Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Akční
  • Drama
  • Komedie
  • Animovaný
  • Dobrodružný

Oblíbené filmy (10)

Pán prstenů: Návrat krále

Pán prstenů: Návrat krále (2003)

U tohohle snímku... bych s nejklidnějším srdcem dal i šest hvězdiček. Proč? Určitě na tom nese podíl to, že prostě miluji fantasy, ale to není to podstatné. V Návratu krále se rozvinul ten nekonečný patenciál světa Středozemě. Hudba, herci, výprava... špičkové, dokonalé, bezchybné atd. ... ale tohle mají i ty předchozí čtyři filmy. Z jakého důvodu proto tenhle vyvyšuji? Tak Peter Jackson dokázal zfilmovat knihu, která prostě je tak napráskána dějem a postavami, že není jaksi možné to zfilmovat... on to dokázal. Druhý důvod je ten pocit velkoleposti, děsivý Mordor a dechberoucí Minas Tirith... ty kulisy a jak to říci... prostor, to ještě žádný film nenabídl. Dále nejlepší filmová bitva (uááá). A naposledy... nazapomutelné uzavření nejdokonalejšího (jak knížního tak filmového) příběhu, který rozhodně nebyl přetáhlý! Jsem moc rád že Návrat krále existuje... moci tu dát šest hvězdiček tak neváhám a dávám. (dodat že pasáž kdy jsou zapalovány signální ohně od Gondoru k Rohanu tvoří s hudbou perfektní filmový zážitek !)

Zelená míle

Zelená míle (1999)

Neuvěřitelně silný snímek, něco kouzelného. Tomu nejde nic vytknout... NIC! Každý moment, každičký, má svou jedinečnost, ať je to scéna přicházejícího Johna, neuvěřitelně děsivý moment škvařícího se vězně (ta druhá poprava), uzdravení ředitelovy ženy, návrat do minulosti a objevení pravdy, myška na konci... lidi mohl bych pokračovat donekonečna. Charaktery... najedné straně jedny nenávidíte (Percy) a na druhé je zbožňujete (zbývající bachaři, John). A vše potrhující bezchybný soundtrack. Měl jsem v krku knedlík velikosti bludného balvanu a být u pozorování sám, tak se rozbrečím!

Forrest Gump

Forrest Gump (1994)

Nádherné veledílo! Tom Hanks předvádí neuvěřitelný výkon a vše podtrhuje jeden z nejdokonalejších soundtracků všech dob. Je sice pravda že filmařsky bezchybně udělaných filmů je mnohem více, ale tenhle má něco navíc... po shlédnutí ve vás zůstane a nezapomene na něj. Vskutku vytiplaná práce, kde byly veškeré nedokonalosti odstraněny.(kouzelná je scéna kdy Forest běží pouští a zapadá slunce)

Pán prstenů: Společenstvo Prstenu

Pán prstenů: Společenstvo Prstenu (2001)

Ze začátku... brát v potaz porovnání s knihou, no... nebylo by to dobré. Ale tohle je filmová databáze a zde hodnotíme filmy. Stoprocentně film z mé nejoblíbenější pětky. Nádherná výprava, špičkové herecké výkony, úžasné efekty a ta nepřekonatelná hudba (podle mě nejlepší soundtrack všech dob). Já tenhle film zbožňuji, miluji ho. Můžu se na něj dívat pořád dokola, protože... hledám správné slovo... je VELKOLEPÝ. Ta krásná mohutnost a síla příběhu, bezchybné filmové zpracování opravdu naplňuje moji představu o pětihvězdičkovém filmu. Jak píše Cival... Bravo, Petere!

Matrix

Matrix (1999)

Několik lidí mě od tohohle snímku odrazovalo, takže jsem nepočítal s takovým vynikajícím dílem, jako Matrix bezesporu je. Film s akcí, švihem a rychlým tempem, který vás ovšem donutí i přemýšlet a zamyslet se, krásně okořeněno pervektními triky + skvělá hudba a herecké výkony. Dokonalé kombinace, až se snažím sebevíc, nenajdu nic podstatného, co bych vytkl. Plných pět hvězdiček, totálně.

Vykoupení z věznice Shawshank

Vykoupení z věznice Shawshank (1994)

Co napsat o filmu kde nenajdete snad jediný nedostatek co se zpracování týče a děj je tak dokonalým mixem těch nejlepších i nejhorších lidských vlastností, že vás ani v hloubi duše nenapadne hledat chyby? Snad to že Vykoupení z věznice Shawshank je jeden z nejlepších filmů a pojmy jako naděje, přátelství a neuvěřitelná vytrvalost která charakterizuje člověka jsou v něm dokonale ztvárněny a zasazeny do děje tak, že tenhle film prostě musíte milovat. Výsostný hold Franku Darabothovi, Timu Robbinsovi, Morganu Freemenovi, Stephenu Kingovi a všem, bez kterých by tenhle mistrovský kousek nevznikl.

