Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Komedie
  • Akční
  • Animovaný
  • Dokumentární

Recenze (7)

plakát

Zelig (1983) 

Hodně originální film s nádechem dokumentu z 30. let dvacátého století, mapující život fiktivní postavy Leonarda Zeliga. Klobouk dolů nad ústřední myšlenkou a maximální snahou o dosažení autentické atmosféry doby, do níž je příběh zasazen. Allenův vtip a humor v plné síle, byť pro něj v trochu neobvyklé formě.

plakát

Štamgast (1987) 

Herecký koncert Mikyho Roury. Bukowského rukopis je znát, skvěle natočený film.

plakát

Everest – Juzek Psotka (2008) 

Slovenský dokumentarista Pavol Barabáš, oceněný mnoha cenami na prestižních festivalech, se v tomto dokumentu pouští do retrospektivního snímku, který má přiblížit život a skon jedné z největších horolezeckých legend bývalého Československa – Juzka Psotku. Barabášův horolezecký učitel ve filmu vystupuje prostřednictvím dobových záběrů a zejména vyprávění jeho blízkých kamarádů a příbuzných. Citlivě koncipované dílo, které vnitřně obohatí všechny milovníky horolezectví a horské historie.

plakát

Bezstarostná jízda (1969) 

Kultovní záležitost, kterou by měl shlédnout každý milovník road movie. Na tehdejší dobu až nepochopitelně nízký rozpočet filmu dal vyniknout hereckým hvězdám Petra Fondy, Dennise Hoppera a Jacka Nicholsona. Neopakovatelná atmosféra konce šedesátých let a doznívajícího hnutí hippies je podbarvena unikátní směsí rockových písniček. Ani po letech film neztrácí nic na síle poselství revoltující generace.

plakát

Okamžik radosti (1965) 

Mistrovské dílo klasika českého dokumentu, které se zaměřuje na svět horolezců v Teplicko-adršpašských skalách, ke kterým měl Špáta jako náchodský rodák velmi blízký vztah. Unikátní lezecké záběry např. Jardy Krecbacha, zesnulého při známém neštěstí českých horolezců pod peruánským Huascaránem v roce 1970, jsou kombinovány s pohledem do romantického světa milovníků skalních vertikál. Nevím, jestli se to některému filmaři kdy podařilo lépe.

plakát

Alois Nebel (2011) 

Velmi poetický film, který mne pohladil na duši. Snímek neoplývá strhujícím dějem, zato divákovi poskytne díky použité technologii počítačové animace krásný umělecký zážitek a doslova pastvu pro oči. Atmosféru velmi originálního snímku dokonale podkresluje použitá hudba. Tvorba filmu musela být nesmírně pracná a výsledek stojí za shlédnutí.

plakát

Do Říma s láskou (2012) 

Dobrý film prověří zejména čas a Woody Allen nemusí mít u tohoto filmu vůbec strach, že by v porovnání s jeho klasickými díly propadl. Velmi vtipné dialogy čtyř paralelně probíhajících příběhů nenechají divákovu bránici na chvíli na pokoji. Obdivuji, že se Allen na staré roky odpoutal od svého milovaného New Yorku a ve svých novějších filmech svá filmová vyprávění umísťuje do měst v Evropě, ke kterým chová osobní vztah. Roztomilý film, který ve mne i s odstupem několika dní vyvolává úsměv.