Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Horor
  • Komedie
  • Drama
  • Akční
  • Animovaný

Recenze (181)

plakát

Mongtajoo (2013) 

Musím chtě nechtě přiznat, že americká filmová tvorba v mnoha případech již celkem dost upadá když je srovnám s tvorbou korejskou. Ano, je to tak. Korea dělá výborné filmy, ať už se jedná o jakýkoli žánr. To je skutečnost. Kdo do těchto zákoutí stále nezamířil měl by to honem rychle změnit, nevíte o jaké poklady se okrádáte. Chápu, že je velmi málo známých titulů z této země, o kterých se především nemluví a media se o nich jen zřídka zmiňují, nutně to musím říct, je to vážně škoda, protože se mezi nimi nachází parádní věci, které rozhodně stojí za to se na ně alespoň jednou podívat. Pro ty, co nemají rádi titulky, asi mezi filmy moc neuspějí, velmi málo korejských filmů se nadabovalo. Za což bohudík. Jak dobře víme tak málokdy se český dabing povede, že? Nemyslím to špatně, ale některé filmy prostě s českým dabingem vidět nechcete. A už vůbec ne ty z asijské tvorby celkově. Originál je přeci jen originál. Bohužel (nebo naštěstí?) se řadím mezi jedince co upřednostňují původní znění. Takže opět musím s nadšením konstatovat, že Korea skutečně vydává možná ty nejlepší filmy. A o šokujících koncích ani nemluvím. Jsou to fakt "bomby" se kterými se divák snadno sžívá a málokdo s nimi počítá. Za to velké díky, a zaslouženě další jejich film hodnotím 5/5.

plakát

Paranormal Activity: Next of Kin (2021) 

Máme tu dost možná jeden z nejlepších Paranormal Activity od prvního dílu této série. Kdo by to byl řekl, že to ještě někdo zachrání od předešlých pěti propadáků? Kdo říkal, že nutně musí být všechno jen o duchách, když paranormální aktivity jsou velice široký pojem a jsem ráda, že se v tomto díle duchařských historek zdrželo. S radostí po 15 letech dám jednomu z Paranormal Activity 4/5 poté co jsem hodnotila zbytek jen podprůměrně. Díky Williamu Eubankovi, co vzal režii do svých rukou, nabrala série úplně nový směr. Jaká radost, že Landon umí napsat i malinko odlišný scénář od předchozích dílů. To má také jediné štěstí, jinak by tato série v mých očích definitně upadla. Nevzpomínám si, kdy naposledy mě nějaký film o "nadpřirozenu" tak zaujal.

plakát

Frankensteinova armáda (2013) 

Po velmi dlouhém a náročném pátrání po nějakém snímku z mého oblíbeného žánru found footage, jsem narazila na jeden, který mě dost zaujal už jen svým názvem. Víme přeci všichni kdo byl doktor Viktor Frankenstein, že? Ale zapomeňte na jeho monstrum s hřebíky v krku jak ho známe, tohle je trochu jiný odvar toho co jste již viděli, něco daleko horšího než je ve vašich představách. Myslím, že já dnes v noci budu mít noční můry. Proč tu není nikdo, kdo by mě napomenul, abych se po nocích nedívala na tyto šílenosti? Proč se pokaždé dopouštím stejné chyby?! Možná protože přesně to na tom miluji, atmosféru temnoty a strachu. A found footage řadíme mezi horory, při kterých nám tuhne krev v žilách a srdce nám tluče jako o závod. Musím se přiznat, že jsem se trochu bála co se z toho vyklube, ale ono to vůbec nebylo tak špatné jak jsem čekala. Ale něco vám povím - milovníka hororu se nikdy neptejte jestli se mu líbil horor. Velice zřídka se stane, že by nás neoslovila věcička, ve kterém hlavní roli hraje převážně roztřesená amatérská kamera. Chcete něco říct? Kdyby tam ta kamera nebyla, mělo by to úplně jiný výsledek. A o tom je přesně found footage, o tom, že celý příběh si hraje na skutečnou událost. Jsem silně překvapená, že jsem se v tomhle filmu setkala s Karlem Rodenem, i přesto že měl jen krátkou roli, myslím, že mu vcelku sedla, co myslíte?

