Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Komedie
  • Akční
  • Dokumentární
  • Sci-Fi

Recenze (466)

plakát

Poslední hamry a hamerníci (1956) 

Zajímavý dokument s notnou dávkou nostalgie, zato naštěstí bez komunistické agitky. Viděno v rámci prohlídky na Buškově hamru, jehož návštěvu vřele doporučuju.

plakát

Dunkerk (2017) 

Ačkoliv bych od Nolana raději dostal další sci-fi, přiznejme si to - tohle je jeden z nejlepších válečných filmů všech dob. Forma tentokrát jasně převládá nad obsahem, ale děsivou atmosféru to nijak nenarušuje. Naopak bych řekl, že ačkoliv Dunkirk nijak neždíme emoce, o ohavnosti válečných masakrů to vypovídá více než leckteré na pilu tlačící filmy zobrazující jatka více explicitně. Řemeslně je tahle nolanovka opět famózní - především zajímavá hudba a kamera opět vytváří dechberoucí sekvence zapadající do smysluplného rámce.

plakát

Svět podle Daliborka (2017) 

[Zhlédnuto na projekci s následnou dvouhodinovou diskusí s tvůrci.] Klusákův styl mi sedí a stylizovaný dokument považuji za plnohodnotný žánr. Jediné, co film už z podstaty Daliborova charakteru sráží, je až přílišný exhibicionismus a v podstatě nemožnost serióznější diskuse, čímž to pozbývá toho rozměru "sonda do prostějovské zabedněné rodinky, otevírající jejich bublinu pražským intošům". Rozhodně to ovšem nijak nedegraduje jeho závažnost.

plakát

Válka o planetu opic (2017) 

Pro začátek - tenhle film je bez ohledu na scénář výbornou postapo road movie s geniálními lokacemi a dechberoucí atmosférou, čímž se rovná takovým peckám jako Apocalypse Now, Children of Men nebo prvním sériím The Walking Dead či hře The Last of Us. Pak tedy vstupuje do hry faktor, že trojka opět zachycuje dění ve dvou tlupách dvou různých druhů a tentokrát (na rozdíl od dvojky) s precizně propracovanými postavami včetně hlavního záporáka. A to až natolik, že si vlastně nejsme jistí, kdo je morálním vítězem téhle války. Motion capture je opět bezchybné a díky střídmější akci nechává vyniknout všem hercům v hlavních rolích. Děj není kdovíjak rozmáchlý, ale scénář hýří spoustou zajímavých postav, nápadů a podzápletek, takže zatímco jsem při sledování hledal další a další odkazy (na skutečný svět i ty popkulturní), v závěru mi finální bitva připomněla, že v hlavní roli je tu stále válka. Takže ano, tohle je nejlepší válečný film za hodně dlouhou dobu.

plakát

Cesta bez návratu (2017) 

Buďto je to neumětelská slátanina, nebo jímavý art. Já autory skoro podezřívám z toho druhého. Ačkoliv se totiž ze všech sil snaží vzbudit dojem amatérismu, některé pasáže a celkový dojem jsou příliš dobré. Tak jako tak to není zábavný film, nicméně je zajímavý.

plakát

Piráti z Karibiku: Salazarova pomsta (2017) 

Pátí Piráti působí jako svěží karibský deštík v době, kdy už si z celé série pamatuju jen jedničku a s ostatními díly to šlo čím dál víc z kopce (OK, dvojka ušla, z trojky ovšem mám v paměti jen rozmazanou šmouhu a čtyřku jsem raději vynechal). Celkově je už sice cítit únava materiálu (a podle toho to na place vypadalo), ale tvůrci se vzchopili a za astronomický rozpočet vytvořili příjemný návrat na palubu. Pirates of the Caribbean: Dead Men Tell No Tales má i přes svou stopáž solidní drive, akci, humor, excelentní triky (3D se opravdu vyplácí) a celkově fajnovou atmosféru. Kéž by už tahle série skončila, protože tohle by byla důstojná rozlučka.

plakát

Uteč (2017) 

Jordan Peele úspěšně přenesl ducha Key & Peele na filmové plátno. Nápaditý horor říznutý černým humorem a podkreslená motivem rasové problematiky tak, jak to známe ze zmiňovaného webseriálu. Na to, že se jedná o celoveřerní debut, je režie precizní a scénář v podstatě nemá hluchá místa.

plakát

Noční směna (2016) 

Ve své podstatě průměrná krimi. Jsem ale příznivcem interaktivních filmů a rozvětvených příběhů. Zpracování rozhodovacích sekvencí bylo poměrně zvládnuté, interface intuitivní, jen hlasovací aplikace občas přestala reagovat. S výsledkem jsem docela spokojený a budu CtrlMovie fandit. Dobrý zážitek.

plakát

Proroctví z temnot (2002) 

Scénář je sice velmi šablonovitý, ale natočené je to působivě a Richard Gere to vytahuje do první ligy mysteriózních thrillerů.

plakát

Mind Field (2017) (seriál) 

Vsauce tak, jak ho známe, jen s vyšším budgetem a zajímavým střešním studiem. Jedná se o 200 minutový, do 8 epizod rozdělený nářez Michaela Stevense zaobírající se různými jevy z psychologie.