Temný rytíř

Temný rytíř (2008)

Nikdy bych nečekal od superhrdinského filmu pocity které se dostaví u dramat, ani po velmi podařených X-menech. Temný rytíř rozhodně není nějaký sajrat ukazující běh nepřekonatelného hrdiny likvidující padouchy a... má blíž k dramatu než k ačnímu žánru, i když akčních scén zde bylo dost. Co chci tedy říct (napsat)... je to film z jednou z nejlepších atmosfér jakou jsem viděl, každá perfektně zahraná postava se zmítá ve své šedivosti, osudy se proplétají, napětí dosahuje vysokých mezích, všemu vevodící vyšinutý, nepředvídatelný a v jednom úhlu pohledu dokonalý Joker. Vše podtrhuje skvělá hudba. Nemám co vytknout...

Dvanáct rozhněvaných mužů

Dvanáct rozhněvaných mužů (1957)

Dokonale propracované, gradující, prostě bezchybné dialogy, postupně kousek po kousíčku nahlodávající jistotu jedenácti mužů, dokazující, že film může stát jen na hercích a dialozích a nepotřebuje k tomu žádné exteriéry. Krom toho, že Dvanáct rozhněvaných mužů je dialogový orgasmus, je to špičková přehlídka skvělých hereckých výkonů, mezi nimiž se neztrácel náš čech Voskovec (že ho zrovna obsadili do role imigranta?), ztvárňující tolik rozličných charakterů, od cholerických tvrdohlavých dědků, přes chladně logicky uvažujících jedince, nerozhodné dobráky, důvtipná invididua... jednoduše řečeno, tohle je skvělý zážitek, i když se opakuji, důkaz toho že bezchybný scénář a skvělí herci dokáží opravdu svoje, bezesporu jedna z největších filmových lahůdek.

Nedotknutelní

Nedotknutelní (2011)

Rok jsem oddaloval shlédnutí, až se to nakonec vyplatilo, jelikož se mi podařilo dostat se na promítání do kina, v což jsem po roční odmlce moc nečekal. Po zhasnutí světel s napětím očekávám začátek filmu, přičemž uvažuji, jestli nezažiji zklamání, čehož jsem se u filmu s tak vysokým hodnocením, navíc (pro mne) neznámými herci, děsil. Ale povedlo se! Necelé dvě hodiny vychutnávání milé, příjemné a hlavně vtipné komedie, od níž ústřední dvojce je tak dokonale kontrastní a vzájemně se doplňuje, že jí musím milovat. A že bych teď začal vytahovat hromadu klišé a naivity? No, bylo to těchto věcí plné, avšak musím napsat, že únik do milého věta tohoto filmu mi byl tak perfektním zážitkem, že na to z vysoka... a jestliže jsem dal Requienu za sen plný počet za ukázku brutální reality, tak tady plnému pomáhá vyobrazení krásna. Navíc, bez toho amerického pojetí, kdy máte pocit že se dusíte cukrovou vatou. Tedy, veškeré nedostatky odpouštím... tenhle film si absolutně NEzaslouží kritizovat svou jemnost a růžovost, máte se do ní ponořit a klidně i ronit slzy... tak. (navíc krásný soundtrack)

Já, Earl a holka na umření

Já, Earl a holka na umření (2015)

Zatraceně...zase někdo zapracoval (mmm, zase, nebo po dlouhé době?) dost solidně s hudbou bez epičnosti, přesto dokonalou, suchým vtipem, přesto s potenciálem vyvolat záchvat smíchu, a hlavně s dojemností, která není citovým vydíráním, a přesto si tu slzu zatlačíte (což jsem dělal jen kvůli těm chladným bestiím vedle mě, jinak bych připomínal nervově zhroucenou želvu). Navíc, film je jako hlavní postava na první pohled bezstarostný a cynický, avšak ve skutečnosti neskutečně milý (plus si přidejte více než osobní pochopení k samotnému Gregovi, ono, jeho kroky kopírovali mnohdy cestu, kterou bych šel sám). Rachel je v podání Olivie Cook nezapomenutelná (a "milá" v tom naprosto nepolapitelném významu slova smyslu, protože...píšu přece o postavě s leukémií!). Co do jakési "formy" filmu jsou trefné, vtipné a smutné zároveň názvy kapitol a animované vložky doplňující prupovídky Grega vskutku originální. Nemůžu jinak, než z plné (uslzené) spokojenosti té mé části, která je smějící se kostka rozpouštějícího se másla (a i těch ostatních) dát plnou palbu. (+ postava Gregova otce je "nejlepší vedlejší" za notně dlouhou dobu! A Berthal jako stylový dějepisář, no, raději už nic. :D )