Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Komedie
  • Drama
  • Animovaný
  • Akční
  • Krimi

Recenze (122)

plakát

Jednotky vesmírného nasazení - Zachraňte Epsilon 6! (2020) (epizoda) 

Zatím to není znát, ale tenhle seriál bude geniální. V míře absurdit se blíží stylu Barryho nebo Vice Principals, chybí zde ovšem zatím ta temnější linka, o kterou se (jak doufám) postarají Číňani.

plakát

Pán tygrů - Tajemství (2020) (epizoda) 

Na první pohled to vypadá na krok stranou, už proto, že se pozornost nezaměřuje na Joeho Exotica, nicméně až po shlédnutí celé epizody mi došlo, že vyprávěný příběh bude patrně plně integrální součástí této podivuhodné historie. Svou uceleností a komplexností by si ovšem rozhodně zasloužil spinoff "Tiger Queen".

plakát

Klaus (2019) 

Reverzní mýtizace. Ačkoliv nejsem příznivcem anglosaské vánoční tradice, ani její zkomercionalizované sestry vzniknuvší v USA, a jsem přesvědčen, že pravý Mikuláš je biskup bez losů, červené čepice houkavého smíchu, ale se skutečným příběhem lásky a dobrosrdečnosti, tento film si mě získal pro to, co dnes málokterý snímek pro děti dokáže. Klaus zde není vyvlastněný Father Christmas, ani falešný a prázdný Claus (haha), nýbrž někým docela jiným. Nadužívání magie, nadpřirozena a superschopností, tak typické atributy dnešních dětských filmů, zde prostor nedostávají, mýtus vzniká až v dětských očích, což je neodolatelně poutavé. Filmový příběh sice neoplývá přílišnou originalitou děje, ale jeho poměrná schématičnost je zakryta nesmírně citlivým zpracováním a schopností vytvořit atmosféru morbidní, vtipnou, dojemnou, veselou, roztomilou... Animace a celkově grafická stránka je úžasná, trnu hrůzou nad tím, kdyby byl film svěřen studiu Disney a o jaké prvky by skrze jeho dramaturgické síto přišel. Možná mě pan Pablos chytil na vařené nudli díky emoční dynamice, možná to byla krása animace, každopádně jsem jeho dílu plně propadl. Jenom hudební doprovod mě trochu tahal za uši, ač gangsta postman rozhodně potěšil

plakát

Dr. Divnoláska aneb Jak jsem se naučil nedělat si starosti a mít rád bombu (1964) 

Skvělý film, ze kterého je cítit úzkost studené války, ze samotného závěru s písní mrazí i dnes. Je navíc až neuvěřitelné, že v roce 1964 vznikla na druhé straně železné opony válečná satira Kdyby tisíc klarinetů. A ve ztvárnění generálů (osob, které drží válku ve svých otěžích) mají tyto filmy velmi blízko, .

plakát

Přátelé - Složité vztahy (1994) (epizoda) 

Dobrá, druhá epizoda chytla svěží vítr a sází jeden gag za druhým. Hvězdou je David Schwimmer, coby Ross, Rachel je též velmi (rozto)milá, dále Rossovi rodiče pozbývají jakékoli chyby. Ale čekám stále víc, tak mě nezklamte!

plakát

Mulholland Drive (2001) 

Asi nejlepší Lynchovina. Nevím, o čem to bylo, ale cítím o čem to bylo.

plakát

Počátek (2010) 

Nadčasové dílo, o kterém se bude vyučovat. Ukázka toho, že zatímco film má zákonitě ve všem handicap vůči knize, může existovat film, jehož knižní předlohu si nedokážu dost dobře představit. Audiovizuál se nestává adaptací, nýbrž původním dílem, které je navíc bez filmové zkušenosti takřka neadaptovatelné. Hlavolam, u kterého s námi Nolan projde důkladně každý krok jeho skládání, ale v samotném závěru nevíme, zda jsme řešení našli, nebo jsme (zpátky?) na začátku.