Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Dokumentární
  • Animovaný
  • Komedie
  • Krátkometrážní

Recenze (272)

plakát

Dunkerk (2017) 

IMAX: Monstrózně dunivý soundtrack místy až rušil. Střídání obrazových formátů není jen u pár scén, jak tu někdo napsal, ale v podstatě všechny záběry z malé bárky (jedné ze tří vyprávěných linií) a postupně i některé z mola a jiných scén na pláži. Navíc působí poněkud rušivě. Jinak podtrhuji ostatními zmíněné klady, sevřenost, přímočarost, jednoduchost v tahu na branku (byť s jistými nevhodnými elipsami v propletené fabuli) a především drtivost podání. Klíčový význam zvukové stopy v emocionálním dopadu snímku a lehce patetický závěr námět do diskuze, ale budiž. Určitě ale po dlouhé době film, u kterého je rozhodující JAK (a ne CO), a upřímně přiznávám, že mi to nevadilo (což se mi nestává příliš často). Inu, to téma k tomu přímo vybízelo a naštěstí s tím jsem do kina vyrážel.

plakát

1945: Krvavý mír (2015) (TV film) 

Neuvěřitelná demagogie. Žádný historik, téměř žádný kontext, účelové vytrhávání z kontextu, drastické záběry využité ryze bulvárním způsobem (prostě jen účelově šokovat, opět bez kontextu, bez jasného faktického ukotvení), zkreslování i v českém dabingu (český komentář hovoří o deseti esesácích, přitom v německé výpovědi je jasně slyšet "zwanzig oder zwei und zwanzig"). Ahistorické bláboly jak vystřižené z historického prosemináře prvního nebo druhého semestru (odsun jako "největší etnická čistka"). Vše stylem teď byla podepsaná kapitulace, tak se budeme všichni chovat zas jako sluníčkoví lidé, bratři a sestry protkaní láskou a pochopením mezi jednotlivci i národy. Prostě neuvěřitelné. Neuvěřitelné, že by za takovýmto výtvorem bylo prosté idiotství jeho "tvůrců". Ale, jak praví klasik, nic není nemožné. Bohužel. PS: A ty "vlčí děti" na závěr, to už vážně připomínalo tévé nova v nejlepších letech.

plakát

Co dokáže lež (2016) (TV film) 

Šmarjá, tady se to zase hemží eurotrolly, budu si to muset brzo pustit. A otevřu si k tomu becherovku! :D PS: "Tady vstupuje i můj úhel pohledu, kdy se sám vnímám jako součást onoho západního okruhu, proto považuju příznaky jeho propagandy za přirozenější a méně problematické..." & ..."Ve chvíli, kdy mě Česká televize oslovila, šlo pro mě o nové téma, o němž jsem se musel hodně dozvědět." (pan režisér pro Filmový přehled) PSS: Odborníkům z nedoštudovaného gayporna zdar!

plakát

Skřítkové musí být šílení (2016) 

Povedená taškařice. Trpajzlíci a trpajzlice, mniši a démoni, kungfu mástr poustevník, lítací überdémoni. Co si přát víc. Obvyklá měřítka samozřejmě nestačí, otrlý divák si ale přijde na své.

plakát

Mládí vůdce (2015) 

No ovšem toto... Hysterická cella, pozérské rozdělení na kapitoly (již jen název poslední mnohé rozesmál), redundantní dobové záběry, komatické finále labilního ega. Škoda, protože vše mezi (většinová náplň) mělo smysl pro atmosféru, barvy, světla a stíny (zkrátka výtvarné pojetí), vedení herců. Bohužel ale zvítězily hormony. A bezradnost.

plakát

X Japan (2016) 

Měl jsem to štěstí, že jsem k tomu přistupoval jako pole neorané. Hodně to piští "dej mi Oscara, dej mi Oscara" (v závěru explicitně), ale jinak obstojně a přehledně seznamuje s fenoménem. Tedy až na to, že drobátko mate (tedy občas spíš ignoruje) faktické informace a kontext celého fenoménu.

plakát

Přetvářka (2016) 

Ale jó, slušný televizní sryler (natočený tak nějak filmově). Intenzita kolem 65%. Jako debut nadějné, jisté prvky potenciálu tu jsou...

plakát

Nahý oběd (1991) 

Téměř skvělé (chybí jen málo). Nutno vidět na velkém plátně. Z dávných dob zůstala nemastná neslaná vzpomínka na televizní uvedení (stranový ořez, pozdní hodina, padající víčka), po mnoha letech životní i divácká zkušenost připravila půdu. Práce kameramana Suschitzkého vskutku precizní a invenční, Cronenberg i ostatní jakbysmet. Holt i z halucinací zfetovanejch bukvic lze vytvořit klasiku, která nemusí jímat srdéčko či naplňovat všelijaká očekávání.

plakát

Nenarozená pomsta (2016) 

Výborný nápad, rutinní provedení. Jednohubka, která pobaví.

plakát

Pohádka pohádek (2015) 

Jedním slovem prázdné. Vizuální vytříbenost, nápaditá výprava a vypravěčská invence nezakryjí myšlenkovou prázdnotu. Jako netradiční ilustrace možná. Není divu, když jedním z přiznaných inspiračních zdrojů byl známý seriálový emo popcorn Hra o trůny.