plakát

Choneungryeokja (2010) 

Musím říct, že mě to opravdu nadchlo. Jestli Korea něco opravdu ovládá pak je to filmografie. Ať už se jedná o jakýkoliv žánr, sci-fi, horor, mystery, thriller, katastrofický, akční, drama nebo komedie, málokdy jsem se setkala se zklamáním ve svém výběru. A ani tentokrát to nebylo jinak. Ačkoliv je tento film z roku 2010 (koho to, kurva, zajímá), rozhodně patří mezi třešničky na dortu v korejské filmové scéně a pokud fandíte asijským filmům stejně jako já, pak tohle CHCETE vidět za každou cenu. A mimochodem - ta hudba je tam topová!

plakát

Bez východiska (2022) 

Warning! SPOILER ALARM! Oni byli dva?! What a surprise! Nejsem si úplně jistá, jak bych se zachovala v takové situaci já, ale rozhodně ne tak hloupě jako hlavní hrdinka, která měla silnou potřebu se svěřit prvnímu cizímu idiotovi, kterého "znala" ani ne půl hodiny, to ji ale ani v nejmenším nezabránilo v tom si hned vylít v jeho přítomnosti své srdíčko, celý svůj život a vyklopit mu naprosto všechno co se stalo venku na parkovišti ani ne do pěti minut. Ejhle? Chybička se vloudila. Netuším jakého pitomce by napadlo "unést" holku, schovat ji v autě a ještě s ním zaparkovat úplně v klidu u motorestu, zatímco by s ostatními uvnitř hrál vesele karetní hru bullshit. Mám dojem, že celý tenhle příběh je malinko přitažený za vlasy. Děj sám o sobě by nebyl špatný, kdyby únosci nebyli primitivní exempláře a místo toho, aby z nich šla hrůza, byli spíš divákovi k smíchu.

plakát

K zemi hleď! (2021) 

Myslíte si, že víte, co se stane, když svět skončí? Myslím, že to neví nikdo. Ale tohle je jedna z nejdůvěryhodnějších možností. Tento film? Kdo z nás ví, jak by na takové informace reagovali politici? Spousta lidí myslí jen na sebe, když jde o jejich život. Nepanikařte, hlavně zachovejte klid, že? Může to být prezentováno jako komedie-drama, ale smála jsem se velmi málo. Nakonec téměř vůbec. Snad jen trochu v titulkové scéně. Jinak je to skvělý film a jsem ráda, že jsem znovu viděla Leonarda Dicapria, Jennifer Lawrence, Meryl Streep, Jonaha Hilla, Cate Blanchett a Timothéea Chalameta v celkem slušném scénáři.

plakát

Moonfall (2022) 

Někdy nerozumím, proč katastrofické snímky klesají s hodnocením na tak nízkou úroveň. Nezapomínejme na to, že jsou to nepředvídatelné náměty. Všichni mají nějakou svou verzi o konci světa. Nebo o jeho vzniku. A pro "katastrofický" efekt ve filmu se často některé události přifukují, ale upřímně, nevyhledáváme je právě kvůli tomu? Každopádně, kdo miluje katastrofické snímky, při kterých se mu zvýší srdeční sekvence a bude tak napjatý co se bude dít dál, že se mu bude tajit dech, je tohle to pravé přesně pro něho. Zamiloval sis 2012? Zamiluješ si i tuhle věcičku. A víš proč? Protože stejně jako ve filmech 2012, Independence Day a The Day After Tomorrow, scénář nenapsal nikdo jiný než samotný král katastrofického scifi žánru Roland Emmerich. Jak to celé dopadlo? Nebudu toho příliš prozrazovat. Ale věřte mi, že je na co se dívat a budete fascinováni.

plakát

Žhářka (2022) 

