Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Komedie
  • Akční
  • Animovaný
  • Dobrodružný

Recenze (576)

plakát

Kikudžiro (1999) 

Jestli si někdo myslí, že Japonci nemají smysl pro humor, Kikudžiro ho spolelivě vyvede z omylu. Film seskládaný z absurdních fórků (resp. ze zfilmovaných komiksových stripů), u kterého se nebudete ani na vteřinu nudit a rozhodně využijete kapesník. A o čem že to vlastně je? Starý zlý mrzout nedobrovolně doprovází malého chlapce na cestě za jeho matkou. Jak to skončí? Slova "dobře" či "špatně" postrádají v tomto případě smysl, ale rozhodně vás pod hrubou skořápkou čeká možná až překvapivá porce lyriky a citu.

plakát

Vyšetřovatel (2008) 

Teď, po Hanebných parchantech, mohu myslím s klidem prohlásit, že Attila Galambos natočil maďarskou tarantinovku jak se patří a navíc v ní zanechal znatelnou vlastní stopu. A Nyomozó má spoustu chyb, o tom žádná, ale klady jednodznačně převažují a nudit se -- hlavně ke konci filmu -- rozhodně nebudete. Hodně slibný režijní debut, i proto za pět.

plakát

Taking Off (1971) 

Miloš Forman je světový formát, a dokázal to i svým prvním filmem za mořem. Asi si těžko kdo dokáže představit, jak těžké začátky to pro něj musely být, ale on přesto natočil dílo, které je aktuální a atraktivní i po tolika letech. Co na Taking Off oceňuji nejvíce? To, že Forman zůstal svůj. On nenatočil americký film, on prostě zachytil americkou společnost stejně kritickým, reálným a kousavým pohledem, jakým předtím několikrát zachytil společnost českou. Taking Off je bez nadsázky jedním z filmů československé Nové vlny, a nutno podotkout, že Formanův poslední. Ty následující už jsou úplně někde jinde; sice jsou mnohdy kvalitnější, ale už ne tak osobité.

plakát

Tichá bolest (1990) 

Když jsem na LFŠ uslyšel číslo 7500 představující počet diváků v prvním roce uvedení Tiché bolesti do kin, ani jsem neměl sílu zalapat po dechu... >>> Tichá bolest je složena z mozaiky příběhů z dětství a z vojny hlavního hrdiny Janka. Kouzelné je, že ta mozaika není samoúčelná, ale jednotlivá sklíčka na sebe plynule navazují, udržují divákovu pozornost a postupně skládají obraz tehdejší doby z pohledu zadupávané menšiny. Škoda, že jen obraz, jednolitý příběh totiž filmu chybí. Tichá bolest je -- vzhledem k okolnostem očekávaně -- točena jednostranným pohledem, ale nikoliv pohledem nenávistným ani mstivým, a za to patří tvůrcům můj velký dík a poklona. Pilíři filmu jsou hlas Rudolfa Hrušínského, kamera Karla Dobřichovského, scénář Jiřího Křižana a samozřejmě režie Martina Hollého. Skvělý a napůl zapoměnutý film, jeden z nejlepších porevolučních.

plakát

Sestra (2008) 

Sestra je jiný film než ty, které se běžně prohánějí v českých kinosálech. Rozhodně nemohu říct, že jsem ji pochopil, ale podkreslení hudby obrazem (nikoliv naopak) se mi líbilo. Naopak Filip Topol v roli vypravěče u mě neobstál. Držím palce dalším podobným experimentům, jsou potřeba jako sůl.

plakát

Absolutní moc (1997) 

Je těžké uvěřit, že Clint točí i takové tuctovky.

plakát

Proti zdi (2004) 

Pokud měl Fatih Akin v plánu věnovat svůj film problematice turecké menšiny v Německu, tak rozhodně minul. Ta totiž slouží hlavně jako kulisa příběhu o mladé ženě, která je ochotna jakkoliv bojovat za svoji nezávislost, a to s kýmkoliv, včetně sebe samotné. Útěk do fingovaného manželství rozehrává prapodivnou lovestory, která je jako vystřižená ze života. Mám ale výtky k těm podřezaným žilám, spoustě ran, kopanců, zkrvavených tváří, tvrdých drog a kudly v břiše -- proč to všechno? První polovina filmu se táhne, druhá je zajímavější.

plakát

Darjeeling s ručením omezeným (2007) 

Od prvních záběrů mě Darjeeling hřál u srdce, udivoval a lákal nevtíravostí, bavil scénáristickými nápady, svojí praštěností a někdy i humorem, aby se na závěr s prvními tóny Elysejských polí dostavil pocit absolutního blaha. Darjeeling vřele doporučuji všem, kteří mají rádi roadmovie a tak trochu jiné filmy a dodávám, že jak mě Život pod vodou zklamal, tak mě Darjeeling nadchnul. S přivřenýma očima za pět.

plakát

Zabíjení (1956) 

Byl jsem upřímně nadšený z plejády skvělých hereckých výkonů, kterým vévodí dvojice Elisha Cook Jr. & Marie Windsor jako pan Ňouma a jeho paní Mrcha. Na jejich dialogy jsem koukal s otevřenou pusou a tupým úsměvem. Forma je nadprůměrná a na svoji dobu originální, ale srovnání třeba se Sunset Blvd. Zabíjení nesnese.

plakát

Všichni dobří rodáci (1968) 

"Protože seš prostě takovej." Věta Františkovy dcery podtrhuje fakt, že Vojtěch Jasný nechce pátrat po příčinách, ale chce nás zachytit -- a to se mu povedlo skvěle. Hlavně proto za pět.