Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Dokumentární
  • Drama
  • Komedie
  • Krimi
  • Krátkometrážní

Zajímavosti k filmům (5 576)

Dynastie Nováků - Výlet do Krumlova

Dynastie Nováků - Výlet do Krumlova (1982) (epizoda)

Nápoj „Bumba“, na nějž se točila reklama, je fiktivní produkt. V reklamě však byly použity skutečné záběry z mezistátních utkání v ledním hokeji, a to tymů Československa, Švédska, Sovětského svazu a Německa.

Agent bez minulosti

Agent bez minulosti (2002)

Matt Damon (Jason Bourne) slezl posledních 30 metrů budovy sám, bez kaskadéra. Sám to označil za „nejvyčerpávající věc, kterou do té doby udělal“.

Dynastie Nováků - Výbuch

Dynastie Nováků - Výbuch (1982) (epizoda)

Kapela na taneční zábavě hraje orchestrální skladbu „Festina lente“, kterou nahrála skupina Traditional Jazz Studio a složil Antonín Bílý (*1939).

Dynastie Nováků - Jahodový král

Dynastie Nováků - Jahodový král (1982) (epizoda)

V epizodě zazní slova „mašinfíra“ a „ajznboňák“. „Mašinfíra“ pochází z německého „Maschin(en)führer“ (operátor stroje, strojvůdce), což je složenina z „Maschine“ (stroj) a „Führer“ (vůdce, vedoucí, provozovatel). „Ajznboňák“ pochází z německého „der Eisenbahner“ (železničář).

Ať hodí kamenem

Ať hodí kamenem (1975) (TV film)

Název filmu odkazuje na příběh z Bible Jan 8,1-11. „Ježíš odešel na Olivovou horu. Ale brzo ráno se zase objevil v chrámě a všechen lid přicházel k němu. On se posadil a učil je. Tu k němu učitelé Zákona a farizeové přivedli ženu přistiženou při cizoložství. Postavili ji doprostřed a řekli mu: ‚Mistře, tato žena byla dopadena v cizoložství při činu. Mojžíš nám v Zákoně nařídil takové ženy ukamenovat. Co říkáš ty?‘ Tou otázkou ho chtěli přivést do úzkých, aby ho měli z čeho obžalovat. Ježíš se však sehnul a psal prstem na zem. Když na něj nepřestávali dotírat otázkami, vzpřímil se a řekl jim: ‚Kdo z vás je bez hříchu, ať po ní hodí kamenem první.‘ A sehnul se opět a psal na zem. Když to uslyšeli, jeden za druhým se vytráceli, starší napřed, až zůstal on sám a žena před ním. Ježíš se vzpřímil a řekl jí: ‚Ženo, kam se poděli? Nikdo tě neodsoudil?‘ Odpověděla: ‚Nikdo, Pane.‘ Ježíš řekl: ‚Ani já tě neodsuzuji. Jdi a od nynějška už nehřeš!‘“

Pod horou

Pod horou (1982) (seriál)

Natáčení scén z farmy a buše probíhalo poblíž Silverdale, severně od Aucklandu v Mt. Pleasant, historické mléčné farmě a usedlosti v Pine Valley Road.

Dynastie Nováků - Nahý v trní

Dynastie Nováků - Nahý v trní (1982) (epizoda)

Na stojanu u pumpy s benzínem super, kam dojedou zloději s autem, zůstali na číselníku údaje po posledním čerpání. Dozvídáme se z nich, že v době natáčení epizody stál litr benzinu 8 Kčs.

Dynastie Nováků - Nahý v trní

Dynastie Nováků - Nahý v trní (1982) (epizoda)

Okradený Josef (Jaromír Hanzlík) pobíhá dlouhou dobu jen v ponožkách, a to v lese, na silnici, v traktoru a nakonec bravurně a opakovaně přeběhne i střepy z rozbitých dveří v kravíně, aniž by znejistěl nebo šel opatrně. Pozorný divák zavnímá, že má v ponožkách nějaké vložky, nesjpíš do bot, aby hercova chodidla nedošla újmy.

Dynastie Nováků - Nevěra

Dynastie Nováků - Nevěra (1982) (epizoda)

Dědeček (Josef Kemr) říká: „V tomhle jsem kamarádům v aprovizaci nosil pivo, fuj to byli vošklivý časy.“ Aprovizace označovala za první světové války nouzové zásobování potravinami a případně dalším zbožím. Název odkazoval na válečné zásobování a byl převzat z německého „approvisation“, kde označovalo zajišťování zásob armády.

Dynastie Nováků

Dynastie Nováků (1982) (seriál)

Novákovi bydlí na adrese Plaská 5, Praha – Malá Strana.

Dynastie Nováků - Rozchod

Dynastie Nováků - Rozchod (1982) (epizoda)

V příběhu zazní slovo „kapric“ – jedná se o umíněnost, vrtoch, rozmar. Původ slova není jednoznačný a etymologové se neshodnou.

Reklama