vesnice vrací, aby zjistil, jak moc ho pobyt na poušti změnil.

Tashi and the Monk

Tashi and the Monk (2015)

Na vzdáleném vrcholu hory v Himálaji sídlí velmi neobyčejné společenství Jhamtse Gatsal. Je to škola a domov pro 85 osiřelých a zanedbaných dětí. Byla založena bývalým buddhistickým mnichem Lobsangem Phuntsokou, který praktikoval pod přímým vedením Dalajlámy a jehož vlastní temné dětství ho přivedlo k vybudování tohoto bezpečného útočiště. Jhamtse Gatsal je domovem pro chlapce a dívky, kteří mají možnost uniknout extrémní chudobě a vyrůstat v prostředí, kde jsou sami sebou a kde mohou snít o své budoucnosti. V tomto krátkém dokumentu vidíme, jak Lobsang čelí nelehké výzvě s Taši, pětiletou holčičkou, která zažila smrt své matky a opuštění svým alkoholickým otcem a které se ani po šesti měsících nedaří navázat vztah se svou novou rodinou. Místo toho Taši ubližuje ostatním dětem a uzavírá se do vnitřního světa. Lobsang odmítá nad mladou dívkou zlomit hůl a dělá vše pro to, aby se Taši mohla povznést nad své trauma a otevřít se novým přátelům, stejně jako to dokázal před lety on. Taši a mnich je intimní, upřímné, povznášející a tolik potřebné připomenutí transformativní síly lásky a přijetí a také nezničitelných vazeb, které můžeme vytvořit soucítěním.

Before Tomorrow

Before Tomorrow (2008)

Dvě izolované rodiny se setkávají během letní oslavy. Jídla je dostatek a budoucnost vypadá jasně, ale stará moudrá žena Ningiuq vidí, že její svět je křehký, a vnímá všudypřítomný pocit strachu. Ningiuq a její vnuk Maniq jsou vysazeni na vzdáleném ostrově, kde rodina každý rok suší úlovek a ukládá jej na zimu. Práce je brzy dokončena. Jak se léto mění na podzim, marně čekají, že je ostatní vyzvednou.

Juliette of the Herbs

Juliette of the Herbs (1998)

Inspirující, lyrický portrét života a díla Julietty de Bairacli Levy – bylinkářky, spisovatelky, chovatelky afghánských chrtů, přítelkyně Cikánů, cestovatelky, zapisovatelky bylinné moudrosti, ochránkyně zvířat a průkopnice celostní veterinární medicíny. Více než 70 let žila Julietta s Cikány, kočovníky a venkovany světa a od těchto lidí žijících blízko přírodě se učila léčivému umění, a také se učila od přírody samotné. Juliettin životní příběh je pestrý a vzrušující stejně jako nesmírné bohatství její bylinné moudrosti. Dokument byl natáčen v Řecku, Španělsku, Francii, Portugalsku, Švýcarsku, Anglii a Americe, a je prokládán velkou sbírkou Juliettiných archivních fotografií, scénami cikánských tanců a beduínů se svými stády.

Sri Rama Rajyam

Sri Rama Rajyam (2011)

Život Pána Rámy je dokonalým dodržováním dharmy - spravedlnosti - navzdory tvrdým zkouškám života a času. Tamilský film Šrí Ráma Radžjam představuje básníka Válmíkiho, autora eposu Rámajána. Film dále seznamuje s událostmi v životě Pána Rámy poté, co zachrání Sítu ze zajetí démona Rávany, a zároveň zdůrazňuje hlavní zásady, z nichž Rámajána a Ráma vycházejí - jak být ideálním synem, bratrem, manželem, přítelem a panovníkem. Film začíná příchodem Rámy a Síty do Ajódhje po přemožení Rávany na Lance. Ráma je nyní králem Ajódhje. Pod jeho vládou jsou lidé šťastní a každému se daří. Ve chvíli, kdy vše se zdá být dokonalé, dojde k nečekané události a Ráma posílá Sítu pryč do lesa. Zde začíná skutečný příběh filmu Šrí Ráma Radžjam. Sítě nabídne přístřeší světec Válmíki, který udržuje její totožnost v tajnosti a stará se o ni jako o svou vlastní dceru. Síta pak porodí Lávu a Kuše...

Jurek

Jurek (2014)

Jurek je dokument o Jerzym Kukuczkovi (1948-1989), polském horolezci, který je považován za jednoho z nejlepších vysokohorských horolezců v historii. Vystoupal na čtrnáct nejvyšších hor světa za méně než osm let, což je světový rekord, který držel 27 let. Kukuczka vytvořil několik nových horských tras, lezl často v zimě, a většinou bez kyslíku. Jurek dokumentuje úspěch horolezce během éry komunismu v Polsku. Potíže s hledáním finanční podpory a dobrého vybavení nebránilo Jerzymu Kukuczkovi soupeřit se slavným Reinholdem Messnerem v dobývání nejvyšších himálajských vrcholů. Film líčí nelehké, ale stimulující prostředí v Polsku v roce 1980 během zlatého věku polského lezení, kdy nadšení a ideály měly vyšší cenu než sláva. Obsahuje rozhovory s rodinou a přáteli, archivní nahrávky a výňatky z televizních pořadů.

Reklama