Tak tu máme remake další Kingovy klasiky "Firestarter". Když se mě teď zeptáte, které zpracování se mi líbilo víc, nemám pro Vás jasnou odpověď. Oba filmy mohly dopadnou mnohem mnohem hůř, ale naopak mohly dopadnout také mnohem, mnohem lépe, jelikož z tohoto příběhu lze vyždímat daleko více. Nemají si tedy co vytýkat. Ale tak to s Kingovými příběhy bývá téměř pokaždé. Jaká škoda. Zajímalo by mě jak se na samotný film tvářil sám pán strachu Stephen King. Rozhodně se mi líbilo zmodernizované prostředí, ale? John Carpenter se velice chytře postaral svým soundtrackem aby zachoval 80' touch a za to jsem mu nesmírně vděčná. Jedna otázka mi však tkví v hlavě. Jednu malou chvíli jsem měla při sledování filmu pocit, že se dívám na Stranger Things (scéna v předměstí s chlapci na kole). Pro mě absolutní wtf moment. Ptám se tedy, je to pouhá náhoda?! Nebo záměr?! Je to přesně ten námět, který by použili bratři Dufferovi do seriálu. Každopádně se těším na to až se začne pracovat na zfilmování Kingovy předlohy "The Institute", protože každý čtenář a milovník Kinga naprosto ví, tuší, že to musí být epic, a pokud ne a zmrví to? Tak ať si mě tedy raději nepřejí.

plakát

Jurský svět: Nadvláda (2022) 

Vzhledem k tomu, že jsem se k tomu již včera nedostala, musím to udělat dnes. Ačkoliv naše generace vyrůstala s érou Jurského parku jak ji známe, vzrušující a velkolepou, samozřejmě musím podotknout, že žádné snímky nejsou v kině tak efektivní jako když se v nich setkáme s pravěkými ještěry z Jurského světa, Godzillou, King Kongem nebo Transformery, ono to "dunění" totiž udělá celkem dost velký dojem na diváka. Nicméně si myslím, že Colin Trevorrow tentokrát malinko přestřelil a dějovou linii zbytečně dlouho natahoval. Až na dechberoucí scénu, kdy se musela Claire (Bryce Dallas Howard) potopit v jezeru, mě toho příliš nenadchlo ani nepřekvapilo. Zklamalo mě velmi, že "epické" finále, jak ho u Jurských parků a Jurských světů známe, mi vdechlo dejavu z prvního dílu. Myslím, že to úplně zabilo můj celkový dojem z filmu. Mrzí mě, že jsem tentokrát kvůli tomu musela hodnotit lepším průměrem 3+/5. Nechci toho příliš prozrazovat, každopádně všichni fanoušci této řady, by si Dominion v žádném případě neměli nechat ujít. Patří to na náš seznam, že? Ať už to dopadne jakkoliv. Jak by řekl Jeff Goldblum: „It's never so bad it can't get any worse.“

plakát

Mazací hlava (1977) 

Co dodat k tomuto snímku? To snad ani nejde popsat. Přesně jak sám David Lynch tvrdí, dosud nikdo nebyl schopen odhadnout, nebo jen při nejmenším přiblížit, pravou podstatu, skutečný směr, jeho nejtemnějšího příběhu vůbec. Je téměř nemožné tento film ohodnotit, zvolila jsem tedy zlatou střední cestu. Nemohu dát odpad, jelikož každý příběh musí mít nějaký význam, stejně tak Eraserhead nevznikl jen tak bez smyslu, že? Ale naopak, nemohu hodnotit ani plným počtem, jelikož je to nad hranicí lidského chápaní a zůstane tím dokud jednoho dne samotný Lynch nepřijde s objasněním. Otázka zní - proč vznikl tak bizarní příběh? Protože se rádi bojíme. Možná ta nejhlubší myšlenka v tomto filmu není ani tak děsivá jak se zdá být. Je to jen metafora. Ale pro co? A skutečně dost by mě zajímalo proč David Lynch celou dobu během natáčení přísně tajil jak fungovalo "novorozeně". Ve zkratce - tenhle film buď budete milovat, nebo ho budete nenávidět, protože pravý smysl není znám. Není nic mezi tím.