Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Komedie
  • Drama
  • Krimi
  • Romantický
  • Pohádka

Oblíbené seriály (8)

F. L. Věk

F. L. Věk (1970)

Úžasný seriál přesně odpovídající mým představám o jednotlivých postavách, v němž byla perfektně vystižena doba. R. Brzobohatý na Františka perfektně sedí, J. Pivec jako kárající a kázající otec a A. Hegerlíková snadno uvěřitelní. Drobnou výhradu bych měla k obsazení sester Butteauových, tedy pokud jde o jejich věk, ale chápu, že v té době se na věkovou přiměřenost představitelů příliš nehledělo. Oceňuji úzké sepětí seriálu s dobovou (klasicistní) hudbou, která je věrným průvodcem. Jen je škoda, že prvních 12 dílů v podstatě kopíruje první díl románu, ten třináctý v podstatě shrnuje druhý díl a ty další vůbec zfilmovány nebyly. Nevím, jestli šlo o záměr, nebo prostě jen došly peníze (v té době bych se ani nedivila, že byly preferovány jiné typy pořadů). Každopádně pro mě celoživotní záležitost a životabudič v jednom.

My všichni školou povinní

My všichni školou povinní (1984)

Nechápu, proč někteří tento seriál tak haní. Dle mého jde o velmi dobře odvedenou řemeslnou práci, která má hodnotu i po těch téměř třiceti letech. Jistě, určité ideologické pozadí samozřejmě vidět je, zejména v tom díle, kdy se řeší na školské radě problémy jednotlivých škol. Ale Vladykův mladý učitel s mnoha ideály, Sovákův zkušený průvodce, Vránové vyhořelá hysterická učitelka, ti všichni jsou podle mě typickými představiteli školství té doby - a snad i školství současného. Krásná je také ukázka rozpadu rodiny - zanášející V. Brabec, výborně zhroucená J. Bohdalová, její nový sobecký partner J. Štěpnička - a mezi tím stojící děti, o které se vlastně nikdo nezajímá a které jsou jen hromosvodem problémů jejich rodičů. Nesmím zapomenout ani na výbornou hudbu Petra Hapky. Za mě čtyři hvězdičky za film a jedna za Liberec - ten původní s obchoďákem, který už dnes nestojí.

Panství Downton

Panství Downton (2010)

Seriál jsem zhlédla jedním dechem. Je prostě ohromně záživný, a troufám si říci, že i pro ty, kteří kostýmní či historická dílka moc nemusejí. Doba, v níž se seriál odehrává (začíná v předvečer první světové války a končí počátkem 20. let), dává spíše kulisu jednotlivým příběhům, i když se, zejména v třetí řadě, objevují aktuální témata - rovnoprávnost žen, společenské postavení, samostatnost Irska. Postavy jsou perfektně zahrané, nechybí ani pravý britský humor (tím se pro mě dost zásadně odlišuje od Ságy rodu Forsytů, s níž někteří tento seriál srovnávají) a parádní kulisy. Drobné výhrady: 1. Pro mě těžko uvěřitelný vztah Thomase a O´Brien (zejména v druhé řadě, během války). 2. Poněkud málo rozvinutý příběh dvou mladších sester v první řadě, v níž je kladen důraz zejména na Mary; některé souvislosti jsem dostatečně pochopila až v řadách dalších. 3. Místy trochu nudné a stále se opakující intriky Thomase a O´Brien vůči panu Batesovi. Na závěr si dovolím vyjádřit k názoru některých diskutujících o údajné sladkobolnosti či telenovelosti druhé řady - proč mám pocit, že pro muže je správný jen ten film, v němž je hodně krve a politiky? To muži opravdu nehledají lásku na celý život? Dobrou a hodnou ženu? Zejména během války?